Buna ziua. Ideea de a discuta aceste lucruri a fost a moderatorului acestei rubrici, la inceput. Din pacate se pare ca e "tabu". Am cautat in primele 20 de pagini si cu regret am gasit decat ceva cel putin ciudat la pagina a doua : "administrator de imobile angajat ... ?".
Cum sa ma exprim ca sa fiu inteles clar.
Ingrijitoarea blocului e angajata cu contract de munca de 8 ore, beneficiaza de salariul minim pe economie, platim statului prin CEC contributiile si impozitele datorate, facem declaratiile catre pensii, sanatate, somaj, inspectoratul de munca, adm financiara, le insotim cu suport magnetic si, in cel mai fericit caz rezolvam plimbatul hartiilor in doua zile. (un birou unic ne-ar strica la silueta ?) Ingrijitoare nu lucreaza decat 4 ore !
Avem administrator si contabil care, desi lucreza in cvasipermanenta (nu se poate sa nu aibe cineva , ceva de rezolvat, indiferent de ora), nu vor "sa se imbogateasca" pe spinarea noastra, a pensionarilor si deci au o conventie civila care nu are nimic de a face cu coeficientul de ierarhizare si pentru care platim NUMAI impozitul pe venit la CEC si transmitem declaratia la adm financiara.
Si ne-am ales un cenzor cu mandat din 4 in 4 ani, ca asa e mai comod, care lucreza cca 4 zile a 16 ore cand verifica actele inainte de afisarea listelor de plata, care apoi mai lucreaza 2 ore la finele lunii (printeaza OPH, Declaratii si incarca dischete), tine la curent intreaga administratie cu noutatile aparute in domeniu si caruia ii varsam impozitul de 10 % la CEC si declaratia ca i-am achitat la administratia financiara. "Transpira" mai mult la finele anului financiar.
Presedintele nostru face munca patriotica (82 ani)..
Incercand sa pastrez o oarecare legalitate, ma adresez in scris administratiei financiare, care nici nu vrea sa auda de altfel de raporturi de munca decat de cele cu contract de munca total sau partial. Cum e mai bine ? Multumesc.
Doresc sa va mai spun cate ceva despre titlurile mesajelor, dar iar imi veti zice iarasi ca sunt oftopic.
Ati clarificat faptul ca faceti confuzie intre o activitate desfasurata pe baza de contract de munca si colaborarea desfasurata pe baza de conventie sau contract civil, d-le Armenteros.
Citatul din Codul muncii se refera la "salariati", atentie, la ce scrie clar acolo "salariatul cu fracţiune de normă este salariatul al cărui număr de ore...". Ati observat!? SALARIATUL.
Apoi se refera la faptul, la noutate ca se introduce posibilitatea angajarii cu "fractiune de norma". Si se precizeaza ca "Angajatorul poate incadra salariaţi..."
Ati observat ca nu e obligat!? Asadar ne permite, nu ne obliga!
Nu scrie nicaieri ca nu avem voie sa avem colaboratori pe baza de contracte civile sau conventii.
Va repet si faceti efortul sa cititi formularul 100. Sper ca in calitatea dv de administrator umblati si cu raportarile pe la finante, itm, somaj, cas, etc. Cititi si vedeti acolo o rubrica intitulata "conventii prestari servicii sau contracte civile", unde acei care platesc persoane fizice pe baza de conventii sau contracte civile, au obligatia sa consemneze ( pe acea rubrica) si sa plateasca impozitul retinut la sursa cu ocazia platii conform contractului.
De aceasta expresie "stopaj la sursa" ati auzit ? E in Codul fiscal si nu numai. Si se foloseste pentru a retine si de la cei care realizeaza venituri pe baza de conventii sau contracte civile impozitul de 16%. Beneficiarul prestatiei retine (stopeaza) acesti bani de la cel platit pentru prestatie, ca impozit, si-i achita la finante.
Sumele achitate in decursul unui an pe asemenea conventii se centralizeaza si se raporteaza la finante o data pe an prin declaratia 205. Sunt trecuti nominal cu toate datele si veniturile aproape la fel ca si cei care sunt salariati si pentru care se depune FF1.
Nu va grabiti sa raspundeti. Documentati-va!
Stimate domn
Nu cred ca fac nicio confuzie. Intr-o asociatie de proprietari, locatari, spuneti-i cum vreti, nu colaboareaza, ci lucreaza, realizeaza un venit permanent.
Conventiile civile au fost interzise pentru angajare din simplul motiv ca acestea nu ofera protectie salariatilor.
Angajatorul respectiv se scotea mai ieftin cu taxele si impozitele, dar angajat, disperat sa aiba un loc de munca, accepta orice forma doar ca sa aiba un venit, insa acea conventie nu-l ajuta la vechime si nici in caz in care ramanea pe drumuri.
Apoi a survenit si modificarea articolului 101 din codul muncii, prin care s-a eliminat "cel putin doua ore pe zi si 1- ore pe saptamana".
Nimeni nu va interzice sa aveti colaboratori, persoane fizice autorizate, care pot fi incadrate cu conventii civile, pentru ca legea permite asta.
Ce spuneti dvs. ca e contract de colaborare, prin colaborare se intelege prestarea unei activitati permanente remunerate care intra sub incidenta Codului Muncii.
Ca sa va dau un exemplu ca nu vorbesc prostii, uitati motivarea unei instante pe teme conventii civile contracte de munca:
½Instanta
Deliberand, constata urmatoarele:
Prin plangerea inregistrata la agentul constatator la data de … iar la instanta la data de …, petenta s.c. … a solicitat anularea procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor seria… nr…. intocmit de Inspectoratul Teritorial de Munca.
In motivarea plangerii petenta a aratat ca a fost sanctionata in mod gresit cu amenda de 20,000,000 lei pt. primirea la munca a 5 persoane fara a intocmi forme legale de angajare, intrucat au fost incalcate prevederile art.16, al.7 din og 2/2001, data intocmirii procesului verbal este falsa, 4 dintre cele 5 persoane mentionate au incheiate conventii civile de prestari de servicii, prestand activitati sezoniere sub 2 ore pe zi, iar a cincea persoana a prestat activitate neretribuita.
Pt.dovedirea pretentiilor formulate, instanta a administrat proba cu inscrisuri, fiind depuse la dosar procesul verbal atacat si conventiile civile invocate.
Analizand probele administrate, instanta constata ca, prin procesul verbal a carui anulare se cere, petenta a fost sanctionata in baza art.276,al.1 lit.d din Codul Muncii pt.primirea la munca a 5 persoane fara intocmirea formelor legale de angajare.
Petenta a semnat si a stampilat procesul verbal, fara a consemna nici o obiectiune, astfel ca este neintemeiata critica acesteia cu privire la nerespectarea art.16,al.7 din og 2/2001. De asemenea, nu a facut dovada falsitatii datei procesului verbal astfel ca, potrivit art.1169 c.civ. nici aceasta critica nu poate fi retinuta.
Potrivit conventiilor civile incheiate cu cei 4 colaboratori acestia s-au obligat sa presteze un anumit numar de ore, activitati in folosul petentei, astfel: …-minim 2 ore pe luna, …-minim 16 ore pe luna, …- minim 16 ore pe luna si …-minim 8 ore pe luna.
Potrivit art 276, al.1, lit.d din Codul Muncii, constituie contraventie primirea la munca a unei persoane pt. care nu a fost intocmit contract individual de munca.
Conform art.101 din acelasi act normativ, angajatorul poate incadra salariati cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma de cel putin 2 ore pe zi, prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial.
Astfel, legea impune ca orice activitate de munca sa fie prestata in temeiul unui contract individual de munca, avand dispozitii derogatorii fata de dreptul comun, reprezentat de locatiunea de servicii prevazuta de Codul Civil. Specificul raporturilor de munca si necesitatea realizarii obiectivelor de protectie si securitate sociala au impus reglementarea imperativa a relatiilor sociale stabilite cu prilejul desfasurarii activitatilor care se incadreaza in cuprinsul notiunii de ‚munca’ – activitate remunerata prestata in folosul angajatorului si in raport de subordonare fata de acesta.
De aceea, pt.situatiile in care activitatea desfasurata este redusa din punct de vedere al timpului de munca sau este sezoniera, legea a prevazut forme speciale ale contractului individual de munca, tocmai in intentia de a preveni fraudarea legii in scopul incheierii unor conventii civile care nu asigura garantiile specifice contractului individual de munca.
Nu poate fi retinuta prin urmare sustinerea petentei in sensul ca activitatea prestata de cei 4 colaboratori este legal reglementata de conventiile civile incheiate, intrucat legea impune ca in toate situatiile sa se incheie contract individual de munca. In cazul contractului individual de munca cu timp partial, trebuie ca fractiunea de norma sa fie de cel putin 2 ore pe zi.
Susutinerea petentei ca pt.activitatile de sub 2 ore pe zi nu este necesara incheierea contractului individual de munca este nereala, in lumina celor aratate, dar si irelevanta, intrucat conventiile civile incheiate de aceasta prevad o durata minima a muncii, iar nu una maxima.
…
In lumina celor aratate, instanta constata ca in mod corect agentul constatator a retinut savarsirea contraventiei prevazute de art.276,al.1,lit.d din Codul Muncii, procesul verbal fiind legal si temeinic."
Sunt presedintele unei asociatii de proprietari si am ramas fara administrator. Legea 230/2007 si Normele de aplicare, imi permit sa fac plati, sa incasez, sa tin evidenta contabila. Considerand ca aceste activitati sunt ocazionale si avand aprobarea Adunarii generale de a fi remunerat pentru acestea (subliniez, nu pentru functia de presedinte), pot presta pe baza unui contract civil?
Pentru @Armenteros
Nu am incotro si trebuie sa va citez cateva reglementari care sunt in vigoare:
Cod fiscal:
CAPITOLUL II
Art. 52.
(1) Platitorii urmatoarelor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:
d) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele mentionate la art. 78 alin. (1) lit. e);
Apoi
CAPITOLUL IX - Venituri din alte surse
Definirea veniturilor din alte surse
Art. 78.
(1) In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri:
e) venituri primite de persoanele fizice din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele care sunt impozitate conform cap. II si conform optiunii exercitate de catre contribuabil.
Am si raspunsuri la adrese facute la Ministerul finantelor, la Casa de Sanatate, la Casa de Pensii. Prin aceste adrese solicitam lamuriri cu privire la impozite si taxe ce trebuiesc retinute si platite in contul acestor institutii pentru sumele achitate pe baza contractelor civile, de mandat si conventiilor. Am cerut si-am primit raspunsuri pentru asemenea contracte incheiate cu pensionari, salariati la alti agenti economici, persoane fara contract de munca in alta parte. In functie de aceasta se platesc unele sau toate obligatiile la stat in cazul conventiilor si contractelor civile ca si in cazul contractelor de munca.