avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Printre bunurile moștenite de la tata se află și un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Printre bunurile moștenite de la tata se află și un caiet cu poezii scrise de el. Beneficiez de drepturi de autor dacă doresc să-l public?

Tatal meu a decedat in 2012. Pe langa alte bunuri, exista un caiet de poezii scrise de mana. Eu sunt unul dintre copii. Am fost la notar pentru a lamuri care sunt actele necesare pentru succesiune. Mi s-a spus ca nu se poate mentiona in actul de mostenire acest caiet de poezii, doar drepturile de autor pot fi trecute in act (cum ar fi drepturi de autor pentru carti publicate sau drepturi de autor inregistrate la unitatea competenta). Am spus atunci: "Ok. Nu poate fi mentionat manuscrisul. Dar ce se intampla atunci cand doresc sa public acest caiet de poezii? Beneficiez de drepturi de autor (in momentul in care voi publica acest caiet de poezii) in baza faptului ca am acceptat mostenirea?". Mi s-a spus sa vorbesc cu un avocat in privinta acestui fapt, iar dupa ce ma lamuresc sa revin pentru a demara succesiunea.

Intrebarile mele sunt:
1) Este corect ceea ce mi s-a comunicat de catre notar, faptul ca nu se poate mentiona in actul succesoral acest caiet de poezii ?
2) Daca nu se poate mentiona in actul succesoral caietul de poezii, in momentul in care doresc sa public acest caiet imi revine dreptul legal sa incasez veniturile in urma vanzarii publicarii sale, avand in vedere ca accept mostenirea in conditiile noului cod civil (mostenire sub beneficiu de inventar)?

Deci, in esenta, mostenesc (pe langa alte bunuri) acest caiet de poezii scris de tatal meu doar in virtutea faptului ca se afla in posesia mea sau mai trebuie sa fac si vreun alt demers pentru a ma asigura de acest lucru ?

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: amb35 , utilizator 11:38, 20 Februarie 2019
Puteti incerca sa mergeti la alt notar.

Voi, mostenitorii puteti stabili o valoare a caietului.
Si daca are valoare in bani intra in masa succesoarala.
Problema este daca ia cineva acest caiet sau ramane in indiviziune.
Aici poate aparea alta discutie.

Nu este vorba de poezii luate individual ci de caiet.

Daca publicati poeziile toti mostenitorii ar avea drept la bani.
Nu este vorba ca ar fi ilegal ci ca notarul ar trebui sa ia act de acest caiet.

Incercati sa mearga un avocat sa vorbeasca cu notarul ca sa vada ce argumentare are si sa poata discuta.
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2019
gi-jane2, moderator

raluk0207 a scris:

Nu.
Asta ziceam...odată rămas moștenitor acceptant, veti moșteni tot. Bunurile prezente și viitoare.

Ok. Am inteles. Deci trebuie neaparat mentionat in actul succesoral, altfel imi pierd drepturile despre care vorbeam.
Nu cred ca ati inteles.
Daca sunteti mai multi mostenitori ajungeti inapoi de unde ati plecat.

Daca nu exista alti mostenitori si sunteti singurul mostenitor va veti descurca.
Nu exista decat un singur mostenitor?
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Daca nu exista alti mostenitori si sunteti singurul mostenitor va veti descurca.
Nu exista decat un singur mostenitor?

In privinta mostenirii am stabilit ca doar unul din noi (mostenitorii) sa accepte mostenirea.
amb35, utilizator

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Daca exista un echilibru intre notar si avocat este imprevizibil ce va iesi si eu tind sa cred ca nu va iesi nimic favorabil pentru dvs. pentru ca nu va intelege niciunul nimic...

Nu stiu de ce, dar mereu cand discut o problema juridica gandul imi fuge mereu la Kafka..
:)
amb35, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire datorii de la parinti lavinia86 lavinia86 Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu mostenirea pe care mi-o vor lasa parintii. Situatia mea sta in felul urmator: l-am ajutat pe tatal meu cu un credit ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez actiunile dupa decesul tatalui?? lilianaG lilianaG am deschis succesiunea in urma tatalui dar am uitat sa mentionam actiunile pe care acesta le avea la o societate unde e majoritar statul...... cum procedam ?? (vezi toată discuția)
Mostenire debite ContSters139791 ContSters139791 buna ziua am urmatoarea speta sotul contracteaza in timpul vietii , casatorit fiind, mai multe credite, la un mom dat decedeaza, sotia nu a participat in ... (vezi toată discuția)