avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Printre bunurile moștenite de la tata se află și un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Printre bunurile moștenite de la tata se află și un caiet cu poezii scrise de el. Beneficiez de drepturi de autor dacă doresc să-l public?

Tatal meu a decedat in 2012. Pe langa alte bunuri, exista un caiet de poezii scrise de mana. Eu sunt unul dintre copii. Am fost la notar pentru a lamuri care sunt actele necesare pentru succesiune. Mi s-a spus ca nu se poate mentiona in actul de mostenire acest caiet de poezii, doar drepturile de autor pot fi trecute in act (cum ar fi drepturi de autor pentru carti publicate sau drepturi de autor inregistrate la unitatea competenta). Am spus atunci: "Ok. Nu poate fi mentionat manuscrisul. Dar ce se intampla atunci cand doresc sa public acest caiet de poezii? Beneficiez de drepturi de autor (in momentul in care voi publica acest caiet de poezii) in baza faptului ca am acceptat mostenirea?". Mi s-a spus sa vorbesc cu un avocat in privinta acestui fapt, iar dupa ce ma lamuresc sa revin pentru a demara succesiunea.

Intrebarile mele sunt:
1) Este corect ceea ce mi s-a comunicat de catre notar, faptul ca nu se poate mentiona in actul succesoral acest caiet de poezii ?
2) Daca nu se poate mentiona in actul succesoral caietul de poezii, in momentul in care doresc sa public acest caiet imi revine dreptul legal sa incasez veniturile in urma vanzarii publicarii sale, avand in vedere ca accept mostenirea in conditiile noului cod civil (mostenire sub beneficiu de inventar)?

Deci, in esenta, mostenesc (pe langa alte bunuri) acest caiet de poezii scris de tatal meu doar in virtutea faptului ca se afla in posesia mea sau mai trebuie sa fac si vreun alt demers pentru a ma asigura de acest lucru ?

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: amb35 , utilizator 11:38, 20 Februarie 2019
Cu tot respectul pt talentul autorului de ce credeti dvs ca acest caiet de poezii poate fi publicat, avea succes și produce și oarece profit.Cu 1000-2000 de lei oricine poate publică orice la o tipografie obscură ,un volum în câteva zeci max 100 exemplare dar pana la a reuși să vândă tirajul e le lunga.

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Cu tot respectul pt talentul autorului de ce credeti dvs ca acest caiet de poezii poate fi publicat, avea succes și produce și oarece profit.Cu 1000-2000 de lei oricine poate publică orice la o tipografie obscură ,un volum în câteva zeci max 100 exemplare dar pana la a reuși să vândă tirajul e le lunga.

Dvs ce parere aveti despre problema pusa aici in discutie ? Considerati ca notarul trebuie sa mentioneze in actul de succesiune un manuscris lasat mostenire, avand in vedere ca mostenitorul stie de existenta lui si doreste sa il publice ulterior (indiferent de cat de mici sau mari vor fi veniturile rezultate din publicare)?
Sau considerati ca manuscrisul poate sa nu fie mentionat in actul de succesiune, iar acest lucru sa nu il impieteze cu nimic pe mostenitor in privinta exercitarii drepturilor sale ca mostenitor al drepturilor de autor ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa nu va mai complicati cu notarii intrucat daca nu accepta ceva firesc ar trebui sa fie obligati de instanta si va costa avocatul pentru asa ceva, eu v-as recomanda sa faceti publicarea manuscrisului cu mentiunea autorului in carte si cu precizarea celui care a mediat publicarea, respectiv numele mostenitorului unic.

Fiind unic mostenitor nu aveti probleme cu alti mostenitori si nu poate pretinde nimeni pretentii banesti in ceea ce priveste la publicarea operei.

Ca va avea sau nu succes este ceva incert si irelevant.

Daca editura va avea obiectii si vor act de la notar reveniti aici.
Dar sa va dea o motivare de refuz exacta si in scris daca vor considera ca este necesar sa fie trecut manuscrisul in certificatul de mostenitor.

Avocat Claudiu Lascoschi
Baroul Bucresti
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Ca sa nu va mai complicati cu notarii intrucat daca nu accepta ceva firesc ar trebui sa fie obligati de instanta si va costa avocatul pentru asa ceva, eu v-as recomanda sa faceti publicarea manuscrisului cu mentiunea autorului in carte si cu precizarea celui care a mediat publicarea, respectiv numele mostenitorului unic.

Va multumesc pentru solutia oferita.

De asemenea, multumesc tuturor celor care au intervenit in problema discutata si au alocat din timpul lor. Apreciez ceea ce faceti, este de un real folos.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art 1 alin. 2 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe
„(2) Opera de creație intelectuală este recunoscută și protejată, independent de aducerea la cunoștința publică, prin simplul fapt al realizării ei, chiar în formă nefinalizată.”

Care e problema notarului!?
Vrea o valoare? Dați-i o valoare.
E subiectivă? Evident că este.
Cum ar putea fi altfel?
Dacă vrea mai obiectiv decât puteți dvs., atunci cereți-i lui mai întâi să vă dea (mai în glumă, mai în serios)... „valoarea contabilă” a baladei Miorița. Ca să știți și dvs. la ce să vă raportați. Sau poate preferă să v-o spună pe a Luceafărului, ca să aveți și dvs. un „metru etalon”.

Oricum ar fi, imaginați-vă că ați fi găsit manuscrisul în podul casei, după dezbaterea moștenirii. Este posibilă oricând suplimentarea certificatului de moștenitor. Înțeleg că dvs. sunteți unic moștenitor. Și atunci nu prea văd vreo problemă privind din punctul dvs. de vedere.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2019
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire datorii de la parinti lavinia86 lavinia86 Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu mostenirea pe care mi-o vor lasa parintii. Situatia mea sta in felul urmator: l-am ajutat pe tatal meu cu un credit ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez actiunile dupa decesul tatalui?? lilianaG lilianaG am deschis succesiunea in urma tatalui dar am uitat sa mentionam actiunile pe care acesta le avea la o societate unde e majoritar statul...... cum procedam ?? (vezi toată discuția)
Mostenire debite ContSters139791 ContSters139791 buna ziua am urmatoarea speta sotul contracteaza in timpul vietii , casatorit fiind, mai multe credite, la un mom dat decedeaza, sotia nu a participat in ... (vezi toată discuția)