avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Printre bunurile moștenite de la tata se află și un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Printre bunurile moștenite de la tata se află și un caiet cu poezii scrise de el. Beneficiez de drepturi de autor dacă doresc să-l public?

Tatal meu a decedat in 2012. Pe langa alte bunuri, exista un caiet de poezii scrise de mana. Eu sunt unul dintre copii. Am fost la notar pentru a lamuri care sunt actele necesare pentru succesiune. Mi s-a spus ca nu se poate mentiona in actul de mostenire acest caiet de poezii, doar drepturile de autor pot fi trecute in act (cum ar fi drepturi de autor pentru carti publicate sau drepturi de autor inregistrate la unitatea competenta). Am spus atunci: "Ok. Nu poate fi mentionat manuscrisul. Dar ce se intampla atunci cand doresc sa public acest caiet de poezii? Beneficiez de drepturi de autor (in momentul in care voi publica acest caiet de poezii) in baza faptului ca am acceptat mostenirea?". Mi s-a spus sa vorbesc cu un avocat in privinta acestui fapt, iar dupa ce ma lamuresc sa revin pentru a demara succesiunea.

Intrebarile mele sunt:
1) Este corect ceea ce mi s-a comunicat de catre notar, faptul ca nu se poate mentiona in actul succesoral acest caiet de poezii ?
2) Daca nu se poate mentiona in actul succesoral caietul de poezii, in momentul in care doresc sa public acest caiet imi revine dreptul legal sa incasez veniturile in urma vanzarii publicarii sale, avand in vedere ca accept mostenirea in conditiile noului cod civil (mostenire sub beneficiu de inventar)?

Deci, in esenta, mostenesc (pe langa alte bunuri) acest caiet de poezii scris de tatal meu doar in virtutea faptului ca se afla in posesia mea sau mai trebuie sa fac si vreun alt demers pentru a ma asigura de acest lucru ?

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: amb35 , utilizator 11:38, 20 Februarie 2019

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Daca sunteti unic mostenitor nu va mai trebuie caietul trecut in actul de mostenire decat daca se cere de vreo autoriate care va publica manuscrisul sa se precizeze cine este autorul.
Si...iar ajungem de unde ati plecat...
Aici ar mai fi de studiat...

Tocmai aici este ideea. Eu voi publica caietul, iar autorul este cel care l-a creat, adica tatal meu. Ceea ce am inteles eu (si se pare ca toate persoanele care au intervenit pe acest subiect sunt de aceeasi parere) este ca trebuie sa fie mentionat acest caiet in certificatul de mostenitor, daca doresc sa beneficiez de drepturile legale ce mi se cuvin ca mostenitor, respectiv sa beneficiez de veniturile ce pot fi obtinute din publicarea caietului. Nu este asa ?

Ca si o concluzie, observ ca parerile sunt impartite privind obligatia notarului sau modalitatea de a realiza acest lucru.
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2019
amb35, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este bine să-l treci în certificatul de moştenitor ca să fie mai uşor să valorifici drepturile ulterior.
Dar nu este obligatoriu deoarece eşti moştenitor universal şi tot ce a aparţinut defunctului îţi aparţine ţie.
Poţi face un inventar împreună cu familia ca să ai totuşi un document la bază cu privire la existenţa bunurilor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Notarii ar vrea probabil o expertiză.
Nimic mai aberant.

Moștenitorii pot stabili valoarea bunurilor iar notarul are o grilă.
Ca notarul nu are o grila, pentru ca niciun notar probabil nu a avut aptitudinea de a gândi că se poate ajunge la o asemena ipoteza juridică se ajunge la o situație hilară...

Am dat bine exemplul cu butelia si factura cu mobila...

România ar putea sa fie extrem de avansată...dar...legile nu se fac de înțelepți...

Mai era o vorba...cine nu are înțelepți sa isi cumpere...
O zicala intr-o tara unde nimeni nu da 2 bani pe gândire...
Mda, aşa este. Când pretinzi un drept de autor şi vrei să fie trecut în certificatul de moştenitor, va trebui asignată o valoare.
Ai nevoie de un evaluator de proprietate intelectuală şi s-ar putea să spună că valoarea este 10 lei.
Trebuie să plăteşti taxă pe moştenire. 50 bani.
Iar expertul evaluator ar lua cel puțin 1500 lei daca nu mai mult...
Si daca expertul nu poate garanta o valoare a manuscrisului cu adevarat...este un formalism inutil...
Ar trebui să știe cât cu se vinde ca sa stabileasca o valoare.

Ce treaba are notarul cu un manuscris care poate fi evaluat si de părți...?
Dacă nu au grila notariala devin debusolați...deoarece valoarea trebuie să le rezulte din grila...
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Mostenire datorii de la parinti lavinia86 lavinia86 Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu mostenirea pe care mi-o vor lasa parintii. Situatia mea sta in felul urmator: l-am ajutat pe tatal meu cu un credit ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez actiunile dupa decesul tatalui?? lilianaG lilianaG am deschis succesiunea in urma tatalui dar am uitat sa mentionam actiunile pe care acesta le avea la o societate unde e majoritar statul...... cum procedam ?? (vezi toată discuția)
Mostenire debite ContSters139791 ContSters139791 buna ziua am urmatoarea speta sotul contracteaza in timpul vietii , casatorit fiind, mai multe credite, la un mom dat decedeaza, sotia nu a participat in ... (vezi toată discuția)