avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reintoarcerea la locul de munca dupa concediu de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reintoarcerea la locul de munca dupa concediu de maternitate

buna ziua,
as dori sa intreb ce se intampla in cazul in care angajatorul nu mia dat inca nici un raspuns ,iar azi trebuia sa merg la munca.mi sa raspuns ieri ca o sa fiu anuntata dar nimic. O sa am intrerupere in cartea de munca ?ce as putea sa fac sa nu fie intrerupere,pt ca sar putea sa fiu insarcinata?pot sa beneficiez de concediu medical si cate zile?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:46, 22 Iulie 2010
CCM unic la nivel national 2007-2010
Art. 76. -(3) Pe o perioadă de minimum 6 luni de la reluarea activităţii, considerată p erioadă de readaptare, salariaţii care au beneficiat de concediu de maternitate şi/sau de concediu legal plătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani nu vor putea fi concediaţi pentru motivul de necorespundere profesională prevăzut de Codul muncii.
Angel 2007, va multumesc pt. articolul citat.
Deci, teoretic nu poate sa ma dea afara, practic insa poate invoca alte motive. In cazul acesta trebuie sa ma trimita in somaj? (Mai mult ca sigur ca nu are de gand sa ma ia, pt. ca am o colega care pleaca in curand de la firma si cauta o alta persoana in locul ei. Ceea ce cred ca e o prostie de vreme ce are pe cineva "in rezerva".) Sincer, pe moment - daca tot nu mai am loc la firma - as fi multumita chiar si cu somajul, deoarece n-am cu cine sa-mi las fetita, si in felul acesta n-ar trebui s-o dau la cresa. Ramane de vazut la inceputul lui ianuarie.
1. Sa nu aveti dvs. initiativa incetarii CIM (sa nu demisionati si sa nu faceti cerere de incetare a CIM cu acordul partilor).
2. Angajatorul trebuie sa va concedieze prin desfiintarea postului (art.65 din Codul muncii) si in acest caz veti beneficia de indemnizatie de somaj. Daca va fi asa veti beneficia de prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ,

eu as proceda astfel - trimit prin posta sau curier cererea de revenire la serviciu ( astfel incat sa am confirmarea de primire ca si proba ca mi-am facut cunoscuta intentia de a reveni ) dupa care la data incetarii suspendarii contractului as fi prezenta la job .
de acolo probabil incep " negocierile " ; fara concediere in baza lui 65 si plata unui salar compensatoriu nu as pleca.

incearca sa procedezi asa
O, va multumesc tudorvaleriu si HRS! Cred ca toate aceste informatii imi vor fi de mare folos.
Mai am inca o intrebare : cererea de revenire cu cat timp inainte sa o trimit? In 5 ianuarie implineste fiica-mea 2 ani, si avand in vedere ca vine Craciunul si anul nou, cred ca ar fi bine sa trimit inaite cu vreo doua-trei saptamini, nu? Sau chiar si de acum?
Va sunt recunoscatoare pentru toate raspunsurile si informatiile.

Alte discuții în legătură

Somaj dupa concediu de crestere a copilului? molly27 molly27 Buna, Firma se afla intr-o situatie,in care este nevoit sa reduca personalul,deja a trimis cateva angajati in somaj,cu art.65(1) din C.M. Este posibil ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere din cic 2ani xan xan Buna seara! Inainte de a intra in cic societatea la care lucrez urma sa-mi desfiinteze postul datorita reorganizarii activitatii . Mi-a fost aprobata ... (vezi toată discuția)
Intoarcere la munca dupa concediul de crestere a copilului aaa123 aaa123 speta: peste 2 luni de zile trebuie sa ma intorc la locul de munca, numai k sefa (patroana mea) mi-a transmis ca ma va da afara (nu ma va mai primi la ... (vezi toată discuția)