avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tatăl fetiței mele nu plătește pensia de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tatăl fetiței mele nu plătește pensia de întreținere din rea-credință. Pot deschide proces penal pentru abandon de familie? Are condamnare cu suspendare și e în perioada de încercare, poate va plăti de frică

Buna ziua,as dori cateva sfaturi ,daca se poate si de la un avocat. Pe scurt am avut un proces de custodie si cu toate ca tatal fetitei ( 2 ani) a fost condamnat ptr consum de droguri de risc si complicitate la trafic de droguri de risc ni s a dat custodie comuna. El a fost condamnat la 2 ani 2 luni 20 zile cu suspendarea pedepsei martie 2017 avand si o perioada de incercare. Intrebarea 1- cand se termina perioada de incercare? Urmeaza sa legalizez hotararea procesului de custodie si sa cer pensia alimentara a fetitei. Procesul de custodie a fostintrodus pe data mai 2018 si ar trebui in momentul de fatza sa iau pensie din urma pe 11 luni. La procesul de custodie paratul nu a adus adeverinta de venit,spunand ca urmeaza niste cursuri ,dupa care se va angaja la cel ce a organizat acele cursuri,dar intre timp mai lucreaza pe taxi la un prieten ca sofer. Tot ce a spus in instanta au fost numai verbal,fara sa aduca document la ce firma lucreaza ca taximetrist sau la ce firma face acele cursuri,urmamd sa se angajeze acolo. Deci neavand nici un detaliu despre sursele sale de venit ,eu nu am pe ce cont de salariu sa i fac executarea silita a pensiei alimentare. Nu pot decat sa i fac plangere penala ptr abandon de familie,si tiand cont ca este inca in perioada de incercare ,poate imi va plati,dar nu cred ca mai mult de o luna,deci eu voi ramane cu cele 11 luni din urma neplatite. Macar cat mai este in perioada de incercare (paratul avand frica ca este in perioada de incercare si un nou proces penal va duce la efectuarea pedepsei) sa pot incasa pensia fetitei. Cum eu lucrez zilnic de la 9 -19,30 nu am cum sa ajung la procuratura . Eu stau in Bucuresti. Inrebarea 2-pot trimite printr o scrisoare recomandata cu comfirmare de primire o cerere scrisa de mine si semnata de mine ,care procuratura de sector, in care sa -l chem in judecata ptr abandon de familie? Pot sa cer sa -mi spuna unde lucreaza ,( in cadrul procesului de abandon de familie)ptr a avea unde sa cer pe viitor printr un executor judecatoresc plata pensiei? Pot sa cer ca judecarea abandonului de familie sa se faca in lipsa mea ptr ce eu lucrez de dimineata pana seara ? Ptr acest proces de abandonde famile pe langa cererea mea de chemare in judecata si hotatarea de la procesul de custodie( copie ) ce acte imi mai sant necesare? Imi cer mii de scuze ca am scris atat de mult,sant o mama singura,care imi cresc singura copilul, muncesc aproape zi lumina ptr fetita( cand sant la munca o las la o prietena de incredere)nu primesc pensie alimentara ptr fetita,in schimb tatal are drept de vizita,are drepturi dar de obligatii fuge. Multumesc ptr intelegere,zi buna va doresc.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Subzista raspunderea penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.

Abandonul de familie este fapta persoanei care, avand obligatia legala de intretinere, savarseste fata de persoana indreptatita la intretinere urmatoarele fapte: a parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunand-o la suferinte fizice sau morale;b neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege; c neplata cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Chiar si o plata partiala a pensiei echivaleaza cu neplata acesteia, termenul de 3 luni fiind calculat de la data ultimei plati.

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei indrituite la intretinere sau a parintelui caruia i s-a incredintat minorul. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul in care stabileste vinovatia, dispune impotriva inculpatului amanarea aplicarii pedepsei,deoarece interesul celui indreptatit la intretinere este mai bine servit daca inculpatul este lasat in libertate avand posibilitatea de a-si indeplini obligatiile de intretinere.

Art. 378
Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.
(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.

Succes.

multam din suflet !
daca sunteti in partaj va avea bunuri si va putea fi executat pe ele!
plangerea penala e in termen, obligatia fiind continua.
termenul de supraveghere il gasiti in minuta instantei, pe portal, cautand dupa nume sau nr de dosar.
executarea silita pe care o poate face executorul jud e pentru o creanta nu mai veche de 3 ani.
halal solutie de custodie comuna, halal interes al copilului!
Ce sa va spun,ptr faptul ca a zis in instanta ca si iubeste copilul,instanta a acordat custodie comuna,dar nu s a gandit ca fiind un drogat,un om impulsiv,pune viatza opilului in pericol,in alta tara mama si copilul sant protejati astfel,imi vine sa plang ca depind de un jeg de om,drogat,ptr orice semnatura,care cum am zis bani ptr el are,in instanta spune ca lucreaza la negru,ca urmeaza niste cursuri ,si apoi se va angaja,dar ca sa dea dreptu;l copilului la pensie alimentara,nici nu se gandeste. Acest copil nu a vazut un leu drept pensie alimentara de la el din mai 2018 si pana in prezent.Multumiri ptr raspuns
In alta tara doamna draga, aici haituim mamele in vreme ce natalitatea e in cadere libera! Atata duce capul!

Alte discuții în legătură

Deschidere actiune neplata pensie alimentara anissia anissia Buna ziua, sunt divortata din luna februarie 2015 la notar, avem custodie comuna cu domiciliul copilului la mine. Pana acum el nu a platit decat 2 luni de ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie rea credinta ContSters18205 ContSters18205 Buna, va rog sa ma ajutati cu un sfat, anume:eu sunt divortata prin sentinta definitiva din luna Dec 07. Ex sotul imi datoreaza pensie alimentara (pentru ... (vezi toată discuția)
Obtinere custodie minor Navalici madalina Navalici madalina Buna ziua.am fost maritata in judetul teleorman si din casnicie a rezultat o fetita care acum are 4 ani si jumatate...eu sunt din galati...dupa divort in 2017 ... (vezi toată discuția)