Am o fetiță de 4 ani, al cărei tată a decedat de curând într-un accident de mașină. Rudele acestuia spun că minora este obligată prin lege să facă înmormântarea tatălui, este adevărat?
Buna ziua - Sunt mamica unei fetite de 4 ani. Sunt divortata de tatal ei iar ulterior acesta a decedat in ac de masina. Rudele defunctului spun ca legal fica lui ar trebui sa ii faca mormantarea. Eu fiind divortata nu am indraznit de a ma implica sau a face ceva in legatura cu acest eveniment. Va intreb un copil minor de 4 ani este obligat prin lege sa faca inmormantarea tatalui, in cazul in care parintii sunt divortati. Multumesc anticipat.
Nu conteaza unde merge partea fetei daca aceasta nu accepta mostenirea, important e ca nu merge la ea, la copil. Atat. In rest, poate merge la ceilalti mostenitori, la banca, la nimeni daca nici ceilalti mosten itori nu accepta mostenirea... asta nu putem sti si nu are relevanta.
Pana la urma inteleg ca stiati ceva de credite, tineti legatura, probabil ca aveti actele...
Ba conteaza unde merge partea de apartament ce apartine fostului sot. Daca nu accepta mostenirea, in numele copilui, aceasta poate ajunge la alte rude ale fostului sot si nu cred ca doreste asta ( acestia pot solicita iesirea din indiviziune, se poate ajunge la vanzarea apartamentului si nu o vad* bine, din punct de vedere financiar, pe doamna, in acest caz).
Dupa parerea mea...cel mai bine ar fi sa accepte toate bunurile ce le poate mosteni fetita de la fostul tata, chiar daca vin la pachet si cu unele datorii,
Sa vanda tot ( sau sa cedeze rudelor- in contul unor datorii Dovedite cu acte- Nu doar prin vorbe...).,
Sa plateasca eventualele credite ramase ( asta daca nu le plateste asigurarea...)
Sa aiba grija de amandoua ( dumneaei si fetita) si sa plateasca ratele in continuare la apartament.
Chiar daca nu accepta si restul bunurilor, prin acceptarea mosteniri apartamentului doamna preia si eventualele datorii...la concurs cu persoanele ce mostenesc celelalte bunirii ale fostului sot, si tot nu scapa de ele...
Ideea e ca se concentreaza pe chestiuni care nu o influenteaza. Banca tot e creditor independent unde merge imobilul, or asta conteaza. Cineva tot va cere o partajare.
oricum ar fi, cel mai important e sa se concentreze pe verificarea sumelor datorate de decedat, bunurilor si sa faca calcule. Asta e foarte important acum, doamna sa ia o decizie buna pentru ea (fetita) indiferent de ce decizie iau ceilalti mostenitori, unde merge apartamentul etc. O decizie buna si pe baza de calcule o poate ajuta sa cheltuiasca mai putin ulterior, cand se va dezlantui nebunia mostenirii...
Am avut si cazuri de renuntari la mosteniri pentru ca datoriile erau la limita. Multa munca uneori la achitat datorii care nu sunt ale tale. Stres, cheltuieli, calcule... tii dovezi, chitantele... Unii aleg sa nu se lege la cap, altii au timp si energie, depinde de fiecare.
Corect dar daca e singura locuinta si deja a platit mare parte din suma, datorie...
Cum ati spus si dvs., sa vada exact ce mosteneste ( bunurii sau datorii) si sa alega cum este mai bine.
Si, Cel mai important, sa gasesca persoana ( notar sau avocat) care sa-i explice corect si exact aceste lucruri.
mariaevelina
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Multumesc pentru sprijin - dl Florin Cornea - am anuntat protectia consumatorului - si nu a mai fost necesar plata creditului pt lunile de dupa deces, (pana a venit raportul de la IML) asa cum au spus cei de la banca. A mai ramas de plata rata pentru ultimile 2 luni din viata. Din 5500 lei au mai ramas de plata 2200 lei.
Cat priveste mostenirea - am reusit sa discut si cu notarul, lucrurile au luat o intorsatura buna zic eu, pt ca in discutie intra si o promisiune de partaj notariala in care fostul sot renunta atat la partea lui cat si la sulta cuvenita. Primul avocat la care am fost mi-a spus ca ac promisiune de partaj nu o pot folosi pt ca intru in contradictoriu cu fetita si ne tb si un reprezentant al fetitei care ar putea sa ne incurce in luarea hotararilor - asa ca prezentarea ma facut sa renunt instant.
Acum am inteles ca in masa succesorala intra 1/2 parte din apartament cu obligatia de a transmite aceasta cota catre mine in conditiile promisiunii bilaterale de partaj si 1/2 din credit si un contract de imprumut notarial cu mine, iar pentru restul datoriilor astept sa ne dea in judecata.
Deci fetita in urma promisunii de partaj nu va mai mosteni bunul, acesta va deveni in totalitate al meu, dar ramane cu datorie de jumate din credit pe care eu oricum o voi plati vrem sa fie apartamentul doar al nostru - chiar al meu iar dupa moartea mea va fi al ei.
Chiar daca asigurarea nu este mostenire si beneficiarii indemnizatiei nu sunt raspunzatori pentru datoriile defunctului - fiind o forma de castig a primului mostenitor, oare fetita noastra ar putea raspunde cu aceea indemnizatie de asigurare pentru jumate din creditul ipotecar si alte datorii lasate de tatal ei?
Cine plateste?
ilieviorel
tatal meu a decedat acum 2 luni. avind 3 credite de nevoi personale contractate cine plateste bancile avind in vedere ca in momentul decesului el nu avea ... (vezi toată discuția)