avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am o fetiță de 4 ani, al cărei tată a decedat de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am o fetiță de 4 ani, al cărei tată a decedat de curând într-un accident de mașină. Rudele acestuia spun că minora este obligată prin lege să facă înmormântarea tatălui, este adevărat?

Buna ziua - Sunt mamica unei fetite de 4 ani. Sunt divortata de tatal ei iar ulterior acesta a decedat in ac de masina. Rudele defunctului spun ca legal fica lui ar trebui sa ii faca mormantarea. Eu fiind divortata nu am indraznit de a ma implica sau a face ceva in legatura cu acest eveniment. Va intreb un copil minor de 4 ani este obligat prin lege sa faca inmormantarea tatalui, in cazul in care parintii sunt divortati. Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: mariaevelina , utilizator 12:09, 3 Aprilie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este cat se poate de valabila legea cu mostenitorii rezervatari - copiii, nevasta (daca e casatorit) si parintii sunt mostenitori rezervatari - adica au prin lege dreptul la un anumit procent din averea mortului, chiar daca mortul a specificat altfel. Fratii nu sunt mostenitori rezervatari. Daca un avocat va spune ca nu stie de asta, e prea habarnist sa mai continuati orice cu el. Eu nu sunt avocat, dar va trebuie unul care sa se priceapa la toate chichitele astea. Puteti sa cautati chiar aici pe forum un avocat si sa ii dati si lista asta de discutii ca sa o citeasca. Cand am avut probleme am intrebat si eu si am transmis ideile la avocatul meu care a tinut cont de ele si la final am castigat. I-am dat si procent din castig la avocat, ca sa se tina de treaba (in afara de onorariu).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Succesiunile sint reglementate in codul civil.Si in noul cod civil intrat in vigoare in 2012 se mentin aceleasi dispozitii legale privind mostenitorii rezervatari.Materia succesiunilor este reglementata de la art. 1100-1134 din Noul cod civil ( legea 287/2009 ). aveti citeva notiuni de baza.Un avocat nu va putea spune o asemenea prostie.Dar pentru ca sint multe detalii legate de modul de calcul al cotei parti din mostenire dar si din datoriile defunctului aveti nevoie de un avocat specializat pe succesiuni ( mosteniri ).Ca sa va spuna exact cum stati cu raportul dintre ceea ce va revine raportat la datoriile ramase din mostenire ca sa vedeti daca acceptati mostenirea.Si sa va sustina cauza in justitie daca se va ajunge la proces.In mod normal notarul unde se dezbate succesiunea ar trebui sa va lamureasca cu privire la aceste aspecte.Mai ales ca taxa pentru dezbaterea mostenirii este mare si se calculeaza in fuctie de valoarea bunurilor ramase de la defunct.[ link extern ] /
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2019
Florin Cornea , Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
multumesc mult - voi deschide procedura succesorala la notar - sper totusi sa nu ajungem la proces in instanta. Voi lista si eu parerile de aici multumesc mult domnule GermanAlex - poate asa vom reusi si noi - sa nu plateasca doar fiica lui de 4 ani datoriile tatalui.
Oare la contractul de credit, unde fostul sot decedat era imprumuntat iar eu garant cum se va calcula datoria? este totala sau doar jumate.
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2019
mariaevelina, utilizator
O sa mosteniti toata valoarea creditului, exact cum a fost incheiat de catre imprumutant.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa inteleg ca avem sanse mari sa ne fie platit creditul si sa incasam si bani?

Ionut.ion a scris:

O sa mosteniti toata valoarea creditului, exact cum a fost incheiat de catre imprumutant.

Alte discuții în legătură

Procedura succesorala calituioana calituioana Buna ziua, In data de 23 aprilie tatal meu a fost gasit mort in locuinta sa din comuna Berca, jud. Buzau. Fratele meu vitreg a dat o declaratie la politie ... (vezi toată discuția)
Poate plati si dupa moarte?? katy_nicu katy_nicu :( buna ziua.As avea nevoie de un sfat.Fratele meu a facut un credit la banca pt masina(10000ron),iar pe 30 august a decedat in accident de masina. acum banca ... (vezi toată discuția)
Cine plateste? ilieviorel ilieviorel tatal meu a decedat acum 2 luni. avind 3 credite de nevoi personale contractate cine plateste bancile avind in vedere ca in momentul decesului el nu avea ... (vezi toată discuția)