avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Concesionare uscatorie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Concesionare uscatorie

Locuiesc la etajul 4 al unui imobil si vreau sa concesionez uscatoria cu care sunt vecin. Am stranse semnaturi de la majoritatea vecinilor inclusiv de la cei direct afectati.
Nu ma pricep insa la intocmirea contractului de concesiune. Ma poate ajuta cineva cu un model care sa trateze efectiv aceasta problema? Modele orientative nu le prea inteleg , parca sunt prea pline de termeni juridici.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lochness , utilizator 09:12, 24 Noiembrie 2009
Legea permite concesionarea pe maxim 49 de ani. Eu nu am spus ca spatiul respectiv sa se concesioneze pe 49 de ani, ci pe o perioada convenita de comun acord. Apoi se pot preverea clauze de actualizare a pretului anual, se poate prevedea ca beneficiarul nu are voie sa subinchirieze sa sa concesioneze altcuiva, ca se reziliaza contractul daca beneficiarul se muta din bloc, etc.
Am inchiriat pe un an sau pe maxim 10 ani. Am concesionat si pe 49 de ani un spatiu pentru ca, in afara pretului de 100 lei/luna, beneficiarul a reparat terasa (si-o va repara pe cheltuiala sa permanent), a factut o cheltuiala de peste 100 mil lei vechi in folosul asociatiei si-atunci nu puteam sa-l lasam la cheremul cuiva care ar vrea peste un an sa-l scoata de acolo.
Fiecare contract trebuie bine gandit si facut cat se poate de transparent, cu clauze care sa protejeze ambele parti.
@adriantot
mi-am exprimat doar felul in care gandesc, fara a critica concret pe cineva si pe Dv. ati fi ultimul om pe care l-as critica, intrucat stiu ca sunteti foarte atent la ce faceti si cum faceti, fara indoiala asta!

Am spus ca trebuie multa atentie cand se face un asemenea contract de concesionare si la conditiile din el. Daca esti un presedinte sau comitet nerodat in asemenea contractari e bine sa le faci pe un termen scurt ca sa vezi cum merg treburile.
Pe timp ce trece iti dai seama cum trebuie sa-l upgradezi (contractul) si o poti face daca acest contract e pe termen scurt, la recontractare poti sa-i renegociezi conditiile...si tot asa.

@lochness
Din punctul meu de vedere n-as avea curajul sa fac un contract, prima oara, pe mai mult de un an. Dupa asta l-as prelungi tot anual.
In fond tu, presedinte de asociatie impreuna cu comitetul, inchiriati un spatiu al tuturor, unuia singur, pentru conditii reciproc avantajoase. Nu ai a partini o parte sau alta, dar poti vedea ce are de gand chiriasul, cum intretine spatiul sau cum se achita de obligatiile pe care si le-a asumat.
Pe de alta parte tu, chirias, iti poti da seama daca inchiriind acel spatiu, chiar iti foloseste, daca conditiile in care l-ai inchiriat sunt cele mai potrivite, daca ti-ai dori mai mult sau daca chiar ai renunta la unele din conditii pentru ca le gasesti inutile, acum, sa zicem, dupa trecerea a cateva luni de zile.
Deci termen scurt este bun si pentru asociatie si pentru chirias.

Am spus ca un termen lung este in avantajul chiriasului numai daca acesta are de gand sa-si foloseasca acel spatiu in conditii care pot deveni incomode sau de-a dreptul de neacceptat pentru ceilalti vecini ...si asta sa se constate dupa un timp oarecare, iar pana la incheierea contractului ar mai fi ani de zile.
Si nu sunt putine situatiile cand comitetul inchiriaza pe ani de zile un spatiu fara sa stie ce are de gand chiriasul si se trezesc ca acesta incepe sa modifice zidurile, sa modifice instalatiile....sa-i schimbe destinatia fara sa intrebe pe nimeni.
Nu in toate asociatiile CE si presedintele sunt implicati sau lucreaza ca la carte.....

Parerea mea!
Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2009
elga50, moderator
In cazul in care se concesioneaza uscatorul si se doreste schimbarea destinatiei din uscator in spatiu pentru locuit, respectiv camera, cum trebuie procedat? Asta ar presupune spart zidul, modificari structurale, etc. In afara problemelor cu institutiile legale si cu autorizatiile, care sunt pasii de urmat pentru a obtine acordul asociatiei?
Va trebuie acordul comitetului executiv si acordul tuturor proprietarilor direct afectati, palier, sub si deasupra (dar in cazul uscatoriei cred ca sus-jos nu e cazul).
Legea 230/2007
Art. 42. - Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinata initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.
Articolul 42 spune ca proprietarii direct afectati sunt pe orizontala si verticala pentru schimbarea destinatiei spatiului. Dar undeva mai sus in lege, la concesionarea, inchirierea spatiului nu se specifica. Prorietarii direct afectati sunt cei care au un perete comun cu uscatoria (pe verticala si orizontala) sau si cei care locuiesc pe acelasi etaj fara a avea un perete comun?
La noi pe scara sunt 2 uscatorii, una la parter iar cealalta la etajul 4. Cea de la parter este inchiriata sau concesionata sau vanduta (nu stiu exact, caci nu am vazut contractul) de catre o proprietara de la etajul 4.
Intrebarea mea este:
-aceasta proprietara are aceleasi drepturi asupra uscatoriei de la 4 cu ceilalti locatari?
- eu fiind mutat in acest bloc dupa ce ea a luat uscatoria de la parter, cum pot sa vad contractul (de orice fel) pe care ea il detine asupra acelui spatiu?

Alte discuții în legătură

Inchiriere spatiu comun ContSters122621 ContSters122621 La parterul blocului in care locuiesc exista o uscatorie, 2 apartamente si 2 garsoniere. Proprietarul garsonierei care are un perete comun cu uscatoria a vrut ... (vezi toată discuția)
Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari cruceru1981 cruceru1981 Locuiesc intro garsoniera la etajul 4 avand in capatul culoarului comun o uscatorie si un balcon inchis. M-ar interesa urmatorul aspect : 1. eu ca ... (vezi toată discuția)