avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soția a aflat după deces că soțul are credite în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soția a aflat după deces că soțul are credite în valoare de 30.000 de euro. Ce soluții există în această situație?

Sora mea a aflat după moartea soțului ei , ca el a făcut împrumut la bănci (30000 euro) , fără știrea ei.
Ea habar.nu a avut si acum ii este foarte frică, sa nu.i ia băncile apartamentul.
Ei au împreună doi copii majori , iar el din prima căsătorie un alt copil major.
Nu au facut succesiunea.
Ce solutii ar putea exista, ca ea să scape de aceste datorii , sa nu riște să piardă apt.ul ....având în vedere că ea are un salariu de 15 mil., plus că habar nu are când, cum ,unde si ce.a facut cu banii?
Va rog frumos dati.ne o cale cea mai simpla sau cea mai ușoara ....
Sora este intr.o mare depresie, dezamăgire,speriată....etc.
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu acceptati succesiunea ! Oricum bancile isi pot recupera banii doar in limita masei succesorale. Deci, daca totusi acceptati succesiunea bancile vor putea lua doar 50% din apartament iar restul de 50% cota parte indiviza nimeni nu poate fi atat de inconstient ca sa o cumpere ! Cand consultati un avocat solicitati-i sa studieze si aceasta posibilitate si sa sa va explice exact consecintele.....Mult succes !
Eu nu înțeleg cum se poate lua un credit (sau mai multe) cu o sumă atât de mare fără ca soțul/ soția să știe acest lucru. Eu în urmă cu 3 ani am luat un „amărât” de credit pentru nevoi personale în valoare de 10000 lei și a fost obligatoriu să-mi iau soția și să mergem frumos de mână amândoi la bancă, deși creditul l-am solicitat pe numele meu. Vreo 45 de minute a durat doar semnatul (DE CĂTRE AMÂNDOI) a imensului teanc de documente întocmite.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


Florin Cornea a scris:

. Nu e graba mare.Aveti 6 luni la dispozitie pentru a accepta mostenirea.


Un an!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Termenul de optiune succesorala este de 1 an , si curge de la deces, succesiunea fiind deschisa prin moarte.

In cele mai multe cazuri, la semnarea unui contract de credit, se incheie si un contract de asigurare de viata, care sa acopere riscul de deces al imprumutatului.

Valoarea despagubirii se stabileste de parti, insa de regula este strans corelata cu tipul de credit si riscul acoperit, aceasta acoperind de regula datoria de credit catre banca pe perioada producerii evenimentului asigurat.

Beneficiarul indemnizatiei de asigurare este banca.

Astfel, in cazul decesului, banca va incasa indemnizatia de asigurare, sens in care apreciem ca in masura in care valoarea indemnizatiei acopera integral valoarea creditului, datoria se stinge.

In situatia in care, totusi, valoarea asigurarii nu acopera intreaga datorie, devin incidente aceleasi dispozitii ale art. 1.114 alin.2 din Codul Civil, care prevad ca mostenitorii raspund doar cu bunurile mostenite si in limita cotei mostenite din masa succesorala.

@Florin Cornea Dupa NCC term. de optiune succesorala este de un an.
Acceptarea poate fi si tacită, chiar daca nu s-a dus la notar in termen de un an, atunci când succesibilul face un act sau un fapt pe care nu ar putea sa-l facă decât în calitate de moştenitor (acte de dispoziţie, administrare definitivă ori folosinţă a unor bunuri din moştenire).
Doar ca dupa mai mult de 2 ani se plateste un impozit de 1% din valoarea bunurilor imobile.

Alte discuții în legătură

Succesiune credit ipotecar RazvanStanica RazvanStanica O zi buna tuturor celor ce citesc acest mesaj. Sora mea a decedat acum 10 zile si am impresia ca ne gasim intr-o situatie destul de complicata, asa ca as ... (vezi toată discuția)
Sechestru apartamennt Ethan Winters Ethan Winters Buna ziua. Doresc sa stiu anumite detalii in caz in care banca ar pune sechestru pe un apartament. Sa zicem ca sotul/sotia a facut datorii bancare, iar ... (vezi toată discuția)
Succesiune nedezbătută, un moștenitor decedat dator la bancă: ce riscă ceilalți moștenitori? elenadragoi2008 elenadragoi2008 Buna ziua tuturor Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la următoarea speță : Sunt 3 frati care au casa părintească dar fără succesiune făcută. ... (vezi toată discuția)