avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sunt inculpat într-un dosar penal pentru ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sunt inculpat într-un dosar penal pentru înșelăciune și am convenit cu partea vătămată să îi dau banii în rate. Problema e că am restituit o mare parte din sumă dar nu mai vrea să își retragă plângerea. Ce risc să mi se întâmple?

buna ziua, sunt inculpat intr un dosar penal pt inselaciune.. dosarul inca se afla in sectia de politie nu a ajuns pe masa judecatorilor... problema e in felul urmator, inca din prima zi de audiere am decis de comun acord cu partea vatamata ca in data de 10 a fiecarei luni sa i dau o anumita suma de bani, in acest timp i am inapoiat suma de 30.000 lei dintr un total de 42.000, urmand ca in momentul in care toata suma e restituita partea vatamata sa isi retraga plangerea penala, acum partea vatamata nu mai vrea acest lucru si a decis ca instanta trebuie sa faca dreptate in acest caz... imi poate spune cineva va rog ce risc sa se intample ? Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contribuitorii pe acest site nu sunt nici judecatori, nici grefieri, nici anchetatori, nimeni pe site nu va cauta sa afle adevarata identitate a utilizatorilor care supun expertizei noastre problemele lor.
Acolo unde speta este bine explicata si informatiile sunt complecte toti participantii pe acest site vor avea posibilitatea sa inteleaga!!!
Din pacate dvs distilati informatia cu picatura, trebuie ca cineva sa va puna in situatia de a va justifica pt a avea ceva corect si concret in legatura cu speta prezentata.
Dvs trebuie sa faceti efortul sa intelegeti ca noi contribuim pe acest site fara interese personale si, numai in cazul in care utilizatorii decid ca au primit informatii relevante in spetele propuse, site-ul le permite sa intre in contact direct cu expertii care au contribuit la intelegerea si evolutia spetei prezentate.

Revenind deci la speta, situatia este un pic mai clara.
Din motive care nu ne sunt cunoscute si, a priori, nu va sunt cunoscute nici dvs, pagubitul si-a schimbat atitudinea in mod nejustificat.
Pentru a va putea apara in mod eficient in fata justitiei va trebui sa faceti efortul sa restituiti in totalitate banii (creditul la banci ramanand in aparenta solutia cea mai rapida si mai putin oneroasa).
O data paguba acoperita dpdv financiar, declaratiile date de catre pagubit in faza initiala de conciliere in fata anchetatorilor vor juca impotriva pagubitului.
Anchetatorii vor putea deci, in lipsa de antecedente, sa claseze plangerea.
Justitia nu cauta sa taie capete, deci chiar daca se va ajunge in instanta, daca nu aveti antecedente penale, completul de judecata va putea tine cont de eforturile pe care dvs le-ati facut pt a despagubi reclamantul si de lipsa de coerenta a acestuia pt a acorda o pedeapsa minima sau simbolica.

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul infractiunii de inselaciune , incriminata de art. 244 din Codul penal, impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Impacarea este una personala, totata-vizeaza si actiunea civila alaturata celei penale, definitiva( nu se mai poate retracta manifestarea de vointa) si neconditionata.

Impacarea este exprimata intr-un act autentic, notarial, ori in fata instantei de judecata.

Daca, insa , nu reusiti sa opereze impacarea partilor , pana la citirea actului de sesizare, se va initia procedura, pe cale procedurii simplificate a recunoasterii invinuirii, conform art. 396, alin. 10 din Codul de procedura penala.

Instanta de judecata are in vedere pozitia de recunoastere a faptei imputate, reducand limitele de pedeapsa prevazute de lege cu 1/3 .

Nu se vor administra probatorii noi, cu exceptia inscrisurilor in circumstantiere.

Instanta de judecata poate dispune amanarea aplicarii pedepsei,ca modalitate de individualizare judiciara, in acord cu art .83 din Codul penal.

De asemenea, instanta de judecata poate dispune suspendarea sub supraveghere, conform art . 91 din Codul penal, daca aprecieaza oportuna aceasta modalitate de individualizare judiciara.


Daca indepartati prejudiciul , persoana vatamata va perfecta declaratia de impacare.

Cheltuielile judiciare raman in sarcina amandurora, de principiu, insa va puteti asuma dvs .obligatia de plata a acestora.


Instanta de judecata va avea in vedere conduita postinfractionala manifestata, concretizata printr-o atitudine de colaborare cu organele judiciare, precum si indepartarea pagubei.
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare prejudiciu Mihaiionut6652 Mihaiionut6652 buna ziua, sunt inculpat intr un dosar penal pt inselaciune.. dosarul inca se afla in sectia de politie nu a ajuns pe masa judecatorilor... problema e in felul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, daca mă puteți ajuta cu un răspuns, in cadrul unui proces de inselaciune ... Marius 1988 Marius 1988 Buna ziua , daca mă puteți ajuta cu un răspuns ..in cadrul unui prosce s de înșelăciune a depus partea vătămată plângere că a fost înșelată , am ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.sunt parte vătămată într-o înșelăciune.am plătit ... 1234doro 1234doro Bună ziua.Sunt parte vătămată într-o înșelăciune.Am plătit o sumă de bani unei presupuse firme pentru materiale de construcții care nu mi-au fost ... (vezi toată discuția)