avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... poti cere unui salariat asa ceva?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

poti cere unui salariat asa ceva?

poti cereunui salariat (care lucreaza pe santier cu contract individual de munca ) , sa nu demisioneze pana la terminarea lucrarii cu care l-a insarcinat angajatorul?
iar daca face asta sa despagubeasca angajatorul?
este o renuntare la drept, si e nul de drept acel act aditional.


...aspectul care l-a impins pe seful meu sa-mi ceara acest act aditional a fost ca in timpul a doua lucrari importante pt firma un sfert din salariatii de pe santier l-au parasit lasandu-l " cu fundul in balta", imi scuzati expresia....

Patronatele se chinuie de ani buni sa diminueze drepturile salariatilor si sa-i poata da mai usor afara, si vine un patron care vrea sa "lege de glie" salariati-personal de executie, ca pe vremuri ce speram sa fie apuse. Legarea de CIM se poate face numai prin clauze ( de loialitate, confidentialitate s.a.-numarul clauzelor este nelimitativ) care ori in contract, ori in Fisa Postului sunt temeinic detaliate ( termene, bani, sarcini s.a.). Pe piata muncii totdeauna se gaseste un salariat in munca de executie mai bun decat cel avut.
Daca s-a facut greseala ca acest salariat sa fie angajat numai cu functie de executie dar acesta, avea si functie de coordonator lucrare, stiind tot ce s-a facut la acea lucrare ( materiale, elemente de rezistenta, tehnologii aplicate s.a.) acuma este dreptul lui sa-I spuna patronului "slahor m-ai angajat, salahor e dreptul meu sa plec".

Ultima modificare: Duminică, 14 Mai 2006
tomane, utilizator
nu este o renuntare la drept ci este o limitare temporara sau o conditionare a exercitarii lui (plata unei sume de bani despagubire catre firma in cazul in care salariatul pleaca in timpul lucrarii).
aceasta limitare, ma intreb, nu este posibila, atata timp cat nu este o anihilare completa ?
pentru ca si clauza de neconcurenta sau clauza de excusivitate, de exemplu limiteaza exercitarea unui drept pe o anumita perioada de timp, si sunt doua clauze prevazute de lege, atunci limitarea in timp sau cum spuneam conditionarea dreptului de a demisiona nu este si ea legala?:-/
tocmai pentru ca unele limitari sunt prevazute de lege, inseamna ca sunt singurele limitari.
legea este in favoarea angajatului, iar imposibilitatea renuntarii la un alt drept eu cred ca se mentine.
mai oamenilor, atunci de ce si un avocat si un magistrat mi-au spus ca daca ambele parti isi dau acordul si semneaza, aditionalul e perfect valabil? nu inteleg? e ceva ce ne scapa noua?
mi-au spus clar:" e un acord de vointa al ambelor parti si atunci e valabil in instanta":-/

Alte discuții în legătură

Efectele clauzei de confidentialitate/neconcurenta in cazul demisiei andrei_o andrei_o Sunt reprezentant vanzari in cadrul unei firme. Acum 2 ani am semnat un act aditional la CIM cu o clauza care preciza ca pe perioada derularii contractului nu ... (vezi toată discuția)
In legatura cu demisia Marian_akc Marian_akc Cum aflu daca mi s a aprobat demisia.Din cate stiu nu prea vrea patronul sa o aprobe.Ce este de facut? (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate iolandaroca iolandaroca Am un prieten care sa afla intr-o situatie mai mult decat delicata: Dupa ce a lucrat 5 anu intr-o firma mica s-a decis sa isi faca propria firma si a tracut ... (vezi toată discuția)