avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociația de proprietari are dreptul de a hotărî ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociația de proprietari are dreptul de a hotărî asupra proprietății private?

Buna ziua,
Suntem membri unei asociatii de proprietari si ne-am trezit cu un afis din partea administratorului care ne informeaza ca "s-a decis" in cadrul unui consiliu (la care participa oricum doar clica dansilor) sa fie schimbate toate apometrele din bloc deoarece cele existente ar fi"uzate", iar cei care nu vor fi de acord vor plati niste sume calculate de dansii.
Va rog sa ne ajutati cu cateva sfaturi deoarece nu credem ca aceasta situatie este legala din urmatoarele motive:
-apometrele pe care le avem montate sunt legale, verificate cf legii iar cei care nu au apometre si-au asumat oricum plata consumului impus;
- decizia de inlocuire a acestora pe proprietatile personale ar trebui sa fie la latitudinea fiecarui proprietar dupa propriile calcule;
- negocierea cu firma de apometre sau selectia de oferte nu a fost transparenta;
-pentru achitarea avansului acestei lucrari au fost retrasi din fondul de rulment ai asociatiei bani la discretia exclusiva a administratorului.
- nu am fost consultati individual asupra acestei propuneri(unii locatari lipsesc din tara si sunt pusi in fata acestei situatii la intoarcere), iar abia dupa consultare , in functie de feedback sa se ia masuri sau nu spre aceasta inlocuire:
Va rugam sa ne sfatuiti ce putem face sa stopam acest abuz, care de altfel, nu este singular.
Unde putem face reclamatie pentru eventuale controale contabile sau de alta natura?
Va multimim,
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Epuree , utilizator 23:08, 14 Iunie 2019
Nu veți găsi nici un alt apometru decât cel cu turbina în România, care să-l puteți cumpăra, din simplul motiv ca este singurul autorizat metrologic în acest scop, al tranzacției utilității numite apa. Nu-mi povestiți mie de alte debitmetre, mai ales fără piese în mișcare, tranzacționez, dimensionez, montez, întrețin asa ceva de-aproape 30 de ani. Am unul acum de vreo 15000 de euro de pus în funcțiune și nu e cel mai scump.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vedeti unde a alunecat discutia? Asta doream sa discutam?
Eu am vrut sa discut cu dumneata altceva, nu despre apometrele pe care le ...tranzacționez, dimensionez, montez, întrețin asa ceva de-aproape 30 de ani.
Mai mult, v-am spus, nu doresc sa discut decat doar despre apometrele "domestice", astea de doi lei care daca le-ai montat pe verticala, sa-i dai putina distanta de la primul robinet si dupa acesta - ai terminat-o cu masuratoarea (scrie si pe apometru acest lucru). Geaba 30 de ani de munca daca-mi povestiti teoria lu' peste prevazuta in MID si eroarea de masura unica (2% intre Q2 si Q4 si 5% intre Q1 si Q2).
Daca tot ziceti ca sunteti asa de bine informat, rog foarte mult sa achizitionati de pe piata romaneasca un apometru dintr-asta obisnuit cu MID-ul la zi si sa vedeti daca pe bancul de proba, "scoate" o eroare de masura de 2% . Cum spuneam, cu zero ore de functionare, adica nou-nout, montat in conditii de laborator. Daca puteti sa-i faceti si cateva teste, asa ca un montaj facut sub chiuveta unui proprietar, daca-i mai faci si niste manevre de inchis/deschis, il mai lasi sa curga la debit minim, ii dai si un montaj pe verticala, la sfarsit determinati-ii eroarea si discutam!
Domnule, apometrele furnizorului, care vrem-nu vrem sunt superioare celor din casa - discutand de eroarea de masura, cu greu ajung la 2%.... Ale noastre, in zilele lor cele mai bune, daca ajung sa aiba o eroare de 5% si zicem merci. La verificari periodice, am gasit si erori de minus 20% si chiar dumneata scriai la un moment dat ca nu mai este nevoie sa verificam metrologic aceste apometre ca, vezi doamne, acestea nu mai sunt debitmetre ci repartitoare de costuri. Bravos dom'le, Pai cine are acest interes, in acest sens, puteti sa-mi spuneti? Cand noi am trecut pe apometre "cu radio", la demontarea celor vechi am constatat ca unele nu fusese verificate metrologic niciodata dupa 10-15 ani de functionare. Daca pana atunci o familie compuse din 3 persoane, raporta un consum lunar de 3-4 mc, dupa instalarea noilor contoare, consumul s-a dublat ! Sa vezi scandal, ca apometrele nu sunt bune, ca asociatia ii fura. Cum sa-i fure asociatia cand blocul respectiv are bransament propriu care alimenteaza doar proprietarii din acel bloc!
1% - 2% eroare au "sculele" de pe bancurile de proba ale furnizorului. Am fost de prea multe ori la verificarea unor apometre de bransament si am semnat de luare la cunostinta ca verificarea s-a efectuat cu apometru de laborator, seria..., cu eroarea de masura de 1%. Deci in conditii de laborator - curgere liniara, presiune constanta, conditii de montare ideale, etc., nu ceea ce se intampla in casele noastre, cand toata ziua fâţa-fîţa, inchid, deschid apa, o las la debitul cel mai mic sa curga - si in final avem pretentia de precizie, avem pretentia sa se inchida consumul facturat cu consumul declarat de proprietari. Asa ceva nu o sa avem niciodata.
Si daca tot ati adus discutia despre consumuri frauduloase - recunosc ca aveti dreptate - poti sa ai cele mai performante scule de masura, daca proprietarul are un bransament care ocoleste apometrul, degeaba ne cramponam noi de MID-uri si alte asemenea. Cum spuneati, si eu am peste 30 de ani de meserie si am vazut la viata mea fel de fel de metode de fraudare a consumului de apa si nu numai la amarasteni, ci la persoane asa-zise cu "obrazul subtire", oameni scoliti, ce mai discutam... ehe-hei,
...............
Pe final si chiar nu mai revin pe acest topic:
Diferentele la apa potabila la noi au ajuns acum la un minim de cca. 60 l/persoana/luna.
Daca doriti date oficiale, pot sa va demonstrez cu copii ale listelor de plata. Nu pot insa sa zic ca la toate scarile gasesc asemenea mici diferente, dar oricum, diferentele au scazut drastic si lumea este multumita - daca asta mai intereseaza pe cineva in zilele noastre!
Stima!
Off-topic
D-le Grecu, cu tot respectul, dar susțineți foarte multe lucruri pe care nu le știți, nu aveți cunoștințe, nu le dovediti:
1. Nu am spus niciodată ca nu este nevoie sa verificam metrologic apometrele din casa, ci doar ca norma metrologica legala nu te obliga. E o posibilitate a celui ce nu dorește a cumpăra unul nou, mai ales ca d-voastră tot susțineți ca ati luat acum niște apometre extraordinare. Le-ati verificat pe toate la metrologie? Sigur nu.
2. Eu v-am dat temeiul legal pentru care toate apometrele au aceeași eroare admisa de măsură, d-voastră expuneți doar niște păreri subiective. Apometrele de branșament nu sunt mai precise, au exact aceeași precizie impusa de norma metrologica și se cumpără de la aceiași furnizori ce le vind și pe cele de apartament. Difera doar mărimea. Am avut unul respins pentru că nu se incadra la eroarea admisa pe debit minim. Contorul de branșament are și el un debit minim măsurabil, sub care eroarea nu mai este garantata și se poate întâmpla sa contorizeze prost.
3. Nu poți verifica un aparat de precizie 2% cu un etalon de 1%. Trebuie cel puțin o eroare de 0.4%, sau sa fie mai mica. Asta ca tot va lăudați ca va pricepeți la verificări metrologice.
4. 20% nu se mai cheamă eroare de măsură, ala e deja un aparat defect și ar fi trebuit sa va sesizați doar din raportarea lunara incredibil de mica.
5. D-voastră de unde ați achiziționat minunatele apometre radio, dacă nu de pe piața românească și ce caracteristici deosebite au? Nu ma refer la transmisia radio, ci la fisa tehnica a aparatului de măsură în sine.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2019
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu v-am zis ca ma opresc sa mai comentez pe acest topic, dar...
Distanta dintre dvs. ca specialist si un biet admin. de imobile este prea mare (zic ca nivel de cunostinte tehnice), dar daca va mentineti ceea ce intrebati:
...Le-ati verificat pe toate la metrologie? Sigur nu.

Asta-mi mai lipsea, sa achizitionez un apometru din comert si sa trebuiasca sa-l duc la verificare metrologica inainte sa-l montez in intalatie, da? Asta ati vrut sa ziceti? Asa se procedeaza in "parohia" dvs.? Mai intrebati si pe altii (proprietari, administratori, presedinti) daca procedeaza asa cu un ceas, cu un telefon, cu un apometru.... Haideti domnule ca ma faceti sa rad, pe bune, ce naiba. Am luat apometrul din cutie sigilata, am desfacut tzipla, avea toate documentele in ordine - chiar si verificarea metrologica din fabrica si l-am montat in instalatie. Ei ca trebuia sa-l duc la verificare - uite ca la asta nu m-am gandit - si ziceati ca eu sunt Toma Necredinciosul - Bun asa!
REPET, poate o sa intelegeti: discutia a "plecat" pe alta directie, dvs. mentiniti-va sfaturile de specialist pentru care recunosc, sunt foarte utile, dar in materie de hotarari luate in AG, mai lasati-ii pe cei care lucreaza efectiv in as. prop. Nicio Lege nu o sa va spuna punctual ce aveti de facut. Din contra, chiar L196/2018 lasa la latitudinea proprietarilor o abordare /hotarare convenabila a unei teme care intereseaza colectivitatea.
Am speranta ca initiatoarea topicului a inteles toate acestea, chiar a si mentionat acest lucru si chiar ma bucur pentru dansa. Din nefericere are parte de o conducere care nu stie sa abordeze cu tact o tema ca aceasta - schimbarea apometrelor.
Va doresc mult succes!
Pai nu-mi spuneați în mesajul anterior:

"Daca tot ziceti ca sunteti asa de bine informat, rog foarte mult sa achizitionati de pe piata romaneasca un apometru dintr-asta obisnuit cu MID-ul la zi si sa vedeti daca pe bancul de proba, "scoate" o eroare de masura de 2% . "
?

Asta îmi spuneați, sa cumpăr un apometru nou și sa merg cu el la metrologie sa vad dacă are eroare de 2%.D-voastra le-ati verificat pe cele cumpărate, de-mi dați acest sfat? Adică nu le-ati cumpărat tot din România? Nu sunt la fel de obișnuite ca apometre? Nu măsoară tot cu turbina? Dacă au transmisie radio sunt mai precise metrologic? De ce astea cu transmisie radio nu ar măsură eronat, dacă deschizi și închizi apa de vreo câteva ori, cum spuneați ca se întâmplă cu cele obișnuite, care n-au transmisie?

Citiți totuși legea 196/2018, ca va spune totuși ce e de făcut, ca proprietatea comuna nu este aceeași cu proprietatea privata, și ca nu poate decide nici o AG ce sa facă proprietarul în casa lui, atit timp cit respecta toate normele în vigoare. Nu ați reușit să mă contraziceți nici măcar o data, cu vreun temei legal. Eu v-am dat exemple de fiecare data, din legea pe care eu, un biet proprietar, nu trebuie s-o cunosc la fel ca dvs.

Tact înseamnă să convingi, nu să impui. Asta nu tine de lege.

Alte discuții în legătură

Administrator cu practici abuzive sevastia sevastia În urma refuzului de a-mi introduce-n apartament surse suplimentare de radiaţii electromagnetice, prin apometrele cu unde radio impuse de asociaţie fără a ... (vezi toată discuția)
Refuz montare apometre cu citire radio Kopela Kopela Buna seara ! In blocul unde locuiesc s-a hotărât în AG înlocuirea tuturor apometrelor vechi cu apometre noi cu citire radio. Din tot ce am citit aici pe ... (vezi toată discuția)
În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament ... Cojocaru mihai Cojocaru mihai În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament cu unele cu radiocitire wireless (asa dorește presedintele ). Specific: la prima ... (vezi toată discuția)