Ce organ administrativ aplica sanctiunile prevazute de Lege in cazul neindeplinirii obligatiilor fiscale de catre administratia unei asociatii de proprietari?
Unde trebuie adresata sesizarea privind nedepunerea situatiilor soldurilor activ si pasiv,a veniturilor din activitati economice (inchiriere spatiu publicitar),impozit pe profit realizat?
GHIDUL OBLIGAŢIILOR FISCALE ALE
ASOCIAŢIILOR DE PROPRIETARI
( sursa – ANAF )
c. Asociatia obtine venituri din activitaţi economice
Pot exista următoarele situaţii:
Dacă veniturile urmează a fi utilizate pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei
clădirii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, atunci asociaţia este scutită de la plata impozitului pe profit.
Dacă aceste venituri nu sunt utilizate în scopurile arătate mai sus, atunci asociaţiei îi revin următoarele obligaţii :
- calculul impozitului pe profit realizat, conform evidenţelor, în cotă de 16%;
- depunerea, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului expirat, a formularului 100 “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat” şi efectuarea de plăţi anticipate, în contul impozitului pe profit anual, în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent;
- depunerea, până la data de 15 aprilie inclusiv a anului următor, a “Declaraţiei privind impozitul pe profit”- formular 101;
- plata, până la data de 15 aprilie inclusiv a anului următor, a impozitului pe profit anual.
Sancţiuni
Se sancţionează cu amendă contravenţională de la 1.000 lei la 5.000 lei:
- nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor de înregistrare fiscală sau de menţiuni;
- neîndeplinirea la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege;
- neîndeplinirea obligaţiei înscrierii codului de identificare fiscală pe documentele emise;
- nerespectarea obligaţiilor privind completarea şi păstrarea fişelor fiscale.
Numai o asociatie care nu se gospodareste bine poate sa ajunga sa plateasca impozite pe venituri la stat. Banii incasati din inchirieri nu au alta culoare fata de banii incasati de la proprietari. Cine poate demonstra ca am cheltuit banii de la proprietari si am pastrat in cont banii din alte venituri?
Dar daca dv vreti sa platiti impozit la stat, mergeti si platiti, ca poate mariti baza de impozitate, contribuiti la bugetul statului si statul poate sa-i cheltuiasca fara ca sa perceapa impozite de la "favorizatii" sai.
Vorbiti cu vecinii dv in adunarea generala si vedeti acolo opinii !
@otto2007
De dragul clarificarii unei situatii pe care ati pus-o in discutie, puteti sa ne spuneti de ce anume intelegeti Dv. ca asociatia din care faceti parte obtine profit pentru care ar trebui sa plateasca impozit si nu venit menit sa fie folosit la intretinerea si reparatia condominiului?
Pentru ca daca tot citam din legi, sa vedem la ce se aplica textul acestora in realitatea din teren.
Concret, ce se face in asociatia Dv. cu venitul din chirii?
Declaratia 101
david ionica
Buna seara. Va rog sa ma sprijiniti in completarea declaratiei 101. Precizez ca sunt admin la o asociatie de proprietari si veniturile asociatiilor nu sunt ... (vezi toată discuția)