Ce organ administrativ aplica sanctiunile prevazute de Lege in cazul neindeplinirii obligatiilor fiscale de catre administratia unei asociatii de proprietari?
Unde trebuie adresata sesizarea privind nedepunerea situatiilor soldurilor activ si pasiv,a veniturilor din activitati economice (inchiriere spatiu publicitar),impozit pe profit realizat?
Concret, de 2 ani de zile de cand s-a semnat contractul cu firma care a inchiriat spatiul respectiv aceasta livreaza lunar in contul asociatiei o suma de bani. In toata perioada de care vorbim nu s-a facut nimic in bloc , respectiv, imbunatatiri, reparatii, consolidari, mai mult decat atat comitetul a hotarat constituirea unui fond special pe care proprietarii l-au platit ( majoritatea) cu care deasemenea nu s-a facut nimic. Asta e realitatea de pe teren la care cred ca se aplica legea pe care o citam. Nu sunt dispus sa fac ancheta in bloc si sa mobilizez vecinii, am intrebat in scris presedintele asupra acestor fonduri si am cerut sa vad contractul respectiv ca sa stiu si eu despre ce fonduri vorbim. Mi s-a raspuns ca a hotarat comitetul ca aceste informatii sa nu se dea locatarilor. Primaria a fost si ea sesizata si au primit o amenda pentru ca acel contract este incheiat ilegal ( fara acordul tuturor proprietarilor) . Contractul e semnat pe 10 ani, fondurile sunt "secret de stat" , intrebarea initiala era... daca puteti raspunde, unde anume se reclama aceste practici pentru ca in conditiile date aceste sume nu sunt folosite pt. intretinerea si repararea condominiului avand in vedere ca au trecut 2 ani si , dupa stiinta mea aceste fonduri ori le folosesti si dovedesti ca le-ai folosit asa cum cere legea ca sa fii scutit de impozit ori le declari iar anul fiscal s-a cam incheiat de la semnarea contractului.
Iertati-ma dar am vaga impresie ca ar trebui sa mai tinem cont si de legi in asociatiile acestea de proprietari nu numai sa ne fofilam, ce ziceti?
Faptul ca evidenta acestui fond nu va este accesibila si ca este tratata ca "secret de stat" este o problema reala si grava in asociatia Dv.
Faptul ca vreti ca CE sa fie reclamat si in alta parte decat la primarie se poate discuta, daca doriti lucrul acesta.
Trebuie insa sa fac o precizare care Dv. va scapa, in plan teoretic, anume ca una e ca acest fond nu este utilizat inca pentru lucrari de intretinere si reparatii in bloc si alta e ca acest fond sa fie folosit ca sursa de finantare pentru activitati economice aducatoare de profit asociatiei (in sensul ca nu este folosit pentru lucrari de intretinere si reparatii, ci pentru altceva.
In prima varianta, asociatia poate tine banii in banca, in orice suma crede de cuviinta si pentru oricat timp crede de cuviinta pana cand suma stransa va fi cheltuita partial sau total (in Legea 230/2007 si HG 1588/2007 nu este prevazut un termen limita). In cazul acesta nu trebuie platit niciun impozit nicaieri
.
In a doua varianta, caz de care eu nu am auzit pana acum, asociatia, de-abia in aceasta situatie trebuie sa procedeze la plata impozitului pe profit.
Tinand banii in banca nu obtine profit, in afara dobanzii care este tratata ca si suma depozitului ca scop final, finantand activitati economice obtine profit. Sunt doua aspecte total diferite.
Adevarata problema la asociatia Dv. este transparenta in legatura cu acest fond si faptul ca este tinut secret naste suspiciuni adevarate. Si eu m-as gandi ce se face cu acest fond si as dori sa mi se dea un raspuns daca as fi in locul Dv. Spuneti ca primaria a facut un control si a dat si amenzi (!!!). Deci aceasta posibilitate este deja depasita. Nu va ramane decat somarea CE sa va dea acces la evidenta acestui fond, altfel deschideti proces in instanta.
Sa presupunem ca dv reclamati la finante, la politie, la guvern, etc. Una sau mai mute institutii verifica si obliga asociatia sa plateasca impozit sau, cine stie, poate confica suma. Dv, ca proprietar, ce realizati, ce castigati din aceasta actiune!?
Cred ca pierdeti atat dv cat si ceilelti vecini.
Pentru a nu pierde nimic e bine sa participati sau sa convocati o adunare generala. La aceasta adunare implicati-va si vorbiti cu vecinii sa va aleaga in comitet sau sa va aleaga presedinte. In acest fel o sa puteti verificat toate documentele asociatiei, inclusiv situatia veniturilor asociatiei. Atunci o sa incercati sa faceti in asa fel sa-i cheltuiti legal si transparent in folosul asociatiei si sa nu platiti impozite la stat.
Va asteptam pe forum sa va sugeram cum sa-i folositi legal si in folosul asociatiei.
Declaratia 101
david ionica
Buna seara. Va rog sa ma sprijiniti in completarea declaratiei 101. Precizez ca sunt admin la o asociatie de proprietari si veniturile asociatiilor nu sunt ... (vezi toată discuția)