avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... A fost furată o sumă de bani din magazin pe tura ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

A fost furată o sumă de bani din magazin pe tura mea, iar acum mi se cere demisia din cauza neglijenței. Ce să fac? Este doar vina mea?

Buna ziua . Va rog ajutati-ma si pe mine ca nu stiu ce sa fac !
Sunt angajata de un an de zile la o optica medicala din Bucuresti si recent s-a produs un furt pe tura mea . Furtul a fost facut de catre un client care a intrat in cabinetul de montaj si a sustras de pe birou o suma mare de bani , aprox . 10000 de lei . Ghinionul meu a fost ca a trebuit sa umblu in seif ( toata lumea are acces la seif pt a da rest si pt a se efectua plati catre curieri ) seiful este pozitionat in cabinetul de montaj pe un birou ,care se vede direct din usa , iar toata ziua acest seif ramane deschis . Eu am luat o suma de bani pt a da rest unui cliet ce astepta la casa , si am lasat pe birou o parte din banii din seif . Tin sa precizez ca usa acelui cabinet ramane in permanent deschisa iar magazinul este destul de mare incat noi nu facem fata vizitatorilor , pe tura fiind doar 2 fete.
Acum sefii imi cer demisia mea din cauza neglijentei mele .
Magazinul este dotat cu camere de supraveghere si a fost filmat tot .
Pe camere se poate vedea k am vrut sa ma intorc in cabinet imediat , pt a pune banii inapoi in seif , dar a trebuit sa raman in fata pt a ma ocupa de urmatorii clienti care tocmai ce sosisera . In ziua respectiva nu am sesizat disparitia baniilor , abia a doua zi am observat k avem in seif mai putini bani .
Sefii imi cer demisia si sa incheiem colaborarea intr-un mod pasnic sau daca nu , vor actiona in instanta . Ce sa fac ? Este doar vina mea ? .
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
In mod normal si legal trebuie sa existe un regulament intern cu privire la modul in care sunt administrati si tinuti banii . La fel si cine are access la ei si in ce conditii cat si despre siguranta seifului si a banilor din el si implicit cine se face responsabil de lipsa unei sume de bani datorate furtului sau neglijentei. Manipularea banilor ar fi trebuit sa se faca in regim de "maxima siguranta" atat pt angajat cat si pt firma pt a evita eventualele neplaceri ca cel intamplat .
Nu sunt expert dar am lucrat 20 de ani in pozitii care implicau incasarea ,depozitarea si administratea banilor societatii. Fiecare companie la care am lucrat avea un astfel de regulament intern , de la strict la foarte strict cu privire la modul de manipulare a banilor si la culpa fiecarui angajat.
Ultimii 6 ani m-i i-am petrecut manipuland sume de bani foarte mari zilnic (de ordinul mldrlor) DAR regulamentul intern referitor la modul de manipulare a banilor, cine are sau nu access in trezorerie, pe ce motive doreste sa intre, aprobarile necesare pt insusi d-nul director ca sa intre in trezorerie, cat si despre felul , modul si locul in care erau tinuti banii si seifurile erau foarte stricte. ( reg intern despre manipularea banilor,access etc avea 45 de pagini- erau cuprinsi toti pasii si trebuiau respectati cu sfintenie!! Era biblia noastra in trezorerie si putem da peste "nas" cu ea oricarui sef care nu se supunea directivelor ). NIMIC nu era lasat la voia intamplarii , la vederea clientului sau a celorlalti angajati .
Din tot ce a spus doamna mai sus, DACA nu exista un regulament intern in acest sens nu vad de ce ar fi numai dansa vinovata de neglijenta in serviciu?? Consider ca mare parte din vina o are compania , repet ...DACA nu exista un astfel de regulament intern semnat de catre dansa.
Prin faptul ca citez " usa camerei e mereu deschisa", " toti angajatii au acces acolo "nestingherit, " seiful e la vedere pt clienti" , " clientul se poate strecura neobservat de angajat " in zilele mai aglomerate...nu-mi spune decat ca e neglijenta si nepasare din partea firmei cat si faptul ca angajatii sunt pusi in pericol in fiecare zi prin faptul ca dau motive hotilor sa jefuiasca societatea( seiful la vedere,usa deschisa mereu, ) ceea ce se poate incheia cu o tragedie si pt angajat in eventualitatea unui jaf.
Cererea demisiei angajatului "vinovat nevinovat" fara instiintarea politiei despre furt m-i se pare foarte suspecta!! Politia trebuia chemata imediat ce furtul a fost descoperit nu la cateva zile. Consider ca si firma stie ca e vinovata iar daca va-ti fi dat demisia imediat pareati foarte vinovata.
Pe viitor va recomand sa fiti mai atenta cand umblati cu bani si niciodata sa nu aveti incredere in nimeni, asigurati-va ca v-ati luat toate masurile de precautie pt siguranta banilor si a d-voastra. ( usa inchisa nu deschisa...etc) ...un minim de siguranta macar..
Consider ca inregistrarile video de zi cu zi le puteti folosi ca proba in vafoarea d-voastra ca sa demonstrati ca si ceilalti angajati fac ceea ce ati facut si d-voastra, ca nu exista ordine si disciplina in manipularea si depozitarea banilor si implicit faptul ca firma a acceptat zi de zi aceste nereguli deci si riscul ca intr-o zi un eveniment ca acesta se poate intampla.
Ar trebui sa consultati si un avocat pt o mai buna siguranta.

nistorsc a scris:

Desi naivitatea dvs este socanta, daca nu ati semnat nicio procedura referitoare la bani si la circuitul lor in firma, nu aveti absolut nicio vina. Sefii dvs stiu acest lucru, de aceea va cer demisia si nu va dau ei afara.

Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2019
ciprian1681, utilizator
Cu tot respectul cuvenit domnule avocat...dar doamna a spus clar ca usa seifului cat si a camerei unde se afla seiful si banii sunt mereu deschise. (lucru care nu ar trebui sa se intample niciodata) Cu alte cuvinte firma a acceptat aceste masuri inproprii de protectie a propriilor valori.
Banii lasati pe birou...sau in seif cu usa deschisa , respectiv usa de la camera deschisa nu atrageau dupa sine aceasi fata comisa de hot ? Cine ar fi fost responsabil atunci avand in vedere toate cele spuse de doamna?
Multumesc.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Dacă ați lăsat banii pe birou aveti vina.
Sa faca firma plângere penală.
Asa aveti sanse sa scăpați sa dati banii.

Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2019
ciprian1681, utilizator
" Atunci când discutăm despre o faptă săvârșită din culpă, stabilirea vinovăției devine mai dificilă. În ambele situații, atunci când vorbim de imprudență sau neglijență, procesul psihic complex prezintă anumite deficiențe din cauza specificității sale cu privire la factorul intelectiv sau volitiv. În cazul unei fapte ce este comisă din imprudență, autorul prevede urmarea păgubitoare a activității sale, dar crede și speră că ea nu va interveni, iar atunci când prejudiciul se produce din cauza unei activități neglijente, autorul nu prevede consecința, deși trebuia și putea să o prevadă.[8]

Observăm cum există o linie foarte fină de demarcație între o faptă comisă din culpă și una ce a fost săvârșită fără vinovăție, motiv pentru care se impune stabilirea gradului de severitate pe care societatea îl manifestă față de comportamentul membrilor săi în raporturile dintre aceștia. In concreto, acest procedeu se rezumă la a diferenția prudența și imprudența, respectiv diligența și neglijența.

Atunci când se dorește a se stabili vinovăția, în special când aceasta îmbracă forma imprudenței sau neglijenței, se va ține seama de două orientări stabilite de doctrină. Astfel, în baza unui criteriu subiectiv, se va cerceta capacitatea concretă a autorului faptului prejudiciabil de a înțelege semnificația conduitei sale și de a evalua corect consecințele acesteia. O a altă orientare ce ajută la stabilirea vinovăției este bazată pe un criteriu obiectiv, în baza căruia se va lua ca și model comportamentul unei persoane abstracte, acest criteriu fiind considerat unul dinamic și variabil. Noul Cod civil stabilește prin art. 1358 faptul că, atunci când se dorește aprecierea vinovăției, se va ține seama de împrejurările în care prejudiciul a fost produs, împrejurări ce sunt străine de autorul faptei, precum și, dacă este cazul, de faptul că prejudiciul a fost cauzat de un profesionist în exploatarea unei întreprinderi.[9] "
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai mie imi pare in primul rand ca firma a incalcat plafonul de casa. Poate nici nu erau trecuti toti banii prin contabilitate?! Apoi cred ca mai sunt niste regulamente BNR cu privire la manipularea numerarului si in legatura cu seifurile. De asta cred ca firma evita sa cheme politia, este pasibila de niste amenzi. Daca aveti regulament si l-ati incalcat aveti partea de culpa, daca regulamentul nu acopera situatia asta nu are nimeni ce sa va impute.
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2019
DinuX, utilizator
Nu am semnat niciun regulament intern in privinta banilor si nici nu avem unul . Mai mult , acel seif este ( sediul nostru social ) in care noi depunem banii la sf zilei . Am inteles de la colegi ( eu am un an de zile in aceasta firma ) ca aceat seif este spart prin spate de catre seful de magazin din cauza blocarii seifului.
Plus faptul ca de acolo se " imprumuta " managerul nostru , in interses personal lasand biletele cu sume de bani pe care i-a luat .
Am mai avut lipsa si in trecut 100 de lei pe care a trebuit sa o punem noi din spaga noastra pentru ca el nu a recunoscut k a luat acei bani si nici biletel nu s-a gasit .
Este o colega care se ocupa cu registrul de casa , de bani , de cheltuieli .

Alte discuții în legătură

Furt din masina ovi_18 ovi_18 Am o mare problema ,daca se poate sa ma ajutati cu un sfat ceva.Lucrez in domneiul vanzarilor ,mai exact sunt agent vanzari in regim vansell aseara mi sa furat ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala sau delictuala brendissima brendissima Speta este urmatoarea: salariatul transporta in masina de serviciu, in weekend, alte persoane, desi nu avea voie. In timp ce se odihnea pe bancheta din spate ... (vezi toată discuția)
Furt din magazin, prejudiciu recuperat de la angajati StroieC StroieC buna seara sotia mea lucreaza la un magazin si acum 5 zile s-au furat din magazin (din pacate pe tura ei ) suma de 18000 ron , hotii apar pe camerele de ... (vezi toată discuția)