avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... A fost furată o sumă de bani din magazin pe tura ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

A fost furată o sumă de bani din magazin pe tura mea, iar acum mi se cere demisia din cauza neglijenței. Ce să fac? Este doar vina mea?

Buna ziua . Va rog ajutati-ma si pe mine ca nu stiu ce sa fac !
Sunt angajata de un an de zile la o optica medicala din Bucuresti si recent s-a produs un furt pe tura mea . Furtul a fost facut de catre un client care a intrat in cabinetul de montaj si a sustras de pe birou o suma mare de bani , aprox . 10000 de lei . Ghinionul meu a fost ca a trebuit sa umblu in seif ( toata lumea are acces la seif pt a da rest si pt a se efectua plati catre curieri ) seiful este pozitionat in cabinetul de montaj pe un birou ,care se vede direct din usa , iar toata ziua acest seif ramane deschis . Eu am luat o suma de bani pt a da rest unui cliet ce astepta la casa , si am lasat pe birou o parte din banii din seif . Tin sa precizez ca usa acelui cabinet ramane in permanent deschisa iar magazinul este destul de mare incat noi nu facem fata vizitatorilor , pe tura fiind doar 2 fete.
Acum sefii imi cer demisia mea din cauza neglijentei mele .
Magazinul este dotat cu camere de supraveghere si a fost filmat tot .
Pe camere se poate vedea k am vrut sa ma intorc in cabinet imediat , pt a pune banii inapoi in seif , dar a trebuit sa raman in fata pt a ma ocupa de urmatorii clienti care tocmai ce sosisera . In ziua respectiva nu am sesizat disparitia baniilor , abia a doua zi am observat k avem in seif mai putini bani .
Sefii imi cer demisia si sa incheiem colaborarea intr-un mod pasnic sau daca nu , vor actiona in instanta . Ce sa fac ? Este doar vina mea ? .
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Nu se poate spune ca banii se minuiau la voia intimplarii.Exista un seif prin urmare banii trebuiau depusi acolo dupa ridicarea sumei de bani necesare efectuarii platilor nu lasti pe birou sau tejghea la indemna unor eventuali hoti.E greu de crezut ca angajatii n-au fost instruiti in acest sens.Ori faptul ca angajatii au fost instruiti cu privire la aceste proceduri poate daca nu e prevazut in contractul individual de munca si fisa postului, precum si in instruirile periodice si cu martori in instanta."
Răspunderea disciplinară. Art.247 - art.252 Codul Muncii.

Art. 247. - (1) Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de câte ori constata ca acestia au savârsit o abatere disciplinara.
(2) Abaterea disciplinara este o fapta în legatura cu munca si care consta într-o actiune sau inactiune savârsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a încalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici. "
Ma tem ca in continuare nu înțelegeți, dar o las așa. In exemplul meu cu vitele ar fi fost tot un cumul de neglijenta (sa zicem) și intentie, dar nu va avantajează sa răspundeți la intrebare. E in regula.

Doamna, ajutați la prinderea hotului pe cât posibil și nu veți raspunde civil, nici penal. Iar pe partea disciplinara, oricum V-am recomandat sa plecați dacă nu mai sunteți dorita. Indiferent dacă ajungeți sau nu sa fiți sancționată disciplinar. Iar dacă ajungeți sa fiti, puteți ataca decizia. Mai ales dacă nu aveați niciun fel de atribuții privind manipularea banilor din seif.
Totdeauna am crezut ca logica juridica este importanta.Am intilnit si avocati care nu sint de acord.nenorocirea adevarata este cind intilnesti juristi certati cu logica de orice fel ar fi ea , carteziana sau juridica.Daca avea acces la un seif inseamna ca avea atributii in manipularea valorilor.Si orice vinzator comercial , prin faptul ca manipuleaza bani in procesul de vinzare are atributiuni in manipularea banilor.De aia sint sertarase cu agrafe de prindere a banilor si diferite despartituri pentru diferite tipuri de bacnote , monezi etc. Sau case de marcat cu cheie si sertar pentru depozitarea banilor.Fiindca asta e rolul unui seif , acela de depozitare in SIGURANTA a sumelor de bani.E foarte bun principiul specializarii in drept dar dreptul nu se reduce numai la drept penal.Iar o societate comerciala nu poate astepta 3-4 ani cit dureaza o cercetare penala , pina se da o rezolutie de catre organul de cercetare penala ca sa-si rezolve situatiile care ii produc prejudicii grave.
Sa știți ca atribuțiile de serviciu sunt prevăzute in fisa postului sau in regulamentul intern.
Nu se deduc din logica nimănui, din păcate. Dacă nu e prevăzută atribuția, juridic vorbind, doamna nu o are.
Dar V-ați dezvăluit considerentele pentru care opinati in aceasta direcție. Societățile nu pot aștepta 3-4 ani... Ei bine, asta nu e un Argument juridic. E unul de bun simt, aveți dreptate cu faptul ca procesele penale durează mult in România, dar asta nu înseamnă ca putem inventa culpe ca sa își rezolve societățile problema mai repede.

Dar fiind consilier juridic, înțeleg de ce gândiți așa. Nu e rău pentru dumneavoastră.
" TITLUL XI - Răspunderea juridică
CAPITOLUL 2 - Răspunderea disciplinară
Art. 247 . [definiţia legală a răspunderii disciplinare]
(1) Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
(2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici. " Ce va spune dvs. " ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici ? Dar contractul colectiv de munca aplicabil ? Considerati ca ordinele de serviciu , intructiunile si dispozitiile legale conducatorilor ierarhici nu constituie obligatii ale angajatului care trebuie respectate de angajat ia incalcarea lor atrage sanctionarea disciplinara a angajatului ? Link : [ link extern ] "
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2019
Florin Cornea , Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Furt din masina ovi_18 ovi_18 Am o mare problema ,daca se poate sa ma ajutati cu un sfat ceva.Lucrez in domneiul vanzarilor ,mai exact sunt agent vanzari in regim vansell aseara mi sa furat ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala sau delictuala brendissima brendissima Speta este urmatoarea: salariatul transporta in masina de serviciu, in weekend, alte persoane, desi nu avea voie. In timp ce se odihnea pe bancheta din spate ... (vezi toată discuția)
Furt din magazin, prejudiciu recuperat de la angajati StroieC StroieC buna seara sotia mea lucreaza la un magazin si acum 5 zile s-au furat din magazin (din pacate pe tura ei ) suma de 18000 ron , hotii apar pe camerele de ... (vezi toată discuția)