avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... A fost furată o sumă de bani din magazin pe tura ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

A fost furată o sumă de bani din magazin pe tura mea, iar acum mi se cere demisia din cauza neglijenței. Ce să fac? Este doar vina mea?

Buna ziua . Va rog ajutati-ma si pe mine ca nu stiu ce sa fac !
Sunt angajata de un an de zile la o optica medicala din Bucuresti si recent s-a produs un furt pe tura mea . Furtul a fost facut de catre un client care a intrat in cabinetul de montaj si a sustras de pe birou o suma mare de bani , aprox . 10000 de lei . Ghinionul meu a fost ca a trebuit sa umblu in seif ( toata lumea are acces la seif pt a da rest si pt a se efectua plati catre curieri ) seiful este pozitionat in cabinetul de montaj pe un birou ,care se vede direct din usa , iar toata ziua acest seif ramane deschis . Eu am luat o suma de bani pt a da rest unui cliet ce astepta la casa , si am lasat pe birou o parte din banii din seif . Tin sa precizez ca usa acelui cabinet ramane in permanent deschisa iar magazinul este destul de mare incat noi nu facem fata vizitatorilor , pe tura fiind doar 2 fete.
Acum sefii imi cer demisia mea din cauza neglijentei mele .
Magazinul este dotat cu camere de supraveghere si a fost filmat tot .
Pe camere se poate vedea k am vrut sa ma intorc in cabinet imediat , pt a pune banii inapoi in seif , dar a trebuit sa raman in fata pt a ma ocupa de urmatorii clienti care tocmai ce sosisera . In ziua respectiva nu am sesizat disparitia baniilor , abia a doua zi am observat k avem in seif mai putini bani .
Sefii imi cer demisia si sa incheiem colaborarea intr-un mod pasnic sau daca nu , vor actiona in instanta . Ce sa fac ? Este doar vina mea ? .
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Florin Cornea, nu este posibila recuperarea sumei de 10.000 lei prin "decizie administrativa", ci, eventual, prin acordul partilor (art.254, Codul muncii). Decizia este un act unilateral. Mai mult, art.169 Codul muncii spune ca "(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă." Deci, din nou, o "decizie administrativa" nu ar fi calea tocmai legala de recuperare a sumei de 10.000 lei.
Corect. Pentru recuperarea prejudiciului produs de salariati, in prezent, angajatorul are la indemana urmatoarele modalitati/solutii:

pe cale amiabila (acordul partilor)
pe cale judiciara (actiunea in justitie)
Dar eu n-as sfatui angajatul sa se bazeze pe indolenta si " de vina este societatea comerciala ".Fiindca daca firma nu are consilier juridic va angaja un avocat iar eventualele chetuieli judiciare : onorariu avocat , taxa de timbru si chetuieli de executare sint in sarcina celui ce pierde procesul.Faceti calculele ca sa intelegeti la ce ma refer. Din obinuita m-am gindit la vechile reglementari din CM.

friday_325 a scris:

Florin Cornea, nu este posibila recuperarea sumei de 10.000 lei prin "decizie administrativa", ci, eventual, prin acordul partilor (art.254, Codul muncii). Decizia este un act unilateral. Mai mult, art.169 Codul muncii spune ca "(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă." Deci, din nou, o "decizie administrativa" nu ar fi calea tocmai legala de recuperare a sumei de 10.000 lei.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ORGANIZAREA DESFASURARII ACTIVITATII, inclusiv pozitionarea seifului, (dupa ce usi), accesul la el (cine sa aibe acces si cu ce parole sa aibe acces) este in sarcina MANAGERULUI ..... daca nu ati semnat o Fisa a postului , o metodologie de manuire a banilor, paguba trebuie suportata integral de manager , pentru proasta organizare a activitatii....Managerul este numit (angajat) de catre proprietatii firmei sau de catre reprezentantul proprietarilor (actionarilor) , daca nici ei nu i-au trasat sarcini clare managerului , este vina lor si paguba lor.
Pe scara ierarhica , dumneavoastra sunteti ULTIMA persoana vinovata de proasta organizare interna si de lipsa procedurilor si a sarcinilor de serviciu INTOCMITE si SEMNATE.
Deci va sfatuiesc sa faceti o sedinta cu proces verbal de intelegere amiabila cu proprietaruii firme (sau reprezentantul lor) si cu managerul, toti trei la un loc, prin care fiecare sa-si asume cate o cota-parte din paguba , dvs. sa vi se promita in scris ca nu veti fi concediata din acest motiv, iar cei indreptatiti sa promita in scris ca in viitor vor organiza activitatea interna mai bine si asa cum trebuie : organigrama, fisa postului, instruirea angajatilor de manuire a valorilor, protectia muncii, evacuare in caz de incendii, reactii in caz de atac armat, etc.
Modul cum fiecare suporta cota-parte din paguba este la alegerea dvs, personal cred ca o impartire corecta ar fi : 60% proprietarii firmei, 30% managerul si 10% dvs., in functie de OBLIGATIILE LEGALE pe care le-ar fi avut fiecare.
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2019
heiheihei, utilizator
Discuția nu e una de drept al muncii, fiindcă hoțul a fost cel care a cauzat prejudiciul. El a deposedat firma de bani. Este o discuție de drept penal.

Dacă angajatul nu avea niciun fel de atribuții privind operațiuni cu banii din seif nu ii poate fi imputată vreo culpa.

Dacă hoțul îmi fura noaptea vitele din curte fiindcă eu nu le-am închis in grajd ca am uitat, sunt și eu in culpa juridică pentru ca am fost furat?! E absurd. Duceți discuția in derizoriu.
Dar de raspunderea civila delictuala ati auzit cumva.Daca avea acces la un seif normal ca avea si raspunderea manipularii banilor.Daca o vinzatoare in loc sa bage banii in sertarul tejgelei ii pune pe tejgea si se uita in alta parte cine este in culpa ? Dar de faptul ca orice angajat trebuie sa procedeze cu diligenta pentru a nu produce pagube in activitatea sa ? Faptul ca nu a produs un prejudiciu cu intentie nu absolva angajatul pentru paguba produse prin culpa.Elementar dragul meu Watson ! Sintem intr-un proces de munca si daca nu este vorba de o fapta penala pentru lipsa intentiei raminem la dreptul muncii si raspunderea civila delictuala chiar in lipsa unor reglementari amanuntite si exprese privind modul de pastrare si manipulare al banilor.Fiindca acolo unde legea speciala , respectiv dreptul muncii nu reglementeaza se aplica dreptul comun care este dreptul civil , adica codul civil.

Alte discuții în legătură

Furt din masina ovi_18 ovi_18 Am o mare problema ,daca se poate sa ma ajutati cu un sfat ceva.Lucrez in domneiul vanzarilor ,mai exact sunt agent vanzari in regim vansell aseara mi sa furat ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala sau delictuala brendissima brendissima Speta este urmatoarea: salariatul transporta in masina de serviciu, in weekend, alte persoane, desi nu avea voie. In timp ce se odihnea pe bancheta din spate ... (vezi toată discuția)
Furt din magazin, prejudiciu recuperat de la angajati StroieC StroieC buna seara sotia mea lucreaza la un magazin si acum 5 zile s-au furat din magazin (din pacate pe tura ei ) suma de 18000 ron , hotii apar pe camerele de ... (vezi toată discuția)