avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fisa de aptitudini valabila la incetarea CIM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fisa de aptitudini valabila la incetarea CIM

O fisa de aptitudini valabila la incetarea CIM mai poate fi folosita in cazul reangajarii in perioada de valabilitate a fisei, la aceeasi societate? Diferenta dintre data incetarii CIM si reangajare este de cateva zile, fisa fiind valabila inca 10 luni.
Ultima modificare: Vineri, 24 Mai 2019
irinel dumitrescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:30, 29 Mai 2019
Aceeasi firma, acelasi post. Multumesc!
Multumesc!
Buna ziua,
Aici nu vorbim de valabilitatea unei fise de aptitudini ci de scopul emiterii fisei respective, fie ca e vorba de examen medical pt angajare sau un examen periodic.
Scopul emiterii fisei il reprezinta dovada capacitatii de munca a viitorului angajat in conditiile riscurilor existente la un anumit loc de munca.
Cel putin o data pe an sau cand medicul de medicina muncii considera necesar, ori cand se modifica riscurile aferente acelui loc de munca se va efectua un examen medical periodic. Scopul acestui examen medical il reprezinta confirmarea sau infirmarea, la anumite perioade de timp, maxim 12 luni, a aptitudinii in munca a salariatului pt locul de munca pt care s-a facut angajarea.
O fisa de aptitudini "nu se consuma" prin utilizarea ei la incheierea unui CIM. Ea nu are insa "o valabilitate" sau mai stiu eu ce alte prostii inteleg sau citesc unii care si-au uitat ochelarii la baie.
Nu exista un termen prevazut de lege care sa stabileasca cu cat timp inainte de semnarea CIM trebuie facute vizitele medicale. Instanta apreciaza ca acest termen trebuie sa fie unul "rezonabil".
In consecinta atat timp cat riscurile locului de munca nu s-au modificat, daca salariatul va fi reangajat pe acelasi loc de munca la aceeasi firma intr-un termen rezonabil de la efectuarea vizitelor medicale (cateva zile=termen rezonabil) fisa medicala de aptitudine este valabila.
Dupa cum am mentional mai sus scopul eliberarii ei nu il reprezinta incheierea CIM ci aptitudinea in munca a salariatului respectiv. Aceasta aptitudine ii ofera persoanei capacitatea legala de a semna un CIM valabil. De altfel, potrivit Codului Muncii, nulitatea CIM poate fi acoperita, ulterior (fara a se preciza un termen), prin indeplinirea conditiilor legale.
Si mai sunt si altele de spus......pt juristii interesati.
Interpretati eronat legislatia mentionata de mine. Nu este vorba de un termen rezonabil ci de faptul ca niciun lucrator nu poate fi angajat cu CIM fara a se efectua examinarea medicala la angajare in urma caruia se emite (nu se refoloseste ceva admis anterior) fisa de aptitudine.
Cele mentionate sunt valabile numai daca ne referim in cadrul aceluiasi CIM, ori in cazul de fata se mentioneaza ca s-a renuntat la CIM si apoi a intervenit o reangajare.
Daca detineti o hotarare judecatoreasca care sa mentioneze in termenii precizati de mine ca nu este necesara o examinare medicala la angajare inainte de incheierea unui CIM nou puteti sa o postati aici. Chiar daca exista o astfel de HJ aceasta este valabila numai in cadrul dosarului in care s-a judecat, in alte dosare poate fi doar invocata. In dreptul romanesc precedentul nefiind obligatoriu va fi nevoie de o alta HJ in alt dosar.
@POPA GHEORGHE
Cred ca interpretarea e buna, iar exagerarile nu isi au locul.
Scopul eliberarii acelei fisei il reprezinta atestarea aptitudinii in munca a salariatului, adica a capacitatii lui de a-si indeplini dpdv medical sarcinile stabilite in conditiile de risc prezentate in Fisa de identificare a factorilor de risc.
Pai daca riscurile au ramas neschimbate, locul de munca este identic, firma care a solicitat verificarea capacitatii de munca a salariatului este identica, termenul care a trecut de la eliberarea fisei pt angajare este unul scurt (de cateva zile), ce s-a schimbat pt a fi nevoie de un nou examen medical? Si-a pierdut capacitatea de munca in cateva zile?
Fisa de aptitudine nu e hartie de toaleta, de unica folosinta. Ea atesta o anumita situatie de fapt, situatie care nu s-a modificat.
Ce inseamna " nu se refoloseste ceva admis anterior"? Admis de cine?
Fisa de aptitudine este eliberata anterior angajarii, pt angajare, conform factorilor de risc prezentati, pt acelasi loc de munca. Dpmdv se respecta legislatia. Nu exista nicio prevedere legala contrarie, ci doar o interpretare a legii de catre inginerii de la SSM. Opiniilor juridice au exact aceeasi valoare ca si opinia unui jurist cu privire la o situatie tehnica.

Alte discuții în legătură

Control medical reangajare - cu un alt cim, la acelasi angajator. Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Daca un salariat a incetat cim la un angajator, si din motive obiective reia lucrul la acelasi angajator, este obligatoriu alt control medical, ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii- fisa de aptitudine oficialo oficialo Buna ziua.As dori sa stiu daca e posibil ca sa mi se impuna sa platesc costul unei fise de aptitudini de la medicul de medicina muncii in cazul in care am ... (vezi toată discuția)
Fisa de aptitudine -vanzatori alejjandra alejjandra Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. In cazul unei societati comerciale care are ca si angajati doar 2 vanzatori pt produse alimentare, este necesar ... (vezi toată discuția)