Buna ziua. As dori sa va expun situatia mea. Inainte de casatorie mi-am cumparat o locuinta in urma partajului din divortul cu primul sot. Acum as dori sa fac mutatia in aceasta locuinta sotului meu actual. El nu a conribuit material cu nimic la aceasta locuinta. Este obligatoriu sa devina coproprietar sau pot sa-i fac mutatia la aceasta locatie fara ca el sa devina copropirietar? Si in acest caz de ce acte avem nevoie ? Intreb acest lucru pentru ca nu vreau ca cei trei copii ai lui sa vina ca mostenitori la masa succesorala ramasa in urma tatalui lor in privinta acestei locuinte. Eu intentionez sa las prin testament locuinta uneia dintre fiicele mele cu clauza ca sotul meu sa ramana in acest spatiu locativ pe tot restul vietii si sa fie ingrijit de ea. Va multumesc mult ! Angela comlosan
romascanu
Moderator 9din 9 utilizatori consideră acest răspuns util
Se poate ajunge la ceea ce intenționați să faceți. V-aș sfătui însă să nu vă apucați să scrieți vreun testament ...„tipizat”. Se poate lăsa un testament astfel încât să nu se poată obține reducțiunea.
gi-jane2
Moderator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
eu inteleg ca prin testament dvs vreti sa lasati casa fiicei, nuda proprietate practic si drept de uzufruct sotului, in acest caz nu ar putea intra in discutie reductiunea. II lasati lui mai mult decat ce pute spera vreodata.
Poate ar trebui sa mergeti la cineva sa va faca sa intelegeti exact care sunt consecintele daca sotul va avea pe viitpr dreptul de uzufruct. Pe scurt, exista rscul ca fiica dvs sa se bucure de casa aia dupa decesul sotului dvs. Daca dvs vreti exact asta, e ok, daca nu.. va trebui sa gasiti alte variante.
daca lasati lucrurile asa, in voia sortii.. sotul oricum mosteneste 1/4 din casa dvs, iar fiica 3/4. Iar in plus, daca nu fac partaj, sotul oricum, prin lege are drept de abitatie viagera. In cazul asta, sotul, chiar daca va avea in proprietate 1/4 din casa, nu are interes sa ceara partajul ca nu are ce face cu patrimea sa. In schimb, daca il ingrijeste fata dvs, poate semna cu aceasta un contract de intretinere in schimbul cotei sale.. asa neaparat ca dupa moartea lui, cota sa sa nu fie mostenita de copiii lui.
Angela Maria
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Ma gandeam sa apelez la un notar sa-mi intocmesc acest testament. Sincer nu prea inteleg ce inseamna acest " tipizat" " Si , va rog, fiti mai explicita, ce este aceasta " reductiune " si cum as putea s-o evit ?
Angela Maria
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Da, exact asta vreau. Locuinta,, este vorba de un apartament cu doua camere, , nu reprezinta o mare prioritate pentru fiica mea. Ea si sotul ei si-au cladit propria casa a lor deci nu este atat de lacoma si interesata sa intre in proprietatea acesteia. Pe de alta parte , pe sotul meu nu-l atrage ideea de a se face mare " stapan " pe nu stiu ce mare mostenire. Ideea este ca vreau sa-i asigur batranetile si sa aiba pe cineva care sa-l ingrijeasca. Ei doi se respecta si se inteleg foarte bine, deci nu va fi nicio problema ca el sa renunte la partea lui succesorala si probabil ei doi vor face un asemenea act notarial de intretinere. Ceea ce imi doresc este ca cei trei copii ai lui sa nu ajunga sa se bucure de munca mea , din moment ce m-au jijgnit si pe mine si pe el si au avut fata de noi un comportament greu de imaginat si descris in cuvinte. Va multumesc !
Testament
kywy
inainte ca socrul meu sa moara acesta a facut testament in prezenta unui notar . sotului meu in care scrie ca lasa tot fiului sau , dupa ce a murit am facut ... (vezi toată discuția)