avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau să-l primesc în spațiu, în proprietatea mea, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau să-l primesc în spațiu, în proprietatea mea, pe actualul soț. Pot să fac acest lucru fără ca el să devină coproprietar?

Buna ziua. As dori sa va expun situatia mea. Inainte de casatorie mi-am cumparat o locuinta in urma partajului din divortul cu primul sot. Acum as dori sa fac mutatia in aceasta locuinta sotului meu actual. El nu a conribuit material cu nimic la aceasta locuinta. Este obligatoriu sa devina coproprietar sau pot sa-i fac mutatia la aceasta locatie fara ca el sa devina copropirietar? Si in acest caz de ce acte avem nevoie ? Intreb acest lucru pentru ca nu vreau ca cei trei copii ai lui sa vina ca mostenitori la masa succesorala ramasa in urma tatalui lor in privinta acestei locuinte. Eu intentionez sa las prin testament locuinta uneia dintre fiicele mele cu clauza ca sotul meu sa ramana in acest spatiu locativ pe tot restul vietii si sa fie ingrijit de ea. Va multumesc mult ! Angela comlosan
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:19, 12 Noiembrie 2019
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai bine și mai direct ar fi sa încheiati acum cât trăiți, un contract de întreținere cu fiica dvs si in acelasi contract să constituiti un drept de uzufruct viager in favoarea sotului.
Nu va complicati inutil cu testamente.
14 din 14 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dimineață mă grăbeam să ajung la instanță. Am dat un răspuns de doar 2 rânduri. Nu prea e stilul meu.
Pentru a ști ce este reducțiunea, ar trebui să cunoașteți, mai întâi, ce este rezerva succesorală.
Este acea parte din bunurile moștenirii la care moștenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinței defunctului, manifestată prin liberalități ori dezmoșteniri.
Sunt moștenitori rezervatari: soțul supraviețuitor, descendenții și ascendenții privilegiați ai defunctului (= mama și tatăl defunctului).
Rezerva succesorală a fiecărui moștenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală, care, în absența liberalității, i s-ar fi cuvenit ca moștenitor legal.

Mai pe românește:
Să presupunem că în clipa decesului dvs. apartamentul în discuție ar fi singurul dvs. bun.
Cota soțului supraviețuitor = 1/4 din moștenire. (și respectiv din ap.)
Rezerva = 1/8 din moștenire. (și respectiv din ap.)

Adică, dacă ați face un testament (liberalitate) prin care ați lăsa fiicei dvs. întreaga avere, atunci soțul supraviețuitor ar putea să ceară reducțiunea testamentului până la limita rezervei.
Și cum am presupus mai sus că ap. ar fi singurul bun, atunci întregul lăsat fiicei devine ap. minus 1/8 din el.

O să spuneți că soțul dvs. n-ar cere așa ceva. Mda, dar dacă v-ar urma la scurtă vreme, atunci descendenții lui ar putea să ceară ceea ce el n-ar fi cerut nici mort. În această materie trebuie luate în considerare toate variantele...

Oricum, este puțin probabil ca ap. să fie singurul dvs. bun. Și este nevoie doar de ceva calcul și, uneori, de o anumită ordine a unor liberalități pentru a pune la adăpost o liberalitatea ce vă interesează ... (aici, în mod deliberat, am fost puțintel cam criptică).
Se pot face multe. Dar nu-mi cereți să explic aici ceea ce poate fi folosit și împotriva mea.
Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2019
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna avocat, va multumesc din toata inima pentru timpul si rabdarea pe care mi le-ati acordat. Dupa posibilitatile aratate de dumneavoastra e clar ca doar un contract de vanzare-cumparare intocmit cu fiica mea inca de pe acum ma va face sa plec linistita din lumea asta. Incalcite sunt caile Domnului si legile romanesti ! Da, acest apartament este singurul meu bun si mijloc prin care pot asigura viitorul sotului meu in caz de .... Din partea parintilor mei mi-a mai ramas jumatate dintr-un apartament de 3 camere dar nu pot intra in posesie pentru ca nepotii mei din partea fratelui decedat se incapataneaza sa facem succesiunea si deci nu pot sa-mi fac nici eu actul de proprietate. Urrmeaza ca luna viitoare sa ii actionez in judecata la implinirea unui an de la decesul mamei mele dar in acest caz , cu siguranta nu voi mai putea vinde ,asa cum imi doresc, chiar daca deja am un cumparator , pentru ca nu ajung nici eu si nici acesta la niciun consens cu nepotii. mei. Practic de la acea parte mi-am luat gandul ca mi-ar mai folosi in vreun fel. Tocmai din aceasta experienta a parintilor mei mi-am dat seama ca va trebui sa-mi pun macar eu la punct toate problemele de viitor .
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angela Maria a scris:
... nepotii mei din partea fratelui decedat se incapataneaza sa facem succesiunea ...
Urrmeaza ca luna viitoare sa ii actionez in judecata...

De ce? Ca să faceți prin instanță ceea ce „se încăpățânează” ei acum să facă?

Fie lipsește un „nu”, fie ... dinspre mine se vede că vreți să achitați 3% din valoarea masei succesorale (taxa de timbru) spre a ajunge după un lung ocol (și alte cheltuieli) la exact ceea ce se încăpățânează ei acum să facă.

Nu înțeleg postarea dvs. (lipsesc, probabil, amănunte esențiale)
Ați discutat cu un avocat?
Onorariul pentru consultanță este nesemnificativ în raport cu taxa de timbru și celelalte cheltuieli.
Și ar fi preferabil să nu faceți asemenea cheltuieli înainte de a discuta cu un avocat. Că poate nu mai sunt necesare.

Ce ziceți că aveți de vânzare? Fără succesiune eu vă cred că v-a rămas jumătate din ap. părinților, dar de cumpărat, n-aș cumpăra ... pielea ursului din pădure pe care dvs. ați pus-o la vânzare.

Actul prin care îmi puteți dovedi că aveți ceva de vânzare este:
- certificatul de moștenitor
sau
- hotărârea judecătorească
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2019
romascanu, moderator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara, stimata doamna avocat. E vina mea ca nu m-am facut inteleasa. Exact pentru certificatul de mostenitor am sa ma adresez instantei ! Inca de la moartea mamei am pregatit actele pentru succesiune la notara , ei trebuiau doar sa-si duca certificatele de mostenitor dupa tatal lor. Le-au facut pierdute ai apoi au inceput sa tot amane , sub diverse pretexte intalnirea pentru succesiune. Eu clientul pentru cumparare l-am gasit si l-am pus in legatura si cu ei. In final au fost de acord si sa vanda dar pentru impartirea masei succesorale tot nu s-au prezentat la notariat. De asta am spus ca mi-am luat gandul, normal ca omul vrea sa cumpere tot,apartamentul de 3 camere , nu pe jumatati dar in a ceste conditii e normal sa-si caute si altceva, doar de un an asteapta. Nu, inca nu am discutat cu niciun avocat, urmeaza s-o fac cand ajung in tara luna viitoare. Notara mi-a spus ca dupa un an instanta poate sa-mi dea certificatul de mostenitor si pentru mine este mai convenabil pentru ca taxele notariale vor fi atunci mai mari decat cele judecatoresti. Acum eu ce sa mai inteleg??? Iar in instanta intentionez sa le pretind anumite sume de bani platite de mine in numele lor, cum ar fi impozitul pe casa . In sapte ani nu si-au platit niciodata partea ce le revenea pe cota parte mostenita de la tatal lor. In plus am cumparat o centrala termica noua la care n-au contribuit cu nimic dar pretind a intra acum in masa succesorala , altfel clientul nu cumpara fara ea. Stiti, cel mai urat lucru in viata nu este moartea ci ceea ce lasa ea in urma ei !!!

Alte discuții în legătură

Testament kywy kywy inainte ca socrul meu sa moara acesta a facut testament in prezenta unui notar . sotului meu in care scrie ca lasa tot fiului sau , dupa ce a murit am facut ... (vezi toată discuția)
Testament sau act de vanzare-cumparare? Ellena007 Ellena007 Sotul are o fata recunoscuta dintr-o alta casatorie,si sotia are o fata tot din fosta casatorie.Sotul vrea sa-I lase sotiei toate bunurile.Cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moarte iuli113 iuli113 ma intereseaza si pe mine daca ma poate ajuta cineva. bunica mea a decedat ea este trecuta in c.f.ca fiind proprietara a unui imobil,bunica are un sot pe ... (vezi toată discuția)