avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Avocatul a neglijat să ceară micșorarea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Avocatul a neglijat să ceară micșorarea cheltuielilor de judecată solicitate de partea adversă. S-a finalizat și recursul, ce se mai poate face în această etapă?

Buna ziua,
Am urmatorul caz: acum cativa ani am dat in judecata o banca pentru clauze abuzive intr-un contract de credit. Am pierdut pe fond, la fel si in apel si la recurs.
Avocatul a omis sa solicite micsorarea cheltuielilor de judecata, solicitate in fiecare etapa, astfel incat dupa recurs s-a strans o suma semnificativa. Recursul a fost pronuntat in aprilie, nu am primit inca sentinta acasa.
Ce se poate face in aceasta etapa pentru micsorarea sumelor reprezentand cheltuieli de judecata? Sa incerc o mediere cu banca?

De asemenea, care este responsabilitatea avocatului in acest caz? Bineinteles, acesta a incasat onorariul pentru fiecare etapa a procesului.

Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 21 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Am inteles, la un moment dat m-am aflat in situatia inversa si instanta a redus toate cheltuielile la max 2000ron. Ce spun eu este ca avocatul nu a solicitat micsorarea acestor sume imputate ca si cheltuieli de judecata. Important era sa incerce macar sa micsoreze paguba clientului sau.
Este o chestiune care tine de aprecierea instantei.
De aceea va ziceam ca instanta poate sa reduca din oficiu.

De aceea si ziceam ca ar trebui trecuta o suma minima in cod care sa nu poata fi redusa.
Nu pot angaja avocat pe 2000 lei in situatii in care procesul este excesiv de complicat si nu are valoare in bani pentru ca nu exista o valoare patrimoniala.
A judeca dupa valoarea sumei este de-a dreptul aiurea dupa parerea mea.
In cazul dvs. acest lucru probabil ca a contat decisiv.

Ar insemna ca nu iti pot angaja avocat pentru 5000 lei pentru un proces de un termen ( cu redactare actiune si tot tacamul necesar procesului ) si esti obligat sa iti angajezi avocat de 1000 lei ca asa apreciaza instanta.Aceasta inseamna ca si poti pierde acel proces ca nimeni nu cere 500o lei aiurea...de regula...desi pot exista si exceptii dar atunci nu se cer aceste cheltuieli...( de regula...)
Este un subiect extrem de complicat si care ma irita si pe mine pentru ca instantele au salarii mici si asa cum ziceam ele iau cam 50 lei pe caz si atunci le pare enorm 5000 lei pentru un termen.Cred ca este vizibila diferenta...

Eu nu il consider vinovat avocatul dvs. mai ales ca oricum instanta putea aprecia ea singura...din oficiu...si pentru ca el a mers ca sa castige si nu ca sa piarda procesul...( si cred ca de aceea l-ati si angajat).Spun acest lucru deoarece exista si oameni care angajeaza avocatul nu neaparat ca sa castige procesul...ci din varii motive...

Dupa parerea mea...aici exista anumite favoritisme...si tine si de relatii daca in cazuri identice instantele la unii reduc iar la altii dau...

Si eu am avut probleme in caz de castigarea procesului in care instantele nu dadeau deloc cheltuieli cu avocatul in recurs desi castigam.Uitau...pentru ca erau preocupate sa pierd procesul si se enervau ca nu aveau nicio sansa...rezonabila..

Este o tema mult prea controversata ca sa o putem rezolva fara a se stabili prin lege.
Este unul din punctele care ma irita si pe mine...pentru ca imi poate afecta relatia cu clientul,...desi castig procesul...mai ales daca mai apare ulterior si un avocat care zice ca, vai...asa mult v-a luat?
Si acel avocat ar fi pierdut procesul...( mai ales ca erau conditii extrem de ostile din partea instantei...)

De aceea si aratam mai sus ca unii oameni angajeaza avocatul nu neaparat pentru a castiga procesul ci doar pentru a avea si ei avocat...

Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iulie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Ok. Nu prea inteleg de ce ai intra intr-un proces de amorul artei sau nu ti-ai dori sa castigi procesul respectiv.
Nu exista prevazuta o obligatie a avocatului de a solicita instantei reducerea onorariului perceput de un coleg ,mai mult decat atat astfel de practici (desi uzitate de anumiti avocati)pot constitui abatere disciplinara.Intr-o cauza relativ recenta adversarul a încasat un onorariu de 4 ori mai mare decât al meu și aproape dublu decât ar fi fost normal dar nu am solicitat niciodata reducerea și nu o sa o solicit decât atunci când am sa consider că onorariul este vădit disproportionat/absurd de mare.Nici nu poate fi vorba de o răspundere a av in cazul dvs poate doar daca solicitați expres acest lucru și av nu se conforma dar și atunci existau circumstanțe atenuante.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am inteles, deci clientul este o vaca de muls si nu-i pasa nimanui cati bani pierde in final. Nimeni nu isi asuma responsabilitatea pentru nimic.

Alte discuții în legătură

Stimați domni și doamnelor din avocatura , vin cu o rugăminte ... M S 2023 M S 2023 Stimați domni și doamnelor din Avocatura , vin cu o rugăminte și o întrebare , dacă ai pierdut in prima instanța și ai drept de recurs și pierzi ... (vezi toată discuția)
Recurs cheltuieli de judecatã - onorariu excesiv al apãrãtorului doru6 doru6 Am pierdut un proces si am fost obligat la plata cheltuielilor de judecata catre parat. Problema e ca mi se par exagerat de mari cheltuielile pe care le-a ... (vezi toată discuția)
Cand se incheie executarea silitã? bufa bufa Cind se consideră incheiată executarea silită ?Atunci când se cere Întoarcerea executării silite inseamnă o continuare a acțiunii executării ... (vezi toată discuția)