avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietarul a mărit chiria și mi-a spus să ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietarul a mărit chiria și mi-a spus să părăsesc locuința dacă nu vreau să plătesc cât cere. Are dreptul să facă asta?

Am închiriat un apartament pe o perioada de 10 ani, contractul fiind înregistrat la ANAF cu o sumă mai mică decât cea reala. După câteva luni, propietarul mi-a impus o scumpire a chiriei ori să părăsesc locuința. Are acest drept să mărească chiria când poftește, să mă dea afară cu termenul lui de 60 de zile?
Doresc un răspuns cert nu o parere. Mulțumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: iordantonio , utilizator 16:57, 28 Iulie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe de altă parte unele "pofte"
vor putea eventual fi considerate nescrise, prin interpretarea per a contrario a art 1826, lit d Cod Pr.Civilă!
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2019
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
In contract specifica următoarele:
Părțile,
I. Obiectul contractului
II. Durata contractului (de la data 01.11 2018 pana la data de 01.11.2028)
III Chiria (lunara/suma)
IV. Clauze speciale
4.1 Prelungirea /Rezilierea contractului, întreținerea locuinței închiriate, evacuarea locatarului etc. se fac în conformitate cu prevederile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicat, cu modificările ulterioare, ale Legii locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și a celorlalte reglementari în materie.
4.2 În situația în care rezilierea contractului este solicitată de locator la organul fiscal competent, locatorul are obligația sa notifice în scris locatarul cu privire la denunțarea contractului.
V. Obligațiile Părților
VI. Forță majoră
VII. Rezilierea contractului
7.1 Prezentul contract poate fi reziliat înainte de termenul pentru care s-a încheiat:
a) La cererea chiriașului, cu condiția notificării prealabile, cu cel puțin 60 de zile înainte de data la care urmează sa aibă loc rezilierea;
b) la cererea proprietarului, în cazurile în care chiriașul:
- nu a achitat chiria cel puțin 1 luna consecutiv;
- a provocat stricăciuni însemnate locuinței/cladirii/instalațiilor, precum și oricăror alte bunuri aferente lor sau înstrăinează, fără drept, părți ale acestora;
- chiriașul are un comportament care face imposibila conviețuirea sau împiedică folosirea normală a locuinței;
- nu respecta clauzele contractuale.
7.2 Chiriașul poate/nu poate subînchiria locuința.
7.3 Contractul încetează în termen de 30 de zile de la data părăsirii locuinței de către titularul contractului sau de la data decesului, dacă persoanele îndreptățite de lege nu au solicitat preluarea contractului.
VIII. Notificările între parti
IX. Litigii
X. Alte clauze
10.1 Modificările prezentului contract se face numai prin act adițional încheiat între părțile contractante.
(nu a fost cazul)
XI. Declaratie (a proprietarului).
Acesta este contractul semnat.
Să se înțeleagă faptul, că nu sunt o persoană care caută să profite de pe urma proprietarului, neîndreptatindul pe acesta de bunul lui. Am stat cu chirie la alți doi locatori și nu am avut nici un fel de divergențe cu dânșii, ba chiar am rămas buni prieteni, vb. periodic. Acest locator a specificat că el a mărit chiria celui care a stat ulterior în apartament. A pus un aer condiționat (vechi și plin de insecte) la cererea noastră, fără să ne anunțe că ne va costa ceva. Când a fost luna de plata a chiriei deja voia o sumă colosală. Sunt revoltată pe acest individ fără cuvânt; dispusă să merg în instanță pentru a-l lecuii de avaritie.
Va mulțumesc pentru timpul acordat și am să decid cu care dintre voi pornesc la drum în această josnica situație.
Cu respect Elena Tănase.





1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci conform contactului scrie clar " ... se reziliaza la cererea proprietarului, în cazurile în care chiriașul:
- nu a achitat chiria cel puțin 1 luna consecutiv;
- a provocat stricăciuni însemnate locuinței/cladirii/instalațiilor, precum și oricăror alte bunuri aferente lor sau înstrăinează, fără drept, părți ale acestora;
- chiriașul are un comportament care face imposibila conviețuirea sau împiedică folosirea normală a locuinței;
- nu respecta clauzele contractuale. " - Nu se specifica sa platiti o majorare a chiriei si nici ca proprietarul poate cere rezilierea contractului ptr. acest lucru si nici ptr. orice alt motiv nespecificat. De fapt proprietarul poate cere rezilierea doar in cazurile mentionate la cap.VII/7.1/b., unde nu se prevede macar rezilierea la cerea sa, cu preavizul legal., deci daca va respectati obligatiile contractuale nu va poate impune cresterea chiriei si nici sa va dea afara nicicum (cu sau fara motiv), fiind obligat sa va gazduiasca 10 ani cu pretul real al chiriei, care e inscris in contract si ptr. care plateste impozit legal. Daca ati putea dovedi ca a pretins si incasat mai mult fata de chiria inscrisa, ptr. diferenta respectiva este pasibil de evaziune fiscala. Deci, respectand contractul, aveti dreptul sa ii ignorati cerea si sa locuiti toata perioada contractului, dar cred ca veti suporta sicanele sale, ca sa parasiti locatia. Daca nu ii convine sa va actioneze in instanta si sa vedem cu ce motiv... Ar fi interesant sa ne spuneti cu cat vrea sa mareasca chiria.
Cu €30 dar sunt convinsa ca dacă nu ar fi primit un NU vehement ar fi cerut €50.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul este legea partilor, conform adagiului latin "pacta sunt servanda".

Asa cum rezulta din clauzele contractuale, nu se mentioneaza posibilitatea denuntarii unilaterale a contractului, de catre locator.

Pe cale de consecinta, contractul de inchirere, inregistrat la ANAF, produce efecte jurdice, nefiind obligatorie o modificare a chiriei stipulate.

Termenul contractual trebuie respectat, este cel de 10 ani, asa cum rezulta din expunerea dvs.

Nu sunteti obligat sa modificati contractul.

Alte discuții în legătură

Clauza in contractul de inchiriere spatiu ContSters75393 ContSters75393 Doresc sa inchei un contract de inchiriere spatiu comercial pe o durata de 3 ani dar am o nelamurire in cazul in care firma nu m-ai da randament pot rezilia ... (vezi toată discuția)
Imposibilitate reziliere contract inchiriere Lipi Lipi Am dat peste un contract de inchiriere care contine o clauza cel putin bizara... Chiriasul nu poate rezilia contractul inainte de termenul pentru care a fost ... (vezi toată discuția)
Denuntare unilaterala contract inchiriere ctbv2015 ctbv2015 Buna seara, Din ce am citit pe internet si prin articolele noi ale Codului Civil am inteles ca un contract de inchiriere poate fi denuntat unilateral de ... (vezi toată discuția)