Buna ziua.
O intrebare, care pentru unii poate insemna o banalitate iar pt altii este o dilema.
Voi expune simplu urmatorul caz, in care imobilul este nou construit, iar acesta are la subsol, un spatiu destinat de constructor si amenajat cu locuri de parcare. Locurile de parcare subterane, sunt in numar de 30, iar tot imobilul are 60 de apartamente.
Locurile de parcare subterane sunt cumparate de o parte din proprietari, adica de un numar de 30. Ceilalti proprietari au locuri de parcare in parcarea exterioara amenajata in jurul blocului.
Intrebarea care se pune este: cum se va trece la regie acest spatiu de parcari de la subsol, care este de marime considerabila, raportat la dimensiunile imobilului?
Cine si cum va suporta cheltuielile pt aceasta suprafata utila mare?
Va multumesc.
Stima.
adriandimitiu:
Nu sunt inginer de cadastru si nu stiu ce inseamna dpdv tehnic " nr cadastral diferit". Am scris ca e diferit pentru ca sunt cifre diferite, in sensul ca nr arata cam cum a scris marian_bucur mai sus (difera cifrele de dupa U), doar ca la mine nu scrie ca parcarea subterana e suprafata utila.
Problema e ca nu e imobil diferit, in realitate. Scara si liftul sunt comune cu apartamentele. Tevile cladirii trec prin parcarea subterana si cand se sparge una, ai masina varza-cu-carne Apa pluviala din curte si de pe cladire inunda parcarea subterana ( cateodata, la ploi serioase, refuleaza si conducta stradala in parcarea subterana). Iluminatul e comun cu toata cladirea, protectia la incendiu e mai stricta pentru intreaga cladire din cauza parcarii subterane, dar e un interes comun, etc.
Ar fi simplu sa spui ca ce e in subteran e problema proprietarilor din subteran pt ca e alt imobil, dar nu ar fi corect.
Problemele de administrare din subteran nu sunt determinate de masinile parcate, ci de necesitatea inspectarii permanente a tuturor instalatiilor cladirii si de supravegherea unei cai de acces in cladire.
Se spune ca iluminatul trebuie platit doar de cei care au parcare subterana.
Ei intra pana la masina si merg inapoi pana la lift, cand se intorc. Atat folosesc in interes exclusiv iluminatul. Cu masina, oricum aprind farurile.
Iluminatul e necesar pentru curatenia cailor comune de acces in subsol, pentru inspectarea, alimentarea cu energie electrica si repararea instalatiilor cladirii, inclusiv a celor de TV si internet prin cablu - de care beneficiaza toate apartamentele si care se defecteaza des-, pentru verificarea, inlocuirea si controlul extinctoarelor, pentru inspectarea fundatiei si a peretilor condtructiei, pentru eliminarea inundatiilor care ar afecta fundatia si peretii, etc Toate aceste activitati necesita timp si energie electrica, iar ele sunt in folosul tuturor.
Cand legiuitorul a stabilit contributia la cheltuielile comune in functie de suprafata utila detinuta in cladire, cred ca a gandit corect, deoarece cvasitotalitatea cheltuieklor comune de administrare a imobilului trebuie impartita in functie de beneficiul real al fiecaruia , beneficiu care este dat de suprafata utila.
Ca se mai inlocuieste un bec ori o plafoniera sau se repara o usa de acces in subsol si se repartizeaza cheltuielile catre cei cu proprietati in subsol care le utilizeaza mai des, pana acum n-am auzit sa se supere cineva,
Prtoblemele apar cand cei fara proprietati in subsol considera subsolul ca fiind exclusiv problema celor cu parcari subterane, ca si cum subsolul ar fi imobil diferit.
Partea cea mai "ciudata" apare atunci cand membri ai asociatiei fara proprietati in parcarea subterana (loc parcare sau boxa, pentru ca si boxele sunt in acelasi lot cadastral cu parcarile) voteaza in AG folosirea infrastructurii electrice de catre unii membri care vor sa instaleze statii de incarcare auto electrice in paecarea subterana. Nu inteleg cum cineva care nu e proprietar pe un lot cadastral poate decide prin vot doar ca are calitatea de membru al Asociatiei.
Buna ziua ,eu as avea o intrebare care cred ca o au multi propietari de apartamente cu garaje la subsolul blocului,daca esti propietar si pe locul de parcare din subsolul blocului ai putea sa inchizi boxa garajului cu o usa culisanta fara sa adaugi alti pereti sau modificari ,doar o usa in partea din fata ,se poate sau ce demers ar trebui facut pentru a fi totul legal ?
Calcul cota parte
bamaad
Am un apartament parter cu SU 80mp cu [b]grădină[/b] de 150mp, 1 boxa 15mp, 1 loc de parcare subteran, 1 loc de parcare suprateran; toate prinse în CVC, ... (vezi toată discuția)