avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reducere salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reducere salariu

Conducerea centrala a firmei ne-a anuntat ca in filiala in care lucrez ne vor fi reduse castigurile salariale pe luna noiembrie pe motiv ca nu sunt bani.O decizie in acest sens ne va fi comunicata curand.Este legala o asemenea decizie?
Cel mai recent răspuns: foxi , utilizator 00:41, 1 Decembrie 2009
Trebuia sa mentionati de la inceput ca este vorba de aplicarea legii 329/2009. Salariile nu vor fi reduse in mod direct prin modificarea cuantumului inscris in contract ci vor fi diminuate cu contravaloarea zilelor de concediu fara plata pe care le veti efectua. Decizia fiind emisa in baza unei legi, este legala.
Cele doua cazuri sunt doar in aparenta diferite(doi utilizatori tesasuv si stelarman).
Eu tocmai asta spuneam : am lucrat luna noiembrie 22 posturi nu am luat cf nu mi s-a redus programul iar acum am fost anuntati ca vom primi cu 15,5 la suta mai putini bani urmand sa ne luam libere la anu'. Ceea ce doream sa scot in evidenta este doar asemanarea celor doua cazuri la care se gasesc explicatii diferite.Desi pentru mine ar trebui sa fie simplu. Am muncit trebuie sa imi primesc banii la fel ca in cazul lui tesasuv'. Si totusi deciziua dsp hd nu explica nimic doar dispune diminuarea cu 15,5 la suta.Iar eu nu voi efectua nici o zi de concediu fara plata.!!
urmand sa ne luam libere la anu'


S-a tergiversat mult cu aceasta procedura si de aceia s-a luat hotararea sa luati libere la anul, libere pentru care veti fi platiti. In sectorul privat sacrificiile salariatilor au fost mult mai mari si mai dure dar ce nu faci pentru ati pastra locul de munca. Si toti, indiferent ca sunt privati sau la stat, ar trebui sa lupte pentru pastrarea locurilor de munca dar mai cu seama pentru infiintarea altora si in special in sectoarele productive, altfel nu vor fi bani nici in continuare. De unde iei trebuie sa si pui iar cei care pun sunt din ce in ce mai putini.
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2009
ContSters42179, utilizator
Cu respect d-le Neagu dar...

Despre ce vorbim de fapt?! Imi amintesc ca exista un principiu de drept care spune "fiat justitia pereat mundi" sau cam asa...Eu intrebam despre legalitate. Sacrificiile sunt gata sa le fac dar doresc ca initiativa sa imi apartina si sa fiu convins ca ele au o finalitate.In ziarele locale a aprut o stire ca sup a cumparat in octombrie jocuri de sah si rummy la preturi umflate.pentru asta sa fac sacrificii? In solutia data de csm in sedinta din 19 noi se vorbeste despre o masura cu efect echivalent cum ar fi amanarea unor plati in cadrul cheltuielior de personal.De pe siteul ms.ro la monitorizare cheltuieli spitale aflu ca se platesc lunar circa 50.000 lei la un total cheltuieli personal de aprox 2.500.000 lei, pentru plata cu ora .Va asigur ca niciunul din cei pe care-i cunosc din acest spital nu este platit astfel. .Pentru ce sa fac sacrificii? Cf legii 330 la anul nu ni se va plati nici sporul de sambete si duminici.Va riscati ca pacient intr-un spital unde nu sunt electricieni liftieri asistente??
Si daca ar fi sa accept ce rezolv ? O sa imi mearga mai bine la anul?Utima marire de salar am avut-o la 1 oct 2008. Intre timp salariul meu net a scazut de la 280 la 240 euro si la anul va mai scadea Cate sacrificii sa mai fac si pentru ce? Faptul ca cei care lucreaza in sectorul privat au facut sacrificii si le fac mai mereu in fata unor patroni care nu respecta legea nu ma indeamna nicidecum sa fac la fel.
Daca acei patroni si-ar plati asa cum trebuie angajatii cu sporurile si salariile cuvenite( de ce sunt oare 1200000 de muncitori necalificati?) s-ar strange mai multi bani la buget.Si solutii mai sunt si sunt convins ca le cunoasteti si d-voastra.
O zi buna va doresc!
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2009
stelarman, utilizator
@pneagu a scris
Decizia fiind emisa in baza unei legi, este legala.

Alte discuții în legătură

Rog urgent lamurire ContSters23466 ContSters23466 lucrez in sistemul sanitar de stat. menagerul ne-a solicitat sa semnam o varianta pentru reducerea cheltuielilor conform legii 329/2009. nu am semnat nici o ... (vezi toată discuția)
Diferenta zile fara plata si concediu fara plata ionu roman ionu roman Exista vreo diferenta intre zilele fara plata prevazute de legea privind rationalizarea cheltuielilor publice, 329/2009, si concediu fara plata din Codul ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata-hotarare de guvern DELIA DELEANU DELIA DELEANU Buna ziua.Daca sot si sotie sunt bugetari,sunt nevoiti amandoi sa plece in cele 10 zile de concediu fara plata?Multumesc. (vezi toată discuția)