avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociația de proprietari vrea să ii dau copie după ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociația de proprietari vrea să ii dau copie după actele de proprietate. Sunt legale aceste pretenții?

In opinia mea este ilegal ca presedintele sa imi ceara sa ii dau o copie dupa actul de proprietate. In baza carei legi, articol?
Da e firesc sa ii arat actul de proprietate daca vreau sa ma inscriu in asociatia de proprietari. In rest e treaba mea si nu vad de ce sa ii dau lui o copie.
Ultima modificare: Luni, 16 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca reusiti sa parcurgeti prev. L 196/2018, o sa intelegeti ca presedintele are dreptate.

Sunt o multime de situatii in care asociatia de proprietari are absoluta nevoie de informatii certe si reale pe care le poate lua, o parte din documentele de proprietate, altele din documentele de evidenta a populatiei.
In fine, 1-2% dintre toti proprietarii unei asociatii, au aceasta pretentie - nu dau actele mele presedintelui...
In legislatia acutala, cititi cu atentie cam cate situatii sunt in care asociatia trebuie sa completeze un vraf de documente cu informatii despre locuintele proprietarilor (la bloc).
Capitolul II
Înfiinţarea şi înregistrarea asociaţiei de proprietari
Secţiunea 1
Procedura de înfiinţare şi înregistrare a asociaţiilor de proprietariș

Apoi, cititi cu atentie, prev. art. 33 si va ajut, cititi prev. al. 6)

Daca dvs. doriti doar sa-i prezentati actele, nu ...sa las copie la Asociatie..., sigur ca sunt doua chestii diferite, dar nu cred ca aveti argumente solide in sprijinul acestei chestii... Doar asa, ca asa vreti dvs.... Va pot garanta ca nu se poate intampla nicio trasnaie, daca documentele respective stau intr-un raft la sediul asociatiei. A trecu demult faza in care cu o copie xerox se puteau intampla multe!
In fine, faceti cum doriti. La noi in asociatie, aceste chestiuni sunt bine reglementate.
Mult succes!
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este prevăzută în Legea 196/2018 obligativitatea proprietarului/noului proprietar de a lăsa președintelui copie a actului de proprietate. Va prezenta doar informațiile necesare.
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2019
mira55, utilizator
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
@mira55
Eu v-as propune sa fiti in locul presedintelui, poate chiar acum, la reorganizarea asociatiilor de proprietari
Am specificat - sa cititi cu atentie prev. L 196/2018, care spre deosebire de vechea legislatie, nu mai prevede, expres obligativitatea proprietarului de a depune la asociatie copii dupa actele de proprietate.
Probabil ca sub presiunea Protectiei Datelor cu Caracter Personal, nici legiuitorul nu a mai pretins obligativitatea depunerii la asociatie a acestor documente. Ca este o situatie foarte grea pentru cei care tre' sa intocmeasca dosarele - este o alta chestiune...

Bun, daca ati avut curiozitatea sa cititi ce v-am rugat, o sa constatati ca presedintelui ii trebuie cam 25-30 minute / fiecare proprietar pentru a-si nota in formulare speciale, tot ceea ce L 196/2018 "zice" ca trebuie sa le noteze, pentru a fi predate in trei exemplare la judecatoria locala si la ANAF.
Daca intelegeti, este bine, daca nu, la fel - foarte bine.
De fapt ce inseamna - a prezinta actele, nu a le predea la asociatie? Adica sa va prezentati la sediul asociatiei cu documentele si sa incepeti sa le "graiti", iar monseur presedintele sa le noteze, eventual sa fie si atent si vizual la tot felul de cifre si procente.
Bravos, mai bine ma lipsesc de un asemenea proprietar sa devina membru fondator in as. prop. Ca o sa doreasca sa devina membru al as. propr. - foarte bine, sa se inscrie mai tarziu, cand poate o sa stam mai bine cu timpul ...
Ce vreau sa remarc, este ca doar 1-2% dintre proprietari nu vor sa depuna aceste documente la asociatie si asta din motive personale desigur. In rest, chiar nu am avut probleme. Cum am mai scris, a trecut vremea cand cu o copie xerox se putea vinde o locuinta.

Sa incheiem discutia: personal nu am nicio placere sa indosariez 400-500 de documente de proprietate, alaturi de tot felul de alte documente - fise personale de cont, cereri si notificari, raspunsuri, etc. Si totusi, vreau-nu vreau, mai trebuie sa le si facem.

Multumim pentru participarea la discutie!

Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2019
Adam Grecu, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar eu nu am făcut cere să mă înscriu în asociația de proprietari.
Nu ma intereseaza ce au de completat ... dar am fost si eu președinte si nu mi-a trebuit nici o copie după nici un act de proprietate.
Am cîți legea si nicăieri nu spune că sunt obligată să las o copie a actului de proprietate.

Apropo Asociația există și eu nu vreau să mă înscriu în asociația. In plus eu am moștenit amărât de garsoniera ăi imediat ce iese certificatul de moștenitor ( sunt singurul moștenitor) o voi vinde.
In plus fiind un bloc cu 600 de garsoniere e o întreagă mafie; președintele are vreo 10-12 garsoniere dobândite prin cumpărare contra " ingrijire" de la persoane vârstnice. Fost taximetrist omul nu are un renume prea bun. Deci cu atât mai mult nu doresc să las nici o copie după nici un act.
Ultima modificare: Luni, 23 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Ei, este altceva si procedati in consecinta.
Ca nu vreti sa deveniti membru al as. prop. - din motivele aratate este una, insa potrivit art. 33 (6), tot trebuie sa informati as. prop. despre transferul de proprietate. Nu stiu cum o sa procedati, dar de trebuit, trebuie...
Va doresc mult succes!

Alte discuții în legătură

Administratorul imi cere copie dupa contractul de vanzare-cumparare Ciprian Melinte Ciprian Melinte Buna ziua, Administratorul imi cere copie dupa contractul de vanzare-cumparare pentru arhivare desi in noua lege nr.196/2018 nu se specifica asa ceva ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt proprietarii obligati sa faca dovada catre presedinte ... MARIUC MARIUC Buna ziua, Sunt proprietarii obligati sa faca dovada catre presedinte ca sunt proprietari in acte? Daca este sau nu obligatoriu aceasta actiune, scrisorile ... (vezi toată discuția)
Copie legalizata la asociatia de proprietari? kau kau Buna ziua, Presedintele asociatiei imi solicita copie legalizata a contractului de v-c. a imobilului pe care il detin, asta dupa ce i-am transmis o copie ... (vezi toată discuția)