avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond special pentru susținerea restanțelor nou ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond special pentru susținerea restanțelor nou înființat: e legal sau administrația blocului își face de cap?

Buna ziua!
De ceva vreme a aparut o coloana noua la avizier in lista de plata a intretinerii. Aceasta se numeste ,,Fond special pentru sustinerea restantelor pana la recuperarea datoriilor de la propietari". Fiecare apartament are de plata, 23, 31 sau 42lei pe luna chiar daca este sau nu este restant.
Este legala treaba asta sau administratia blocului isi face de cap? Cand ne mai vedem banii inapoi?
Multumesc frumos!
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 12:10, 28 Octombrie 2019
Poate se refera la acest articol...
ART. 73
(1) In cadrul adunarii generale, proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special, precum si modul de constituire al acestora.
(2) Toate fondurile speciale ale asociatiei de proprietari se depun in contul asociatiei de proprietari, prevazut la art. 20, au evidenta separata si pentru fiecare se emite chitanta separata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Ionut.ion a scris:

Poate se refera la acest articol...
ART. 73....

Nu, nu, nu.
In adunarea generala se pot aproba si o suta de fonduri speciale. La aceste fonduri speciale contribuie toti proprietarii fara exceptie si vor fi utilizate in beneficiul tuturor proprietarilor.
Nu poate exista vreo lege care sa oblige un proprietar de buna-credinta sa plateasca restantele unui rau platnic.
Adica nu obligam proprietarii responsabili sa constituie un fond de care se vor folosi doar cei pe care ii doare-n spate de ceilalti.
Deci, art. 73 din l.196/2018 nu acopera o astfel de initiativa.
Astept si alte pareri.

p.s. - ceea ce au facut baietii acolo este un fel de C.A.R..
Sunt curios sa stiu daca se vor calcula si dobanzi pe care sa le plateasca restantierii care ... se imprumuta din acel fond. Pai nu?
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Octombrie 2019
gigiz, utilizator
De peste 10 ani nu s-a mai strans fondul de rulment

latka a scris:

N.A.G. a scris:

Este legala treaba asta sau administratia blocului isi face de cap?

Daca platiti deja fond de rulment, care are cumva si acel rol de a asigura eventualele restante, este ilegal.

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atunci este ilegal acel fond special, din moment ce legea 196 /2018 impune existența obligatorie a fondului de rulment.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

N.A.G. a scris:

De peste 10 ani nu s-a mai strans fondul de rulment

Fondul de rulment nu se strange in fiecare an. Acesta se constituie la infiintarea asociatiei si se rectifica, daca este cazul, in fiecare an conform L.196/2018
Ultima modificare: Duminică, 27 Octombrie 2019
gigiz, utilizator

Alte discuții în legătură

Președintele asociației de proprietari și doi membri ai comitetului ... Lyka76 Lyka76 Președintele asociației de proprietari și doi membrii de comitet plus citiva vecini au hotărît să înființeze un fond de urgenta pt plata unor furnizori ... (vezi toată discuția)
Bună ziua . am și eu o nelămurire și as dori răspunsuri ... LoredanaM. LoredanaM. Bună ziua . Am și eu o nelămurire și as dori răspunsuri din partea celor care cunosc mai bine situația. Locuim într un bloc unde sunt mulți ... (vezi toată discuția)
In calitate de președinte de asociație de proprietari,la solicitarea ... paulica_67 paulica_67 in calitate de președinte de asociație de proprietari,la solicitarea unui proprietar,am convocat o adunare generală de scara.acolo am decis împreună cu ... (vezi toată discuția)