avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum să procedăm dacă nu suntem de acord cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum să procedăm dacă nu suntem de acord cu apometrele cu citire prin unde radio?

Buna ziua,

Eu si mai multi vecini din bloc, proprietari de apartamente, avem o problema: suntem obligati de catre Asociatia de Proprietari sa cumparam si sa platim apometre cu unda radio. Costul a fost adaugat la intretinere. Noi nu suntem de acord, si in acest sens eu am depus o petitie si un tabel de la mai multi proprietari de la scara mea (9 din 20 in total). Care este cadrul legal pentru ceea ce ei spun ca este obligatoriu? Exista vreo norma in acest sens? Ce putem face daca in continuare suntem obligati, iar noi nu dorim acest lucru? Cui sa ne adresam?
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solutia aratata de catre @filip01 este cunoscuta, dar asa cum arata @eugenoctavian1968, este o solutie care produce mare deranj prin locuinte, mai ales la locuintele cu mai multe locuri de consum.
Ceea ce permite legislatia, este chiar montarea de apometre cu transmitere wireless, solutie agreata si de catre furnizori, in conditiile in care in AG s-ar hotari incheierea de contracte individuale. Noi, deocamdata, nu am discutat aceasta chestiune, "mergem" tot pe contractul de furnizare incheiat prin as. prop. si pot sa va spun ca acele diferente despre care am discutat atat de mult s-au micsorat atat de mult, incat cei 50-60 lei in plus dati pentru achizitionarea unui contor wirelwss, s-au amortizat demult. Nu mai vorbesc ca nimeni nu mai are grija citirii si prezentarii indecsilor la sediul asociatiei.

Autorul topicului a intrebat ceva, dar discutia a ä plecat "pe alte directii".
In fine, pe alte topicuri, sau poate chiar si pe acesta, am mai spus ca la noi in asociatie, doar un singur proprietar a refuzat vehement schimbarea vechiului contor (vechime 15 ani !!!) cu unul nou, cu transmitere wireless. A fost clar ca nu l-am putut obliga sa permita montarea noului contor, dar omu' nostru nici nu prezinta lunar consumul /indexul la sediul asociatiei. Suntem nevoiti sa mergem noi la dumnealui si atunci, in urma unor discutii si situatii care uneori frizeaza penibilul - ca este baia ocupata, ca iata tre' sa degajez sub chiuveta, ca acum dorm copii sau acasa este doar sotia si nu va permite accesul....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu un asemenea om, clar trebuia să mergeți în instanță.
Revenind acum la ideea acestui topic, v-ați pus problema că aceste apometre fac parte din instalația comună a condominiului? Implicit intră la articolul cu modernizarea din legea AP. La toate instalațiile de distribuție către terți, a ceva cu valoare economică din lume, mijlocul de măsurare/contorizare este sigilat și face parte din instalația de distribuție. Instalația celui care primește acel ceva cu valoare economică, începe imediat după mijlocul de măsurare.
Ultima modificare: Joi, 13 Februarie 2020
eugenoctavian1968, utilizator
Totuși, toate instalațiile comune sunt specificate/individualizate în statutul asociației... Dacă despre apometre nu se face referire în statut nu cred că trebuie să ne punem problema că respectivele apometre fac parte din instalația comună a condominiului. Și o întrebare; robinetul amplasat după racordul la instalația comună, dar anterior apometrului, face parte din instalația comună?
Despre apometre și alte sisteme de măsurare/contorizare se stipulează expres în Legea AP.
Firește că robinetul face parte din instalația comună, e sistem de siguranță, situat înaintea mijlocului de măsurare, Nu e nevoie să se stipuleze în statutul AP, e stipulat în alte legi mai presus de orice statut. Așa e și contorul de energie electrică sau de gaze, îl plătești dar nu e al tău, intră în patrimoniul distribuitorului.
Deci, după tine statutul AP e infailibil? În el este adevărul absolut și trebuie urmat orice ar fi? Ce nu e scris în el se poate face sau încălca după caz? Fii serios prietene,,,
Ultima modificare: Joi, 13 Februarie 2020
eugenoctavian1968, utilizator
Doar coloanele verticale fac parte din instalatia comuna. Racordurile orizontale sunt private.Inclusiv apometrul.

Alte discuții în legătură

Pot fi obligat de către asociația de proprietari să instalez ... Colen Colen Pot fi obligat de către Asociația de Proprietari să instalez un nou apometru cu citire de la distanță în condițiile în care am instalat acum 3 luni un ... (vezi toată discuția)
Hotarare ilegala adunare generala asoc prop Vulturudac Vulturudac o hotarare ilegala adunare generala asoc prop daca nu e atacata in instanta sau reclamata la primarie,se poate aplica?care e termenul de reclamare la primarie ... (vezi toată discuția)
Administrator cu practici abuzive sevastia sevastia În urma refuzului de a-mi introduce-n apartament surse suplimentare de radiaţii electromagnetice, prin apometrele cu unde radio impuse de asociaţie fără a ... (vezi toată discuția)