avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se poate face transferul școlar fără ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se poate face transferul școlar fără consimțământul tatălui?

Buna dimineata.Am o dilema din care nu pot iesi singur. Nu sunt implicat direct insa incerc sa imi ajut o buna prietena. Este vorba de o familie(sotii sunt casatoriti legal) cu doi copii scolari in gimnaziu. Lucrurile in familie au degenerat ajungand pana la violenta domestica.
Sotia a parasit domiciliul si s.a mutat la mama acesteia undeva la circa 30 km distanta fata de vechiul domiciliu unde a dobandit si viza de resedinta.

Acum intentioneaza sa transfere si copii la o scoala mai apropiata de domiciliul actual insa sotul se opune.nici unul din ei nu au intentat inca divort. A gasit o scoala apropiata unde a demarat deja procedura de transfer a copiilor doar ca i sa solicitat consimtamantul sotului in scris dat in fata unui notar. Sotia a dat o declaratie pe propria raspundere ca il va aduce iar scoala unde urmeaza sa fie transferati copii au eliberat actele de transfer insa cei de la scoala de unde trebuie sa fie transferati au refuzat categoric sa dea curs transferului.

Ce este de facut in situatia asta? Copiii sunt in imposibilitate de a mai face naveta la vechea scoala. Pot fi copii privati de dreptul la invatatura doar pentru ca unul din parinti ingradeste acest drept. Ce cale poate fi de urmat fara consimtamantul tatului daca exista vreuna desigur. Multumesc anticipat!!!
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CataAlex , utilizator 20:54, 14 Noiembrie 2019
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Altceva nu are ce sa facă, nu poate suplini acordul tatălui dacă nu intenteaza divorț.

Oare de ce credeti asta ?
Ca sunt casatoriti sau nu, ca vor sa dea divort sau nu, parintii se pot adresa instantei de cate ori exista neintelegeri intre ei in ce-i priveste pe copii..
Pana la instanta, sa mearga mama la cei de la protectia copilului, poate in urma unei anchete, il conving sa isi dea acordul.
Nu stiu exact daca e bine dar in dimineata aceasta am decis sa mearga la politie sa declare parasirea vechiului domiciliu entru a nu suporta consecintele abandonului de familie si buna sugestia dumneavoastra o sa incercam si cu o ancheta sociala in urma sesizari protectiei copilului.Va multumesc pentru indrumare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
dar in dimineata aceasta am decis sa mearga la politie sa declare parasirea vechiului domiciliu entru a nu suporta consecintele abandonului de familie


Care abandon de familie ? Pe cine a abandonat ?Nu e vorba de niciun abandon de familie, :"parasirea de domiciliu".. ce e asta ? era arestata la domiciliu, de nu avea voie sa il paraseasca ? Asta e o notiune care nu au corespondenta in lege, nu e sanctionabila in niciun fel, iar abandonul de familie.. e folosit impropriu., nu e vb de niciun abandon.
In concluzie, merge degeaba.
Va pun articolul care se refera la abandon ca sa vedeti ce inseamna/ presupune de fapt
Art. 378

Abandonul de familie

(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;

b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;

c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,

se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.

(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.
Nu am avut idee exact la ce se poate referi sau ce este defapt acest abandon de familie.Togmai de aceea prefer sa cer opiniile celor mai experimentati si informati decat mine.
"Copilul are dreptul de a primi o educație care să îi permită dezvoltarea, în condiții nediscriminatorii, a aptitudinilor și personalității sale."
Sigur, mergeți la Protecția Copilului ca să povestiți cum mama încalcă drepturile copiilor la educație. Protecția Copilului trebuie sa se asigure ca drepturile copilului sunt respectate, nu poate decide de capul ei cine are dreptate și ce acord sa suplinească. Maxim ii da pe amândoi în judecata sau chiar pe mama pentru a permite accesul copiilor la educație.
Sigur, dacă se poate atunci deși căsătorită fiind sa meargă în instanta sa ceara suplinire acordului pentru mutarea copiilor. Chiar sunt curios cum va face asta dacă nu introduce acțiune de divorț. Cam cata credibilitate credeți sa aibă?
Femeia nu vrea sa divorțeze din ce sesizez eu. Vrea sa mute copii, "prietenul" se plânge ca i se închid uși în nas însă nu ar începe acțiunea de divorț. Ba chiar ar merge la politie sa nu fie acuzata de abandon. Observ ca doamna e dispusa sa facă orice, mai puțin decât ce trebuie.

Alte discuții în legătură

Mutarea de catre mama a copilelor de la scoala Gabi 72 Gabi 72 Buna ziua sunt divortat din 2011 iar in urma casatoriei a rezultat 2 fetite. Fata cea mare de atunci locuieste cu mine,intre timp mai precis anul acesta si ... (vezi toată discuția)
Poate sa ma denunte la protectia minorului? Adina860 Adina860 Buna seara,asi avea si eu o rugaminte sa imi spuneti ce sa fac in cazul in care, eu sunt inca casatorita desi nu mai suntem inpreuna de 5 ani de zile, in care ... (vezi toată discuția)
Divort si incredintare minori cristina888 cristina888 Buna seara. Verisoara mea D., domiciliata in orasul G. vrea sa divorteze de sotul ei. (motive: neintelegere, infideliatate). Mentionez ca exista 2 copii ... (vezi toată discuția)