avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... un student poate beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

un student poate beneficia de somaj?

O mica intrebare:D! Eu sunt studenta an terminal..in perioada aceasta timp de 2 ani am lucrat la o firma,insa ghinionul este ca firma "c'e fini"fiind o concediere colectiva..!Intrebarea mea este daca eu am dreptul la somaj ,TINAND SEAMA CA INCA SUNT STUDENTA? (mentionez ca pe aceasta durata am lucrat cu carte de munca) .Va rog sa-mi raspundeti fiindca am tot intrebat in stanga si-n dreapta iar raspunsurile au fost diverse..SI conteaza mult mai mult parerea unui specialist
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 17:07, 6 Decembrie 2009
Daca aveti timp puteti sa aruncati o privire si la linkul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/for...

Se pare ca legea nu se aplica la fel peste tot, e cu "toane" #-o
O zi buna si dvs!
diana.m. a scris:

Conform legii 76/2002 art. 42 alin. 2 nu puteti beneficia de somaj atata timp cat sunteti studenta.
Art.42 (2) Nu beneficiazã de indemnizatie de somaj absolventii care, la data solicitãrii dreptului, urmeazã o formã de învãtãmânt.
Puteti beneficia de somaj, daca doriti, dupa absolvirea facultatii, in cuantumul a 50% din salariul minim pe economie.

In acest articol este vorba despre absolventii care nu si-au gasit un loc de munca in termen de 60 de zile de la data absolvirii, nu de salariati carora li s-a desfacut contractul de munca prin desfiintarea postului. Chiar daca acestia sunt studenti beneficiaza de indemnizatie daca au stagiul de cotizare.
Art. 34. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;

c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
Aveti de indeplinit conditia literei d) si beneficiati de indemnizatie de somaj deoarece indepliniti conditiile literei a) si b).
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Decembrie 2009
ContSters42179, utilizator
Acest subiect a mai fost discutat si argumentat acum cateva luni, cred.
In mod normal, procedura trebuie sa fie identica in toate judetele, iar unde exista respingeri ale dosarului motivate astfel, recomand a se face contestatie.


Somajul inceteaza sau nu se acorda doar pentru absolventii asimilati somerilor, care beneficiaza de indemnizatie de somaj, nu si celor proveniti din munca.

Conform art. 42 din Legea 76/2002
Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitării dreptului, urmează o formă de învăţământ.
Iar acordarea indemnizatiei de somaj inceteaza, conform art. 44 al aceleiasi legi
m) la data admiterii într-o formă de învăţământ, în cazul persoanelor asimilate şomerilor, prevăzute la art. 17 alin. (2) lit. a) şi b)

Vedeti in acest sens si Deciziile Curtii Constitutionale (pentru Legea 1/1991)
DECIZIA Nr.81 din 19 mai 1998
[ link extern ] ...
si Decizia 217/2003 (pentru Legea 76/2002)
[ link extern ] ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj lalar lalar Buna seara O persoana care a fost concediata pentru motive care nu tin de persoana salariatului, urmeaza in prezent si cursurile unei facultati la zi, cu taxa ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj Surub Surub Pot beneficia de ajutor de somaj, daca firma la care lucrez ma disponibilizeaza? Mentionez faptul ca urmez si cursurile unei facultati forma de invatamant ID, ... (vezi toată discuția)
Somaj cristeacorina cristeacorina vreau si eu un raspuns clar....daca sunt studenta in anul 3 la o fac de stat , am lucrat 2 ani la o firma si m au dat afara din cauza ca s a restructurat ... (vezi toată discuția)