avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de nastere cu semne de întrebare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de nastere cu semne de întrebare (inscrisuri suspecte)

Mă numesc Popa Carina, fiica numitului Popa Eugen și Popa Maria.
Părinții sunt divorțați iar recent tata a decedat (mama a păstrat numele după divorț). Divorțul a avut loc în anul 2001.
Mama a depus actele la notar pentru succesiune.

Am fost chemată și eu, dar m-am dus cu 2 zile înainte de programare pentru a mă informa în clar despre ce este vorba.
Doamna notar mi-a spus așa:
pe lângă mine și mama (nu am alți frați s-au surori) s-a anunțat și o persoană pe numele Z******u Sorina, care pretinde că este fiica tatălui meu. Aceasta a depus un certificat de naștere pe care scrie:
Nume: Z******u Sorina
Mama: Z******u Florica
Tata: Popa Eugen
Născută: 1993
Certificat de naștere emis în anul 2008.

Eu nu am văzut acel certificat deoarece d-na notar a spus că nu are voie să mi-l arate (era o copie xerox, nu știu dacă legalizată). Doar mi-au fost citite informațile enumerate.

Doamna notar mi-a cerut să dau o declarație că o recunosc ca și soră iar eu am refuzat. În această situație a sunat-o pe mama să vină să-și ia actele deoarece succesiunea nu va mai avea loc. Eventual să revenim peste 1 an.

Este normal ceea ce s-a întâmplat?
Este valabil acel certificat de naștere?
De ce eu trebuie să certific că acea persoană este fiica tatălui meu (dintr-o aventură, după cum se insinuează) ?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:24, 9 Decembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate a fost cumva "constrâns sentimental" să facă o faptă "bună" și să o recunoască.
Nu e vb de nimic sentimental.. sau de o fapta buna.. nu e vb de mila aici, e copilul lui sau nu.

Dacă eu contest recunoasterea filiatie (acea declarație) ea cu ce contraargumente poate veni?

dvs trebuie sa dovediti, nu ea.. ea are certificatul de nastere,, martori ca mama a trait cu tata.. etcdvs trebuie sa propuneti proba adn din are sa ieiasa ca nu copilul tatalui dvs.
Situația ridică mai multe semne de întrebare pe care eu am dreptul să mi le pun:
- de ce nu sa făcut recunoașterea la momentul nașterii?
- de ce nu poartă copilul numele tatălui?
- de ce sa făcut printr-o simplă declarație la starea civilă (pe care eu un am dreptul să o văd) ?
- de ce nici tata, nici mama fetei și nici fata însăși nu au pomeniti niciodată de această situație?
- de ce starea de fapte a fost scoasă la suprafață doar după decesul tatălui, caz în care el nu poate explica/accepta/infirma/contesta situația.
- de ce situația a fost făcută public (oarecum) doar din interes material?

Credeți că suntem în situație de normalitate ca după 40 de ani să te trezești cu cineva parașutat în mijlocul familiei pe baza unei copii xerox obținută pe baza unei declarații la starea civilă? Eu cred că e normal să-mi pun semne de întrebare și să cercetez un pic.

Dacă situația e așa atunci nu pot să cred că cei care vor să înfiieze un copil sunt niște fraieri. Ar trebui să meargă la starea civilă și să dea o declarație în funcție de ce copil și-au ales...
Este dreptul dvs. sa va puneti anumite intrebari, insa trebuie sa stiti cum stau lucrurile din punct de vedere juridic, pentru ca dvs., in primul rand nu aveti cunostinte juridice si in al doilea rand, fiind implicata emotional este posibil sa nu vedeti lucrurile in mod obiectiv.

Daca exista un certificat de nastere si nu este fals, atunci sanse ca dvs. sa aveti dreptate sau sa obtineti ceva in cazul unui proces in care contestati filiatia, sunt aproape inexistente.

Nu trebuie sa considerati ca cineva care nu va da cu orice pret dreptate si va arata cum stau lucrurile din punct de vedere legal, este impotriva dvs.

Va voi raspunde punctual la intrebari:

- Recunoasterea paternitatii poate fi facuta oricand in timpul vietii copilului.
- Daca au trecut 40 de ani de la nasterea copilului, cel mai probabil, fata este casatorita de aceea nu poarta numele tatalui. Chiar daca nu era casatorita, era posibil sa poarte numele mamei sale.
- Ce interes ar fi avut tatal dvs. sa va spuna ca mai are un copil nascut dintr-o alta relatie ? Unele persoane ascund astfel de lucruri fata de familie, nu este ceva neobisnuit.
- Declaratia la starea civila s-a facut intrucat parintii copilului nu erau casatoriti. Asta inseamna ca tatal dvs. a recunoscut de bunavoie ca este tatal acestui copil, In ce fel apreciati dvs. ca ar fi putut fi constrans?

Art. 415 alin. 2
(2) Copilul conceput și născut în afara căsătoriei poate fi recunoscut de către tatăl său.

Situatia poate fi analizata si din perspectiva urmatoare, persoana respectiva avea dreptul sa isi ceara drepturile mult mai devreme decat dupa decesul tatalui si sa solicite pensie de intretinere pe timpul cat a fost minora sau daca are studii superioare si pe durata studiilor, dar a ales sa nu o faca.

Eu inteleg ca nu va este usor pentru dvs. sa aflati ca, acum 40 de ani tatal dvs a mai avut un copil, dar aceasta este situatia care rezulat din actele destrae civila.

In situatia copilului adoptat autoritatile competente sunt obligate sa verfice daca persoanele care doresc sa adopte indeplines conditiile prevazute de lege, nu cred ca despre asta este vorba. Tatal dvs. a dat o declaratie prin care recunostea paternitatea.

Discutati cu rude, persoane apropiate, poate aflati ceva in legatura cu aceasta situatie sau cu alte persoane care ar putea cunoaste situatia, nu stiu daca locuiti in aceeasi localitate
cu aceste persoane.
Ultima modificare: Vineri, 6 Decembrie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Dacă tot s-au pomenit articole din lege, am găsit și eu câteva...

Art. 416. (1) Recunoașterea poate fi făcută prin declarație la serviciul de stare civilă, prin înscris autentic sau prin testament.

Art. 418. Recunoașterea este lovită de nulitate absolută dacă a fost făcută în alte forme decât cele prevăzute de lege.

Art. 419. (1) Recunoașterea poate fi anulată pentru eroare, dol sau violență.

Art. 420. (1) Recunoașterea care nu corespunde adevărului poate fi contestată oricând și de orice persoană interesată.
De ce a depus mama ta actele ptr succesiune, daca este divorțata de tatăl tău din 2001? Exista vreun testament? ca altfel nu are niciun drept la moștenire.

Alte discuții în legătură

Recunoasterea copilului carmesita carmesita Buna seara, ma numesc carmen si am o curiozitate. Se poate recunoaste un copil fata prezenta si consimtamantul tatalui de recunoastere? (vezi toată discuția)
Recunoastere copil de catre tata axiclau axiclau buna ziua,as dori sa intreb si eu ceva si va multumesc tare mult daca ma ajutati. in ziua de azi nimic nu mai e credibil de acee a am si eu o dilema. am sora ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea unui copil major deja recunoscut de un alt tata dangeorgescu2014 dangeorgescu2014 Buna ziua, Ma adresez si eu forumului dvs cu urmatoarea problema. Sunt un barbat in varsta de 32 ani nascut in afara casatoriei si recunoscut de un ... (vezi toată discuția)