avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de nastere cu semne de întrebare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de nastere cu semne de întrebare (inscrisuri suspecte)

Mă numesc Popa Carina, fiica numitului Popa Eugen și Popa Maria.
Părinții sunt divorțați iar recent tata a decedat (mama a păstrat numele după divorț). Divorțul a avut loc în anul 2001.
Mama a depus actele la notar pentru succesiune.

Am fost chemată și eu, dar m-am dus cu 2 zile înainte de programare pentru a mă informa în clar despre ce este vorba.
Doamna notar mi-a spus așa:
pe lângă mine și mama (nu am alți frați s-au surori) s-a anunțat și o persoană pe numele Z******u Sorina, care pretinde că este fiica tatălui meu. Aceasta a depus un certificat de naștere pe care scrie:
Nume: Z******u Sorina
Mama: Z******u Florica
Tata: Popa Eugen
Născută: 1993
Certificat de naștere emis în anul 2008.

Eu nu am văzut acel certificat deoarece d-na notar a spus că nu are voie să mi-l arate (era o copie xerox, nu știu dacă legalizată). Doar mi-au fost citite informațile enumerate.

Doamna notar mi-a cerut să dau o declarație că o recunosc ca și soră iar eu am refuzat. În această situație a sunat-o pe mama să vină să-și ia actele deoarece succesiunea nu va mai avea loc. Eventual să revenim peste 1 an.

Este normal ceea ce s-a întâmplat?
Este valabil acel certificat de naștere?
De ce eu trebuie să certific că acea persoană este fiica tatălui meu (dintr-o aventură, după cum se insinuează) ?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:24, 9 Decembrie 2019
Casa figurează pe ambii, nu s-a făcut partaj la divorț iar eu nu locuiesc în aceeași localitate cu mama.
Nici nu știu cui cât revine.
Asta se intampla cand nu ai studii juridice, nu poti interpreta legea pentru ca nu ai cunostinte de drept care sa iti permita acest lucru, crezi ca stii dar de fapt nu stii…

De aceea exista avocati, juristi in general, care trebuie sa faca o facultate si mai mult trebuie sa studieze mereu pe parcursul exercitarii profesiei.

In primul rand, fac o rectificare, nu este aplicabil art. 415 alin 2, din Noul Codul civil pentru ca recunoasterea filiatie a fost facuta inainte de intrarea in vigoare a Noului Codul civil prin urmare se aplica Codul familiei in vigoare la acea data. care prevedea in esenta exact acelasi lucru.

"Filiația față de tată se stabilește si prin recunoaștere sau hotărâre judecătorească.

In afara de aceasta dispozitie legala, mai prevedea:

“Recunoașterea se face prin declarație făcută la serviciul de stare civilă, fie odată cu înregistrarea nașterii, fie după această dată; recunoașterea poate fi făcută și prin înscris autentic sau prin testament.
Recunoașterea, chiar făcută prin testament, nu se poate revoca.’

In ceea ce priveste articolele din Noul Codul civil referitoare la eroare si dol, acestea nu existau in Codul familiei, prin urmare nu le puteti invoca.

Oricum nu le-ati fi putut invoca, intrucat eroarea sau dolul sunt vicii de consintamant si nu puteau fi invocate decat de tatal dvs., intrucat el a facut declaratia de recunoastere si prin urmare, doar el se putea afla in eroare si doar consintamantul lui putea fi afectat de dol (dolul este o eroare provocata).
Dupa aceea, sanctiunea in acest caz este nulitatea relativa si putea fi invocata in termen de 3 ani de la data incetarii erorii sau dolului, termen care a fost depasit demult.

Daca totusi aveti indoieli in privinta filiatiei, consultati un avocat pentru ca nu este suficient sa lecturati articole din cod, insa v-am spus deja ca sunt sanse foarte mici sa castigati in instanta un astfel de proces.

Mama dvs. nu il poate mosteni pe tatal dvs. intrucat erau divortati la data decesului tatalui.

Daca nu s-a facut partajul si imobilul este bun comun, atunci in masa succesorala nu intra decat jumatate din imobil, cealalata jumatate apartine mamei dvs.

Din cota tatalui, dvs. mosteniti jumatate iar cealalta fiica jumatate.

Ultima modificare: Vineri, 6 Decembrie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Avocat Cristina CIUREA a scris:
... vicii de consintamant si nu puteau fi invocate decat de tatal dvs.,...
... nulitatea relativa si putea fi invocata in termen de 3 ani de la data incetarii erorii sau dolului, termen care a fost depasit demult.

Stimată d-șoară avocat, d-voastră spuneți același lucru pe care-l cred și eu, doar că țineți cu partea adversă mie.

Starea de fapte a fost ținută la secret exact din motivele prezentate de d-voastră. Tata a fost cel care a fost dus în eroare (nu știa ce semnează bietul de el) iar acum că a murit și nu mai poate îndrepta (iar timpul a trecut), unii pot profita de situație.

Doar într-o țară bananieră ca România o parașută care are un copil din flori poate găsi un maimuțoi fraier care să semneze o declarație și astfel să devină tatăl copilului. Iar statul consideră acest lucru normal și perfect legal, că doar statul ocrotește familia.
Ultima modificare: Vineri, 6 Decembrie 2019
carina84, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De unde stiti ca nu a știut ce semnează? Avea vreo afecțiune psihică?
Mai aveti putin si sustineti ca tatăl dvs a fost violat, zău așa...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
o parașută care are un copil din flori poate găsi un maimuțoi fraier care să semneze o declarație și astfel să devină tatăl copilului.

Se poate sa fi fost asa.. contestati recunoasterea paternitati si veti afla daca parasuta v-a facut o surioara sau e intr-adevar, facuta cu altul.

Alte discuții în legătură

Recunoasterea copilului carmesita carmesita Buna seara, ma numesc carmen si am o curiozitate. Se poate recunoaste un copil fata prezenta si consimtamantul tatalui de recunoastere? (vezi toată discuția)
Recunoastere copil de catre tata axiclau axiclau buna ziua,as dori sa intreb si eu ceva si va multumesc tare mult daca ma ajutati. in ziua de azi nimic nu mai e credibil de acee a am si eu o dilema. am sora ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea unui copil major deja recunoscut de un alt tata dangeorgescu2014 dangeorgescu2014 Buna ziua, Ma adresez si eu forumului dvs cu urmatoarea problema. Sunt un barbat in varsta de 32 ani nascut in afara casatoriei si recunoscut de un ... (vezi toată discuția)