avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este clauza abuziva?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este clauza abuziva?

Buna ziua, in conditiile in care contractul colectiv de munca prevede plata a 1/2 din salariu, cu titlu de prima, tuturor salariatilor angajati la data platii, o clauza prin care se spune ca cei ce se afla in preaviz nu beneficiaza de acest drept, este sau nu abuziva?
Codul muncii spune clar ca salariatul beneficiaza de toate drepturile salariale pe perioada preavizului.
Aceasta prima este trecuta in oferta de angajare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:04, 10 Decembrie 2009
In CCM la nivel de unitate, da.
Nu conteaza domeniul.

Prin urmare, fiind un drept salarial, al tuturor, si stipulandu-se in CCM ca se acorda celor angajati la data acordarii, e sau nu abuziv sa stipuleze ca cei aflati in termen de preaviz nu il primesc?
Ar trebui sa-l primiti, dar avind in vedere ca v-ati dat demisia ( desi nu are legatura cu prevederea legala!) nu cred ca o sa-l primiti!
Poate doar in instanta!
Multumesc!
Asta este finalitatea intrebarii mele. Daca considerati ca in nstanta am sau nu sanse.
Sunt hotarat sa fac oactiune pentru acordare drepturi salariale, vreau sa stiu parerea specialistilor in legatura cu asta.
1. Nefiind un drept salarial prevazut intr-o lege, prima de Pasti si de Craciun nu este obligatorie.
2. Daca aceasta prima este prevazuta in CCM al unitatii si sunt prevazute si conditiile de acordare, nu aveti cum sa contestati neacordarea, daca dvs. nu va incadrati in conditiile cerute.
3. Daca semnatarii CCM (sindicatul sau reprezentantii salariatilor) considerau ca este o clauza abuziva nu semnau CCM sau o atacau in instanta.
Stiti foarte bine cum semneaza reprezentantii salariatilor, nu se negociaza. Tocmai de aceea eu consider ca e clauza abuziva.
O poate ataca in instanta orice salariat, prejudiciat de aceasta clauza. Nu credeti?

Alte discuții în legătură

Respectare ccm romanik romanik O societatea are 75 angajati,deci sindicat si CCM. In CCM sunt prevazute pt. salariati niste drepturi salariale,materiale.Daca directorul angajeaza pe ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa vs."somaj tehnic" mony mony Pe perioada suspendarii activitatii in baza art.53 C.M. se pot acorda tichete de masa? Cum se explica aplicarea acestei masuri la salariatii \"Dacia- ... (vezi toată discuția)
Plati compensatorii la concediere sabinna sabinna CCM al unei societati, prevede acordarea unui nr. de salarii compensatorii la concedierea salariatilor din motive ce nu tin de persoana sa: art. 65 si 66 Codul ... (vezi toată discuția)