avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este clauza abuziva?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este clauza abuziva?

Buna ziua, in conditiile in care contractul colectiv de munca prevede plata a 1/2 din salariu, cu titlu de prima, tuturor salariatilor angajati la data platii, o clauza prin care se spune ca cei ce se afla in preaviz nu beneficiaza de acest drept, este sau nu abuziva?
Codul muncii spune clar ca salariatul beneficiaza de toate drepturile salariale pe perioada preavizului.
Aceasta prima este trecuta in oferta de angajare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:04, 10 Decembrie 2009
o clauza ar fi abuziva daca ar conduce la o disproportie vadita intre drepturile si obligatiile angajatorului si angajatului ori ar conduce nejustificat la un tratament discriminatoriu intre angajati. nimic din toate acestea in speta d-voastra e vorba doar de o clauza la care ati consimtit prin reprezentantul dumneavoastra. asadar nu de abuz poate fi vorba aici iar daca reprezentantul angajatilor a semnat fara negociere puteti sa-l actionati pe el in judecata, nu angajatorul.
Parerea mea :sorry:
Care negociere? Cu totii stim ca nu se negociaza nimic, nu exista aceasta libertate, clauzele sunt impuse, desi se semneaza un pv de negociere.
In plus, prin contractul colectiv de munca nu pot fi aduse mai multe restrictii decat cele stabilite de Codul Muncii. ori codul muncii spune clar ca pe perioada de preaviz angajatul de bucura de toate drepturile salariale. prin urmare, angajatorul nu poate sa impuna restrictii salariale, iar orice renuntare a angajatului este nula.
Primele nefiind drepturi salariale garantate de lege, ci sunt venituri acordate prin bunavointa angajatorului, acesta are dreptul de a stabili conditiile in care le acorda.
Am inteles ca dvs ati solicitat incetarea contractului de munca, daca stiati de acest lucru poate ca ar fi trebuit sa mai asteptati putin.
Repet, nu este prima, este al 12-lea salariu, acordat in 2 transe de Paste si Craciun. este un drept salarial garantat prin oferta de angajare. O oferta este ferma si odata acceptata ea devina contract. Rpin urmare ei s-au obligat sa dea banii astia, pentru ca prin CCM sa introduca o clauza prin care se excluda salariatii in preaviz. de ce? Care este temeiul acestei excluderi atata vreme cat au aceleasi drepturi? Nu este oare discriminare? Este corect sa acorzi tratament preferential altor salariati, fara niciun criteriu de performanta?
Este clar pozitia celor ce lucreaza in HR este proangajator, normal zic eu... asta le este jobul.
Avan in vedere ca anul are 12 luni, cred ca este vorba despre al 13 lea salariu, drept neprevazut in nici o lege. Chiar daca se numeste al x-lea salariu este tot o prima.
Pozitia persoanelor de la HR este aceea de interfata intre angajat si angajator. Se asigura ca ambele parti isi respecta obligatiile si fiecarei parti i se respecta drepturile. Oamenii de HR sunt cei blamati de angajati ca iau parta angajatorilor atunci cand nu le convine, iar pe cealalta parte sunt acuzati (poate mult spus) de angajatori ca iau apararea angajatilor.
Trebuie fiecare sa inteleaga si accepte indiferenta daca ii convine sau nu.
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2009
Nicoleta Ilea, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Respectare ccm romanik romanik O societatea are 75 angajati,deci sindicat si CCM. In CCM sunt prevazute pt. salariati niste drepturi salariale,materiale.Daca directorul angajeaza pe ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa vs."somaj tehnic" mony mony Pe perioada suspendarii activitatii in baza art.53 C.M. se pot acorda tichete de masa? Cum se explica aplicarea acestei masuri la salariatii \"Dacia- ... (vezi toată discuția)
Plati compensatorii la concediere sabinna sabinna CCM al unei societati, prevede acordarea unui nr. de salarii compensatorii la concedierea salariatilor din motive ce nu tin de persoana sa: art. 65 si 66 Codul ... (vezi toată discuția)