avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Cheltuieli procesuale in interesul clientului
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Cheltuieli procesuale in interesul clientului

Ieri la un proces la tribunal, instanta i-a ridicat unei avocate exceptia netimbrarii cererii de apel. Ma rog, era o suma mica de 4 lei.
De ce exceptie? Pentru ca avocata (care avea sediul cabinetului in sectorul 3) a achitat taxa de timbru pe numele cabinetului si nu pe numele clientului care avea sediul in sectorul 6. Adica ar fi trebuit sa puna clientul sa mearga la trezoria sect. 6 si sa achite acolo.

Acum, stau si ma uit legea noastra care spune ca noi putem face cheltuieli procesuale in interesul clientului putand incasa o suma de bani pentru cheltuieli. Lucru pe care-l putem negocia la incheierea contractului cu acesta.

Instanta vine si spune ca nu, legea taxelor de timbru in art. 19 spune clar ca taxele de timbru vor fi platite la "la unitatea Trezoreriei Statului in raza careia debitorul isi are domiciliul sau, dupa caz, sediul fiscal".

Parerea mea este ca in mod gresit s-a ridicat exceptia netimbrarii cererii. Cum se impaca cu art. 130 din Statut?
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2009
Gabriela Mihai, Avocat
Eiii, ei sunt de acord cu cristina.
Azi, o grefiera din alta parte a tarii mi-a spus ca nu, nu se poate sa achit eu taxa la domiciliul clientului, trebuie acolo la ei, local. :O Na!
Ce fac? Exact asa cum vrea ea, ca nu ma priveste pe mine cum isi instruieste statul oamenii sa procedeze.
Daca insa as avea interes, i-as face la hartii in dosar pana m-as satura ori eu, ori ea!

Dar in cazul de fata, debitorul e clientul. Legea spune ca putem face cheltuieli pentru el, asta nu inseamna ca nu pot fi restrictii despre cheltuieli pe acre sa trebuiasca sa le faca musai personal..
Daca legea spune ca el e debitorul, eu achit in numele si pentru debitorul meu. Fac PV la aproape dosarele cu cheltuieli de peste cateva zeci de lei unde scriu ca s-au primit urmatoarele chitante/bonuri fiscale prin care eu am platit in numele si pentru societate/client.
Deseori apare semnatura mea, ca si la taxe de timbru, alteori nu, dar clientul recunoaste in PV ca am platit eu in numele si pt. el.

Nu incasez pe chitanta mea banii pentru cheltuieli, ca legea spune chiar ca putem avea cont separat de cheltuieli, deci putem plati in numele si pentru el.
Si asa cum l-am reprezentat in instanta si hotararea iese pe numele omului, sigur ca il pot reprezenta si la CEC sau trezorerie si sa apara numele lui.

Omul imi da bani pentru cheltuieli printr-o chitanta, e drept, dar o chitanta incarcatoare (pentru mine) civila si nu fiscala; se primeste suma x estimata pentru cheltuieli in contractul y, urmand ca actele doveditoare ale cheltuirii sumelor sa se predea prin PV cu valoare descarcatoare. Uneori o estimez in contract (suma), alteori nu.
De regula scriu asta pe spatele exemplarului lor de contract, dar nu e neaparat.
Pai sa stau sa fac atatea inregistrari aiurea de bonuri si chitante... ma apuca batul, si-asa nu iubesc eu contabilitatea!
Oricum, imi pare rau, cred ca instanta a procedat corect legal; imbecil pentru secolul si legislatia noastra, dar asta este alta mancare de peste!
Ultima modificare: Miercuri, 16 Decembrie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Cel mai bine este sa achite clientul taxa de timbru judiciar.
Nu cred ca poti sa scazi banii pentru taxele de timbru judiciar primite de la client cu acest titlu.
Faci o chitanta separata de mana cu clientul si nu o incluzi in onorariu.
Nu am auzit pe nimeni pana acum sa procedeze altfel.
Si in CAJ scrie ca taxele sunt separate de onorariu.
Se poate face mentiunea in contract ca taxele urmeaza a fi achitate de avocat urmand ca apoi clientul sa le achite.In acest fel le poti recupera ulterior chiar si prin proces.
Cheltuielile efectuate pentru client nu sunt deductibile la fisc.Atentie!
:D Aici discut ... discutii. Mi s-a parut interesanta problema de drept.
Pentru ca sigur, mi s-a parut aiurea sa pierzi calea de atac pentru o suma infima.
Si, cand ma gandesc la taxele de timbru de 1 leu... :O
La astfel de discutii, imi permit sa-i spun instantei sa-i fie rusine!
Unde s-a intamplat?
Eu faceam recurs pe motiv ca taxa e platita, chiar daca nu la institutia la care trebuia; asa cum e mare diferenta intre lipsa cale de atac si cale introdusa la alta instanta decat cea competenta, asa cred ca e si aici. Sau poate fi.
La urma urmei, te iei de finalitatea legii care e aceea de a nu judeca dosare pentru care nu a incasat. Or, se pare ca aici a incasat, urmand ca instanta sa-i ceara o noua taxa de timbru achitata unde trebuie, urmand sa-i elibereze chitanta din dosar pentru recuperarea banilor.
Cred ca ar avea sanse mari sa i se caseze si sa i se trimita spre rejudecare.
GabrielaA a scris:

:D Aici discut ... discutii. Mi s-a parut interesanta problema de drept.
Pentru ca sigur, mi s-a parut aiurea sa pierzi calea de atac pentru o suma infima.
Si, cand ma gandesc la taxele de timbru de 1 leu... :O


Taxa de 1 leu era pt xerox.Ma uit si eu la incheierile instantei si cund le face sa nu se inteleaga clar prefer xeroxul.
Asa la urmatorul termen nu mai stie instanta ce sa faca si nu avocatul.B-)

In procesele penale taxa de 1 leu.
Sa te judeci orb si sa te uiti 4 minute intr-un dosar de 2000-3000 de file e cam greu.Dar sunt colegi atat de dotati incat nu le trebuie xerox.Citesc pe loc...
Eram chiar pe punctul sa aman un proces pentru...1 leu.:D
Doar ca am amanat de atat ori ca pentru 1 leu...se supara instanta...:stunned:

Cel mai bine era sa aiba timbre mobile care sa se ataseze pe cerere.Asa nu mai pierzi nu stiu cat timp pentru...1 leu.

Imi pare aiurea cumva sa faci recurs pentru o taxa infima.Se supara clientul...si ar avea dreptate.Ar avea urmatorul termen prin martie 2010...si daca se grabeste...:O

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru si taxa judiciara TANASENASTASA TANASENASTASA buna seara.cat reprezinta taxa de timbru intr-un proces de succesiune si unde se plateste?pt ca eu i-am dat o suma avocatei ce ma reprezinta,nu mi-a dat ... (vezi toată discuția)
Avocatul nu e obligat sa incheie contract de reprezentare si sa elibereze chitante? prietenulomului prietenulomului Piritii au avut un avocat . Acestia au platit la fiecare infatisare , redactari etc . Acum acestia se pling de faptul ca avocatul nu a eliberat chitante , nu ... (vezi toată discuția)
Tribunalul bucuresti/ unde taxa de timbru ? calin_andrei calin_andrei Salut, Dosarul este la Tribunalul Bucuresti, reclamanta are sediul in alt oras; unde pot sa platesc taxa de timbru in Bucuresti? La ceva taxe locale? Si ... (vezi toată discuția)