avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Cheltuieli procesuale in interesul clientului
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Cheltuieli procesuale in interesul clientului

Ieri la un proces la tribunal, instanta i-a ridicat unei avocate exceptia netimbrarii cererii de apel. Ma rog, era o suma mica de 4 lei.
De ce exceptie? Pentru ca avocata (care avea sediul cabinetului in sectorul 3) a achitat taxa de timbru pe numele cabinetului si nu pe numele clientului care avea sediul in sectorul 6. Adica ar fi trebuit sa puna clientul sa mearga la trezoria sect. 6 si sa achite acolo.

Acum, stau si ma uit legea noastra care spune ca noi putem face cheltuieli procesuale in interesul clientului putand incasa o suma de bani pentru cheltuieli. Lucru pe care-l putem negocia la incheierea contractului cu acesta.

Instanta vine si spune ca nu, legea taxelor de timbru in art. 19 spune clar ca taxele de timbru vor fi platite la "la unitatea Trezoreriei Statului in raza careia debitorul isi are domiciliul sau, dupa caz, sediul fiscal".

Parerea mea este ca in mod gresit s-a ridicat exceptia netimbrarii cererii. Cum se impaca cu art. 130 din Statut?
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2009
Gabriela Mihai, Avocat
La tribunal. Se pare ca le-a atras atentia Curtea de conturi.
Ma rog, instanta a trimis avocatul la posta sa plateasca. Dar ma intreb: daca era inchis la posta si n-avea unde sa plateasca.
Si pana la urma s-a facut o plata nedatorata. Si? Oricum, e bun facuta.

Am patit-o cu o plata expertiza. Clientul a inversat cifrele dosarului. A mai platit o data si s-a restituit chitanta gresita. Nu s-a retinut ca nu a platit.
Exact, asa zic, a fost o eroare, fie materiala, fie de alta natura, dar suma a ajuns la bugetul de stat.
Inteleg Curtea de Conturi, dar de aici pana la a trimite avocatul sa... sa ce? Murea lumea pana la urmatorul termen?
Chiar nu putem fi intelegatori? Ca nu e rea-vointa, e clar.

Eu am patit altceva, abia se schimbase legea taxelor si aveam treaba dimineata, asa ca i-am explicat clientului unde sa achite, la trezoreria sector 3 bucuresti (de regula le platesc eu).
Oricum, ma suna clientul de-acolo speriat ca nu se platesc aici... :)) Iti dai seama ce enervant? Am vb si cu madam de-acolo, mai sa-mi spuna ca mi-s nebuna! :D
Asa ca am trimis clientul la munca si m-am dus eu si-am platit la CEC. :sorry:
:D Si eu am patit-o. Tot asa, se schimbase legea si trimit clienta sa plateasca 1000 de lei taxa de timbru la trezoreria sector 2.
Ma suna si-mi spune ca n-a vrut tanti aia de la casierie sa primeasca banii ca sunt prea multi si nimeni n-a mai achitat taxe asa de mari. :stunned:
Ea: "Doamna avocat, sigur nu va inselati? Sigur am de platit atat?" ... Pana la urma a platit "pe raspunderea ei" o suma asa de mare.
Daca era vorba de Curtea de Conturi atunci judecatorul nu are ce face.
Pentru noi este o chestiune absurda si enervanta dar judecatorul poate raspunde.
Legea ar trebui gandita bine si nu sa te chinui sa dai bani la stat si sa ii obligi aproape ca sa primeasca banii...:stunned:
Eu cred in regula ca orice intrebare are un rasouns si orice problema o solutie.
Exista exceptii, dar asta inseamna ca sunt extrem de rare, atat de rare ca sa aiba numai rolul de a confirma si nu de a informa regula.

Asa incat, asa cum am si aratat mai sus si cum a facut si instanta, solutii au existat, Claudiu. Judele avea ce face si a si facut.
Eu am dus un dosar cu taxa neplatita pana la audiere martori (al 4-lea sau al 5-lea termen) pentru ca nu dadeam de client. Intre timp numit expert si toate alea...
Se poate, trebuie numai sa-i arati judelui ca nu-i incarci masa cu un dosar idiot, ca faci tot ce poti sa-i usurezi munca si el va face similar.
De-aia nu le plac juzilor justitiabilii nereprezentati, ca le ingreuneaza dosarele, le lungesc... nu ca sunt ei oameni rai!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru si taxa judiciara TANASENASTASA TANASENASTASA buna seara.cat reprezinta taxa de timbru intr-un proces de succesiune si unde se plateste?pt ca eu i-am dat o suma avocatei ce ma reprezinta,nu mi-a dat ... (vezi toată discuția)
Avocatul nu e obligat sa incheie contract de reprezentare si sa elibereze chitante? prietenulomului prietenulomului Piritii au avut un avocat . Acestia au platit la fiecare infatisare , redactari etc . Acum acestia se pling de faptul ca avocatul nu a eliberat chitante , nu ... (vezi toată discuția)
Tribunalul bucuresti/ unde taxa de timbru ? calin_andrei calin_andrei Salut, Dosarul este la Tribunalul Bucuresti, reclamanta are sediul in alt oras; unde pot sa platesc taxa de timbru in Bucuresti? La ceva taxe locale? Si ... (vezi toată discuția)