avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Scutire plata cheltuieli de intretinere la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Scutire plata cheltuieli de intretinere la bloc

Buna ziua. Intrebarea mea este in legatura cu situatia de urgenta actuala. Parintii mei sunt cu mine in Germania, si practic in apartamentul din Romania nu locuieste nimeni de la jumatatea lunii martie si se pare ca vor mai sta cu mine inca 2 sau 3 luni. Am intrebat administratoarea daca pot fi scutiti de la plata intretinerii. Mi-a spus ca nu. Practic va fi trecut cu o persoana pentru plata cheltuielilor comune, dar nu va plati costul apei.

Este vreo baza legala in luarea acestei decizii sau depinde doar de comitetul executiv al Asociatiei de Proprietari? Se poate in baza unei cereri face aceasta scutire de plata? La o cautare pe internet am gasit un raspuns ca in acest caz ar trebui sa fie trecut cu 0 persoane, dar nu am gasit o baza legala. Am gasit doar legislatia care sta la baza Asociatiei de Proprietari HOTARARE Nr. 1588 din 19 decembrie 2007, dar nu este specificat acest lucru.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: DaniSarah , utilizator 16:36, 1 Septembrie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acelasi lucru l-am spus si noi, cei care am scris mai sus - poate nu ati observat...
Vine vara, bine-mi pare !
Am inteles. Va multumesc de raspunsuri. Se platesc cheltuielile comune, daca nu locuieste nimeni la proprietatea respectiva. Pentru ca pe internet gasisem raspunsuri ca nu s-ar plati absolut nimic, daca nu locuieste nimeni acolo, nebeneficiind de utilitatile comune.
Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2020
BogdanP, utilizator
Da, exista anumite cheltuieli care trebuie achitate.
Practic, nu platiti decat consumul din apartament.
Dar, vedeti cum rezolvați si cu apometrele ca sa nu va treaca la pausal.
Sunați la administratie ca sa si discutați.
Deși, mie imi pare normal sa nu aveti probleme daca nu locuiește nimeni acolo este bine sa lămuriți si acest aspect.Eventual, sa trimiteți vechile indexuri prin e-mail.
Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
BogdanP,
Nu as mai fi vrut sa raspund, dar vad ca esti nedumerit, iata niste explicatii logice:
1. Asa prevede Legea si asta ar trebui sa fie indeajuns...;
2. Se efectuiaza o lucrare de reparatie in bloc - (casa scarii, subsol, terasa, pereti exteriori, etc); ei, cum dumneata, prin achizitionarea locuintei ai dobandit si o cota-parte indiviza de proprietate (vezi contractul de v/c); cum cele enumerate mai sus fac parte din aceasta cota-parte indiviza, daca se repara, se inlocuieste sau se reabiliteaza, cheltuielile sunt suportate de catre proprietari, proportional cu acea cota-parte indiviza;
3. Salariile si indemnizatiile celor care deservesc as. prop. - sunt cheltuieli pe cota-parte, deci vor fi repartizate lunar si apartamentului dvs.;
4. Daca vreti sa va lamuriti mai bine, lecturati va rog, prev. L nr. 196/2019, Secţiunea a 5-a
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate, art. 84-86, unde le gasiti pe toate...

Cum spunea si dl. avocat in legatura cu indecsii apometrelor - bine ar fi sa aveti un cunoscut care sa "raspunda" de apartament in toata acesta perioada - asa, preventiv si care sa predea valorile indecsilor la as. prop. - eventual, sa fie prezent cand acestia mai fac verificari. Am auzit lucruri trasnite despre aceste situatii nedeclarate..
Mult succes!
Bună ziua! Cum ați proceda dacă proprietarii cer scutirea de cotele de cheltuieli pe persoană, dar nu exista contorizare pentru consumul de apă ? Cu apa, se mai rezolvă, cine are contor, nu se aproba cererea de scădere fără citirea indecsilor. Însă, la gaz natural NIMENI nu e contorizat și este o modă să consumi 15 zile și sa plătească pensionarii și familiile cu 3 copii. Din 160 de apartamente, constant 30 de proprietari nu plătesc nimic, că așa s-au obișnuit în lipsa regulamentului. Ce sfat aveți în acest caz? Doar 4 apartamente, din cele 30 scutite de plată , sunt cu adevărat nelocuite. O nimica toată se poate spune unei diferențe de 25 de lei într-o lună. Însă în 12 sau ani de zile, eu vad un mare prejudiciu adus celor care declară corect nr de persoane. Ar fi forțat dacă pentru cei zero s-ar sigila robinetul de gaze pe poziția închis? Într - o norma ANRSC de anul viitor, apartamentul nelocuit este cel care are,, geamurile închise (iarna) și robineții sigilați pe poziția închis, pe toată perioada declarata" ca fiind apartamentul nelocuit (a fi zero persoane). Mulțumesc!



Ultima modificare: Marți, 15 August 2023
DaniSarah, utilizator

Alte discuții în legătură

Numar persoane declarate la intretinere gabivoch gabivoch Buna seara. Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme. Sunt presedinte al unei Asociatii de Proprietari si avem probleme cu mai multi locatari ... (vezi toată discuția)
Cat ar trebui sa platesc la asociatia de proprietari daca eu nu sunt in tara Gabrielle0163 Gabrielle0163 Ma numesc Gabriela C.cu domiciliul in Braila si sunt plecata din tara de 3 ani de zile, timp in care am fost data la scadere cu plata la asociatia blocului. ... (vezi toată discuția)
Repartizarea pierderilor de apa la o asociatie de proprietari rody77 rody77 Buna ziua Am o intrebare legata de repartizarea pierderilor de apa la o Asociatie de proprietari. Cum se repartizeaza aceste pierderi? Pe numar de apartamente ... (vezi toată discuția)