avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aplicare lege 196\\2018
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aplicare lege 1962018

Buna ziua! Vin si eu catre dumneavoastra cu doua intrebari. Precizez ca sunt un simplu proprietar, asa ca, nu sunt la curent cu toate interpretarile legii 1962018.
De curand, mai exact acum 2 saptamani, am observat ca de pe lista de intretinere afisata la scara mea, lipseste copilul de 1 an care locuieste la alt apartament. Curioasa, am intrebat presedintele asociatiei, iar acesta mi-a raspuns ca asa este lege de 3 ani, si anume ca locatarii cu varsata 0-3 ani, nu se mai trec deloc la intretinere si ca asa s-a procedat cu toti ce 10-15 copii care s-au incadrat in acesta grupa in perioada 2017-si pana in prezent. Am citit, tot din curiozitate legea, dar nu am gasit nicaieri aceasta mentiune. L-am informat pe presedinte si acesta mi-a raspuns ca nu stiu eu legea. Ieri a afisat noile liste cu acelasi nr de persoane. Am dat mail firmei care se ocupa de administrarea imobilului, iar acestia mi-au raspuns ca nu este vina lor, deoarece ei primesc toate informatiile de la asociatie si au facut calculele pe nr de persoane transmis de asociatie. Stiu ca nu este vorba despre sume mari, dar consider ca nu este corect sa se procedeze asa. Va rog sa ma sfatuiti cum ar trebui sa procedez mai departe.
A doua problema este urmatoarea:
Saptamana trecuta s-a spart o teava comuna de apa calda, iar toata apa a curs in apartamentul meu. Presedintele a venit cu un instalator, a carui rezolutie a fost ca trebuie schimbata toata coloana, deoarece este grav avariata. Ne-a spus ca ne va costa 200 lei si am acceptat. Cand s-a terminat lucrarea, m-a sunat presedintele si mi-a cerut cei 200 lei. Am cerut sa mi se elibereze chitanta, dar a refuzat. Nu stiu daca este corect sau nu, dar eu figurez pe lista de intretinere cu 10 lei lunar plata reparatii, dar trebuie sa platesc cash 200 lei din mana, schimbarea tevii si mai raman si cu peretii facuti praf in urma inundatiei.
Legat de fondul de reparatii, am urmatoarea dilema: asociatia de proprietari are 6 scari, dintre care 2 inchiriaza spatiile comune unor firme(pt ca aceste uscatorii se afla la parte, la celelalte sunt la etajul4), banii care se incaseaza nu apar in fondul de reparatii al asociatoei, ci se vireaza catre proprietarii acelor scari, fara ca ceilalti sa stie sau sa beneficieze de ei. Este corect?
Imi cer scuze pentru marimea mesajului, dar chiar imi doresc sa nu acuz pe nimeni de rea vointa, fara a fi sigura ca am dreptate. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: katy76 , utilizator 14:58, 12 Mai 2020
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Categoric NU si sper ca nu ati dedus cumva ca as sustine altceva.
Din ce am inteles eu, acolo la dvs. sunt mai si alte probleme. Trebuie sa discutati cu mai multi membri ai com. executiv, dar si cu cei care fac parte din comisia de cenzori.
Rolul dvs. la faza cu defectiunea la conducta de apa calda, era sa permiteti accesul in locuinta (pentru ca doar din locuinta dvs. se putea face reparatia), nu trebuia sa aveti niciun acord sau dezacord in legatura cu costul lucrarii - negocierea costului fiind o prerogativa a conducerii asociatiei.
Sub nicio forma costul lucrarii nu trebuia sa va fie repartizat dvs. ci proprietarilor de pe acea coloana de apartamente sau poate intregii scari, depinde cum s-a mai procedat cu alte ocazii.
Daca cu ocazia reparatiei tevii de apa calda s-a produs si "deranj" mare in locuinta, la noi se obisnuieste ca reparatiile (varuit, etc), sa fie incluse in costul total al lucrarii si, cum am spus se repartizeaza proprietarilor.
Cu totul este o alta discutie daca din vina unui proprietar s-a produs o avarie, o inundatie... Dar si aici se poate discuta. Nu cred ca ii face placere nimanui sa produca o inundatie, cred ca sunteti deacord !
Pentru celelalte nelamuriri trebuie neaparat sa discutati, sa solicitati informatii de la comisia de cenzori, eventual sa le explicati toate fazele intamplarii prin care ati trecut.
Mult succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnule Grecu, va multumesc pentru raspunsurile ample si pe intelesul unui om care nu este calificat in domeniu. Am luat legatura cu firma care administreaza asociatia si acum trebuie sa merg la apartamentul cenzorului pt a putea discuta toate problemele.. Va fi o lupta asidua, tinand cont ca la noi s-a instalat principiul " merge si asa", dar si pt faptul ca unii locatari, majoritatea locatarilor, vad plata intretinerii ca pe o nevoie fiziologica(foame, sete si derivatele lor)..adica..s-a afisat intretinerea? Trebuie platita! Nu conteaza ce scrie sau nu scrie acolo, e musai sa o platim..fara intrebari!
O zi minunata!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, da... numai ca la dvs. vi s-a impus sa achitati costul total al unei reparatii - este drept, avaria s-a produs in locuinta dvs., dar fara sa fiti de vina - asadar costur lucrarii trebuia repartizata mai multor proprietari pentru ca era o teava comuna.
Eu chiar nu-i inteleg pe cei care aproba o astfel de repartizare - nu stiu, poate ca presedintele trebuia sa achite si el o parte si s-a speriat...
Va doresc mult succes la discutiile cu cenzorul !
acest răspuns util
Ma minunez de raspunsurile halucinante date acestei doamne , care, in mod real are o problema , extrem de simpla .
E evident ca nu poate plati acea suma de 200 de lei din mana ca la piata . Orice suma reprezentand cheltuieli de reparatii , este repartizata pe lista de intretinere sau scazuta din fondul de reparatii existent .
Si ... foarte important ! Reparatiile sunt platite de toti membrii asociatiei de proprietari, indiferent daca sunt una sau sase sau zece scari !
Ultima modificare: Luni, 4 Mai 2020
rain4est, utilizator
acest răspuns util
@rain4est,
Uite, eu nu am inteles ce ati vrut sa ziceti cu ... Ma minunez de raspunsurile halucinante date acestei doamne...
Raspunsurile pentru acest topic, in general au fost scrise de catre subsemnatul. Vi se par raspunsuri halucinante ? Sau atitudinea conducerii asociatiei de proprietari a fost de-a dreptul halucinanta, chiar nu am inteles ...
Totusi, eu am inteles ca doamna Katy, acum, stie ce are de facut !

Alte discuții în legătură

Mașina avariata de tencuiala blocului razvanspiridon razvanspiridon Bună ziua! Mașina mi-a fost avariata de niște bucăți de tencuială desprinse de vânt de pe fațada blocului în care locuiesc. Menționez ca blocul ... (vezi toată discuția)
Reparatie fatada odishor odishor Buna ziua revin cu un subiect in speranta ca voi gasi cu ajutorul dvs rezolvare: apartament etajul 4 cu tencuiala cazuta pe suprafata destul mare.Am dorit ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari-plata lucrarilor de interes comun Ruxandra15 Ruxandra15 Buna ziua, Revin cu o intrebare: Cine suporta plata reparatiilor de interes comun:Inlocuirea/repararea acoperisului,inlocuirea conductelor pe o coloana s.a. ... (vezi toată discuția)