avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aplicare lege 196\\2018
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aplicare lege 1962018

Buna ziua! Vin si eu catre dumneavoastra cu doua intrebari. Precizez ca sunt un simplu proprietar, asa ca, nu sunt la curent cu toate interpretarile legii 1962018.
De curand, mai exact acum 2 saptamani, am observat ca de pe lista de intretinere afisata la scara mea, lipseste copilul de 1 an care locuieste la alt apartament. Curioasa, am intrebat presedintele asociatiei, iar acesta mi-a raspuns ca asa este lege de 3 ani, si anume ca locatarii cu varsata 0-3 ani, nu se mai trec deloc la intretinere si ca asa s-a procedat cu toti ce 10-15 copii care s-au incadrat in acesta grupa in perioada 2017-si pana in prezent. Am citit, tot din curiozitate legea, dar nu am gasit nicaieri aceasta mentiune. L-am informat pe presedinte si acesta mi-a raspuns ca nu stiu eu legea. Ieri a afisat noile liste cu acelasi nr de persoane. Am dat mail firmei care se ocupa de administrarea imobilului, iar acestia mi-au raspuns ca nu este vina lor, deoarece ei primesc toate informatiile de la asociatie si au facut calculele pe nr de persoane transmis de asociatie. Stiu ca nu este vorba despre sume mari, dar consider ca nu este corect sa se procedeze asa. Va rog sa ma sfatuiti cum ar trebui sa procedez mai departe.
A doua problema este urmatoarea:
Saptamana trecuta s-a spart o teava comuna de apa calda, iar toata apa a curs in apartamentul meu. Presedintele a venit cu un instalator, a carui rezolutie a fost ca trebuie schimbata toata coloana, deoarece este grav avariata. Ne-a spus ca ne va costa 200 lei si am acceptat. Cand s-a terminat lucrarea, m-a sunat presedintele si mi-a cerut cei 200 lei. Am cerut sa mi se elibereze chitanta, dar a refuzat. Nu stiu daca este corect sau nu, dar eu figurez pe lista de intretinere cu 10 lei lunar plata reparatii, dar trebuie sa platesc cash 200 lei din mana, schimbarea tevii si mai raman si cu peretii facuti praf in urma inundatiei.
Legat de fondul de reparatii, am urmatoarea dilema: asociatia de proprietari are 6 scari, dintre care 2 inchiriaza spatiile comune unor firme(pt ca aceste uscatorii se afla la parte, la celelalte sunt la etajul4), banii care se incaseaza nu apar in fondul de reparatii al asociatoei, ci se vireaza catre proprietarii acelor scari, fara ca ceilalti sa stie sau sa beneficieze de ei. Este corect?
Imi cer scuze pentru marimea mesajului, dar chiar imi doresc sa nu acuz pe nimeni de rea vointa, fara a fi sigura ca am dreptate. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: katy76 , utilizator 14:58, 12 Mai 2020
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util


Adam Grecu a scris:



- la nivelul fiecarei asociatii trebuie intocmit de catre com ex. un regulament intern in care sa fie discutate si apoi aprobate in AG o multime de situatii - faza cu copii pana in 3 ani, parcarile, citirea apometrelor, impartirea diferentelor la ape, scaderea nr. de persoane, etc.:

Domnule Grecu
De la dv nu ma steptam cu sustinerea pe forum
faza cu copii pana in 3 ani, parcarile,

Asociatia de proprietari prin adunarea generala nu detine autoritatea si competenta sa dispuna hotarari contrare legii in vigoare
Daca legea in vigoare la nivelul anului 2020 prevede ca se introduce la calculul cotelor de intretinere orice persoana care locuieste provizoriu minimum 15 zile /luna sau defintiv in condominiu ,orice hotarare emisa de catre o asociatie de proprietari/adunare generala contrara legilor in vigoare este nula de drept
Referitor la parcari...
Sunteti foarte sugubat dupa cum va stiu dar...asociatia de proprietari -legal nu poate dispune prin regulamentul de ordine interioara restrictii sau interdictii fata de dispozitiile autoritatii publice locale
Nu uitati ca majoritatea terenurilor din jurul imobilelor de locuit in comun apartin si reprezinta domeniu public asa ca asociatia de proprietari nu are dreptul sa dispuna modalitatea de utilizare sau sa ridice pretentii
Daca ati urmarit topicurile postate cu subiectul parcare auto sub geamul meu ati fi constatat ca toate demersurile celor nemultumiti de parcarea auto prea apropiata de proprietate sau de geamuri,care intradevar aduc atingere vietii private-in instanta au beneficiat de solutie defavorabila
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnule Grecu , cu tot respectul ...
poate dvs ati inteles cum poate un administrator sa vina la usa proprietarului si sa ceara bani pt reparatia efectuata in numele Asociatie de proprietari ??? Oare ceilalti de pe coloana respectiva au platit in acest mod ? Sa inteleg ca lucrarea a fost efectuata la negru, fara a fi emisa factura ? Asta se intelege din relatarea dnei , care spune ca nu primeste chitanta pt acea suma .
@ ynocentta,

Dvs. ati vazut alt film sau ati citi alt roman.

Este treaba mea ce inteleg sau inteleg mai greu si daca mai gresim, multumim pentru atentionare.
Este adevarat ce spune Legea, dar tot atat de adevarat este ca aceeasi Lege la care faceti referire da dreptul as. prop. sa-si propuna si aprobe un Regulament intern. Legea - fie ea cat de amanuntita, nu poate sa prevada chiar toate aspectele, legale desigur.
Vreti sa va dau cateva exemple?
- data citirii apometrelor , modul de transmitere la asociatie, modul de afisare pe lista de plata;
- da, modul de ingrijire a aleilor si spatiilor verzi din jurul blocurilor (desi aceste spatii sunt gestionate de consiliile locale); dar la vreme de iarna, vine consiliul local sa indeparteze gheata si zapada de pe alei sau vara, vine consiliul local sa pliveasca spatiile verzi ?
- gestionarea subsolurilor si a "boxelor"de pe casa scarilor;
- respectarea curateniei in bloc de catre proprietari, chiriasi si alte persoane;
Nu are rost sa mai afisez - cine vrea, intelege, cine nu, sa invete!

...asociatia de proprietari -legal nu poate dispune prin regulamentul de ordine interioara restrictii sau interdictii fata de dispozitiile autoritatii publice locale

Daca ne lasam pe ...dispozitiile autoritatii publice locale sau lasam proprietarii sa faca toate cele de mai sus, fara niste reglementari clare si mai ales, cineva sa se ocupe - mai bine ne mutam de la bloc - va spun foarte serios.
@Adam Grecu
ma asteptam din partea dv macar la decenta
Nu imi permit sa continui dialogul in tonul de mistocareala initiat de dv
Subiectul topicului este
lipseste copilul de 1 an care locuieste la alt apartament

asociatia de proprietari are 6 scari, dintre care 2 inchiriaza spatiile comune unor firme
si nu exmplele si divagatiile dv care nu au tangenta cu topicul
L nr 196/2018
ART. 38
(1) Fiecare proprietar din condominiu poate folosi, în condițiile acordului de asociere, atât spațiul care constituie bunul principal, cât și părțile comune, fără a aduce atingere drepturilor celorlalți proprietari și fără a schimba destinația clădirii.
(2) Părțile comune pot fi utilizate de către terți, persoane fizice sau juridice de drept public și/sau privat, numai ca urmare a hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, adoptată cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu și cu acordul tuturor proprietarilor direct afectați de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosință sau de concesiune, semnat de președinte în numele asociației și avizat de cenzor/comisia de cenzori.

Încetarea destinației folosinței comune pentru părțile comune din condominiu
ART. 43
(1) Părțile comune pot fi atribuite proprietarilor în folosință exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți proprietari.
(2) Hotărârea de atribuire în folosință exclusivă se adoptă cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu și ai cotelor-părți indivize.
(3) Atribuirea în folosință exclusivă se face în baza unui contract încheiat între asociația de proprietari și proprietarul căruia i se atribuie în folosință exclusivă partea de proprietate comună.
(4) Contractul prevăzut la alin. (3) se încheie pe o perioadă de maximum 12 luni și poate fi
reînnoit numai cu acordul ambelor părți și cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(5) Veniturile obținute din atribuirea părților comune în folosință exclusivă respectă prevederile art. 70 din prezenta lege.

ART. 44
(1) Încetarea destinației de folosință comună pentru părțile comune din condominii se poate hotărî motivat cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1) devin aplicabile dispozițiile privitoare la coproprietatea obișnuită.
Cu toate acestea, înstrăinarea sau ipotecarea se poate realiza numai cu acordul tuturor
proprietarilor din condominiu.
(3) Constatarea încetării destinației de folosință comună pentru părțile comune se face prin hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari adoptată în unanimitate de către proprietarii din condominiu.
(4) Imobilul, respectiv partea din condominiu care rezultă din încetarea destinației folosinței comune se înscrie în mod corespunzător în cartea funciară pe baza documentației cadastrale întocmite în acest scop.
(5) Prevederile prezentului articol nu se aplică părților comune din condominiu pentru care nu poate înceta destinația de folosință comună, întrucât poate afecta buna funcționare a condominiului și pot fi lezate drepturile celorlalți proprietari.

Veniturile asociației de proprietari
ART. 70
(1) Toate veniturile obținute din exploatarea proprietății comune, inclusiv veniturile din dobânzi bancare, aparțin asociației de proprietari.
(2) Veniturile prevăzute la alin. (1) alimentează numai fondul de reparații al asociației de
proprietari și nu se plătesc proprietarilor. Lista acestor venituri, precum și cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial, într-un raport afișat la avizierul asociației, și se evidențiază în registrul unic de venituri și cheltuieli al asociației de proprietari.


Contractul de inchiriere parte comuna condominiu incheiat de asociatia de proprietari cu chiriasul de intocmeste sub egida persoanei juridice asociatia de proprietari,nu pe scara,tronson sau palier
Beneficiarul veniturilor obtinute din inchirierea partii comune se depoziteaza in fondul unic de reparatii al asociatiei de proprietari
Legiuitorul nu a prevzut ca sumele rezultate din inchiriere parte comuna condominiu sa fie strict in beneficiul si la indemana locatarilor de pe scara ,tronson care au dat acordul pentru inchiriere parte comuna
Spre stiinta dv
Au fost numeroase actiuni in instanta in spete privitoare la inchiriere partii comune condominii ,utilizarea preferentiala a sumelor rezultate din chirii in beneficiul unei parti a proprietarilor
Si instantele de judecata au gasit vinovat reprezentantul legal al asociatiei de proprietari care in calitate de factor decizional a dispus maniera de utilizare preferentiala a gestiunii asociatiei de proprietari
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2020
ynocentta, utilizator
Buna ziua!
In urma mailului trimis catrea firma care se ocupa de administrarea asociatiei, am primit acest raspuns:
" Buna ziua,
Informatia aceasta nu a primit-o de la societatea noastra. Daca analizati cu atentie legea abrogata veti observa ca nici in baza legii 230/2007 nu era sustenabila aceasta scutire fiindca facea referire la scutirea pe consumuri individual si nu pe numarule de persoane, acestea fiind spuse noi nu recomandam decat sa se discute in adunarea generala. Asociatia Dvs nu era administrata de nou in acea perioada, prin urmare nici nu am avut aceasta discutie cu Asociatia.
Din pacate, da aveti dreptate, daca este asa cum mentionati, inseamna ca numarul comunicat de persoane nu este cel corect.
Va multumim pentru informatii, vom incerca ca de la listele urmatoare sa obtinem numarul corect de persoane."


Alte discuții în legătură

Mașina avariata de tencuiala blocului razvanspiridon razvanspiridon Bună ziua! Mașina mi-a fost avariata de niște bucăți de tencuială desprinse de vânt de pe fațada blocului în care locuiesc. Menționez ca blocul ... (vezi toată discuția)
Reparatie fatada odishor odishor Buna ziua revin cu un subiect in speranta ca voi gasi cu ajutorul dvs rezolvare: apartament etajul 4 cu tencuiala cazuta pe suprafata destul mare.Am dorit ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari-plata lucrarilor de interes comun Ruxandra15 Ruxandra15 Buna ziua, Revin cu o intrebare: Cine suporta plata reparatiilor de interes comun:Inlocuirea/repararea acoperisului,inlocuirea conductelor pe o coloana s.a. ... (vezi toată discuția)