@Adam Grecu
ma asteptam din partea dv macar la decenta
Nu imi permit sa continui dialogul in tonul de mistocareala initiat de dv
Subiectul topicului este
lipseste copilul de 1 an care locuieste la alt apartament
asociatia de proprietari are 6 scari, dintre care 2 inchiriaza spatiile comune unor firme
si nu exmplele si divagatiile dv care nu au tangenta cu topicul
L nr 196/2018
ART. 38
(1) Fiecare proprietar din condominiu poate folosi, în condițiile acordului de asociere, atât spațiul care constituie bunul principal, cât și părțile comune, fără a aduce atingere drepturilor celorlalți proprietari și fără a schimba destinația clădirii.
(2) Părțile comune pot fi utilizate de către terți, persoane fizice sau juridice de drept public și/sau privat, numai ca urmare a hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, adoptată cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu și cu acordul tuturor proprietarilor direct afectați de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosință sau de concesiune, semnat de președinte în numele asociației și avizat de cenzor/comisia de cenzori.
Încetarea destinației folosinței comune pentru părțile comune din condominiu
ART. 43
(1) Părțile comune pot fi atribuite proprietarilor în folosință exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți proprietari.
(2) Hotărârea de atribuire în folosință exclusivă se adoptă cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu și ai cotelor-părți indivize.
(3) Atribuirea în folosință exclusivă se face în baza unui contract încheiat între asociația de proprietari și proprietarul căruia i se atribuie în folosință exclusivă partea de proprietate comună.
(4) Contractul prevăzut la alin. (3) se încheie pe o perioadă de maximum 12 luni și poate fi
reînnoit numai cu acordul ambelor părți și cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(5) Veniturile obținute din atribuirea părților comune în folosință exclusivă respectă prevederile art. 70 din prezenta lege.
ART. 44
(1) Încetarea destinației de folosință comună pentru părțile comune din condominii se poate hotărî motivat cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1) devin aplicabile dispozițiile privitoare la coproprietatea obișnuită.
Cu toate acestea, înstrăinarea sau ipotecarea se poate realiza numai cu acordul tuturor
proprietarilor din condominiu.
(3) Constatarea încetării destinației de folosință comună pentru părțile comune se face prin hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari adoptată în unanimitate de către proprietarii din condominiu.
(4) Imobilul, respectiv partea din condominiu care rezultă din încetarea destinației folosinței comune se înscrie în mod corespunzător în cartea funciară pe baza documentației cadastrale întocmite în acest scop.
(5) Prevederile prezentului articol nu se aplică părților comune din condominiu pentru care nu poate înceta destinația de folosință comună, întrucât poate afecta buna funcționare a condominiului și pot fi lezate drepturile celorlalți proprietari.
Veniturile asociației de proprietari
ART. 70
(1) Toate veniturile obținute din exploatarea proprietății comune, inclusiv veniturile din dobânzi bancare, aparțin asociației de proprietari.
(2) Veniturile prevăzute la alin. (1) alimentează numai fondul de reparații al asociației de
proprietari și nu se plătesc proprietarilor. Lista acestor venituri, precum și cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial, într-un raport afișat la avizierul asociației, și se evidențiază în registrul unic de venituri și cheltuieli al asociației de proprietari.
Contractul de inchiriere parte comuna condominiu incheiat de asociatia de proprietari cu chiriasul de intocmeste sub egida persoanei juridice asociatia de proprietari,nu pe scara,tronson sau palier
Beneficiarul veniturilor obtinute din inchirierea partii comune se depoziteaza in fondul unic de reparatii al asociatiei de proprietari
Legiuitorul nu a prevzut ca sumele rezultate din inchiriere parte comuna condominiu sa fie strict in beneficiul si la indemana locatarilor de pe scara ,tronson care au dat acordul pentru inchiriere parte comuna
Spre stiinta dv
Au fost numeroase actiuni in instanta in spete privitoare la inchiriere partii comune condominii ,utilizarea preferentiala a sumelor rezultate din chirii in beneficiul unei parti a proprietarilor
Si instantele de judecata au gasit vinovat reprezentantul legal al asociatiei de proprietari care in calitate de factor decizional a dispus maniera de utilizare preferentiala a gestiunii asociatiei de proprietari