avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declarație primire preț solicitată la vânzarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declarație primire preț solicitată la vânzarea unui imobil cumpărat prin credit ipotecar, achitat în întregime

Bună ziua,

Vă rog să mă lămuriți de ce e necesară declarația de primire a prețului la vânzarea unui apartament cu credit ipotecar, pe care proprietarul l-a achitat în întregime și a cărui ipotecă este radiată din Cartea funciară.

În această situație sunt părinții mei, acum vânzători. Notarul la care au vrut să facă actele de vânzare-cumpărare le-a cerut declarația celui de la care au cumpărat că a primit toți banii, deși din dosarul cu actele și documentele pe care le-au (inclusiv cele de la bancă) reiese clar că nu poate fi vorba de plată fragmentată sau ceva asemănător.

Nu sunt străină de domeniul juridic, (cred că) știu când e nevoie de declarație, dar nu am reușit să găsesc logica acestei cerințe în situația lor. Ipoteca radiată și extrasul de CF liber de sarcini nu sunt suficiente? Nu au cum să mai dea de vânzător, e un apartament găsit printr-o agenție imobiliară.

Mulțumesc.
Ultima modificare: Joi, 18 Iunie 2020
Emilika40, utilizator
Ma scuzati, dar eu nu inteleg sau sa va zic ce am inteles.. vechiul proprietar a cumparat casa prin credit ipotecar, a achitat, a radiat ipoteca si a vandut parintilor pe cash, adica fara rate, fara credit etc.
Parintii dvs dupa un nr de ani.. nu stim cati, vand la randul lor.
Notarul va cere declaratie ca vanzatorul si-a primit banii ? pai nu exista declaratia lui in actul de cumparare ca a primit banii si ca nu mai are pretentii legate de imobil ? Nu i-a primit atunci la notar, ma rog, prin banca?
Ce declaratie vrea notarul, pe a cui mai exact, cand vanzarea e la a 2-a mana? Poate vanzatorul ala a si crapat.

Cum a cumparat mama casa de la icral in rate si a vandut-o, cand or sa o vanda la randul lor cumparatorii.. poate vrea notarul declaratie de la icral ca si-a luat banii sau de la mama..
Bine, cand a vandut mama , am schimbat si atunci notarul ca voia declaratie de la tata ca nu are pretentii la partaj, in conditiile in care casa era bun propriu al mamei si un eventual drept de creanta era prescris de mult, ca erau divortati de 19 ani.
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2020
gi-jane2, moderator


Emilika40 a scris:

La modul general ziceți, da? Pentru că într-adevăr este posibilă situația pe care o descrieți.

Eu mă refer strict la această situație, când nu avea cum să fie notată ipoteca în favoarea vânzătorului... Vânzătorul și-a primit banii de la bancă, toți, în momentul în care s-a semnat contractul. Banca a fost creditorul în favoarea căruia a fost notată ipoteca până au terminat de achitat creditul. Și tot banca a dat declarația de radiere ipotecă. Într-un extras de carte funciară in extenso asta se vede, nu e suficient, totuși?




În general, băncile nu operează transferul decât după ce debitorul a cumpărat imobilul, după semnarea contractului de ipoteca, după verificarea intabularii și a tuturor înscrisurilor. Asta înseamnă după vreo 5-10 zile.
Poate băncile or fi funcționat altfel acum x ani, deși mă îndoiesc.
Pana la plata prețului, da, vânzătorul putea solicita notarea ipotecii in favoare sa (a băncii fiind ulterior de rang 2).
Cum probabil s-a mers pe principiul romanesc "lasa-asa, ca ne intelegem noi, avem incredere ", s-a renunțat la acest drept și la un moment dat, nu știm cand i-au fost virati banii.
În mod normal, majoritatea băncilor solicita si o declarație din partea vânzătorului ca a primit pretul integral.
Ca sa fie totul clar și corect.
raluk0207 a scris:
În mod normal, majoritatea băncilor solicita si o declarație din partea vânzătorului ca a primit pretul integral.
Ca sa fie totul clar și corect.

Adică banca virează banii în contul vânzătorului și tot banca îi cere declarație că a primit prețul integral?
Cu scuze, dar ar fi de noaptea minții, cum spun clasicii pe la TV. Însă nepătrunse sunt căile birocrației, nu zic că nu se poate așa ceva.
Exact. CEC-ul de exemplu procedeaza astfel. Chiar insista ca in cuprinsul contractului de vanzare sa fie mentionat faptul ca la data primirii pretului vanzatorul trebuie sa prezinte o declaratie ca l-a primit integral, care declaratie urmeaza a fi depusa intr-un exemplar si la ei.
Vă mulțumesc pentru răspunsuri.

De dragul discuției, nu de altceva: dvs. găsiți logica acestei cerințe a CEC-ului, cât timp proba plății se poate face cu un extras de cont?
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2020
Emilika40, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu de grad iv GeorgianaG GeorgianaG Buna ziua, va solicit un punct de vedere, eventual o solutie la urmatoarea situatie: in 2003 am achizitionat prin credit ipotecar un apartament. In actul ... (vezi toată discuția)
Buna seara se poate face un contract vânzare cumpărare direct ... Bbnn Bbnn Buna seara se poate face un contract vânzare cumpărare direct propietar cu credit ipotecar adică sa ii plătesc lui suma lunar si fără sa dau nici un ... (vezi toată discuția)
Carte funciara - sarcina ipoteca dezvoltator inca este prezenta Alexandra_95 Alexandra_95 Buna ziua Am cumpărat în 2021 primul meu apartament de la un dezvoltator prin credit ipotecar. Am dat avansul de 15% și restul banilor a fost dat de banca. ... (vezi toată discuția)