avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari fara presedinte si comitet ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari fara presedinte si comitet executiv

Buna ziua,

Din cauza unor probleme majore legate de spatiul comun, de canalizare si documentele imobilului, suntem in situatia in care nimeni nu isi doreste sa preia functia de presedinte al asociatiei de proprietari si, mai rau, nici calitatea de membru in comitetul executiv nu o doreste nimeni. Ce solutii sunt in aceasta situatie pentru gestionarea asociatiei de proprietari?
Cel mai recent răspuns: filip01 , utilizator 20:26, 28 Iunie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Total de acord. Din punctul meu de vedere chiar si aceasta schema de organizare a asociatiilor e desueta, are "radacini" in epoca comunista si cred ca e inutila. Din punctul (doar la meu) de vedere cel mai important rol il are administratorul, ce sper ca intr-un viitor nu foarte indepartat va deveni, ca persoana juridica mai ales, cel care se va ocupa de partea de reprezentare a unei asociatii. Astept ca acest "actor" in economia unei asociatii sa capete un rol mai important, cum de facto se intimpla cel mai des chiar in acest moment. Sper sa apara persoane juridice specializate care sa ofere servicii profesionale de administrare cu adevarat. Si atunci nu va mai conta cit de mare sau mica este o asociatie, disparind aberatiile si abuzurile ce se intimpla in zilele noastre.

Dr.Virgil Dan Amza a scris:

este o realitate, mai ales la asociatiile mici !

Am uitat sa va mentionez ca administratorul se rezuma la afisarea intretinerii, comunicarea legata de cheltuielile lunare (pe platforma online) si la calculele legate de acestea, iar cenzorul doar semneaza listele de intretinere. Deci partea de consultanta este zero, de asemenea, nici macar la solicitarile scrise directe legate de aspectele legale nu a raspuns.
Bineinteles, in lipsa unui presedinte si a unui CEx, nu putem nici sa renegociem contractul, nici sa schimbam colaboratorii.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pina la urma, in conditiile actualei legi, trebuie sa va asumati, proprietarii care sunteti membri de asociatie, sa gasiti o forma de reprezentare. Am auzit, nu am experimentat, ca la unele asociatii se practica un fel de "conducere rotativa", adica dintre cei ramasi si care pot sa-si asume o astfel de functie, se aleg prin rotatie acei membri CEx (bineinteles si presedintele) astfel incit nimeni sa nu fie obligat impotriva vointei sale sa preia functia "pe viata". Gasiti, prin urmare, un pact convenabil, cu un numar minimal de "functionari", cred ca 3.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2020
latka, utilizator
Art 27 confera dreptul de a candida care nu poate fi in acelasi timp si obligatia de a candida.
N-a spus nimeni ca e obligatoriu sa candidezi. Deci n-avem treaba cu art 27.

A desemna inseamna conf DEX 'a indica, a numi o persoana in funcție'.
Art 54 nu specifica desemnarea membrilor CEx dintre candidati. Nu trebuie sa fii candidat ca sa fii desemnat si nu trebuie neaparat sa existe candidati la functia de membru CEx.

Pe cand la presedinte acesta este "ales" dintre "candidati", "prin vointa sa" - sunt 3 puncte cheie care difera de cazul membrilor CEx.

Apare si in statutul cadru: "Membrii comitetului executiv sunt desemnați de către adunarea generală a asociației de proprietari, dintre membrii asociației de proprietari". Nu scrie de candidati.

N-o fi obligatoriu sa prestezi munca de membru CEx dar nici nu ai cum sa blochezi (refuzi etc) numirea in sedinta AG in care esti desemnat. Nu e cerut nici macar si fii prezent!
Ce poti face e sa-ti dai demisia etc imediat dupa ce hot AG intra in vigoare (afisare la avizier). Dar pana la desemnarea altuia ramai in functie.
Si uite asa tot timpul va exista un CEx atata vreme cat se pot tine AG statutare.

Cum atributiile functiei de presedinte pot fi preluate de CEx (mai clar in art 25 alin 3 din statutul cadru), treaba e rezolvata.

Legea 196 asta vrea sa prevada, nu atat de clar pe cat ar fi trebuit din pacate, ca asociatia nu poate sa ajunga in situatia de totalmente fara CEx.

Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iunie 2020
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs. faceți niște confuzii grave, un drept nu poate fi în același timp o obligație, împotriva voinței tale. Asa ca nu are rost sa mai comentez în plus.
Și Biblia se poate interpreta ad litteram, dar ar ieși o catastrofa. Nu există dreptul de a avea CEx.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iunie 2020
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Demisia presedintelui gabriela constantinescu gabriela constantinescu Presedintele asociatiei de proprietari mai are vre-o raspundere dupa ce si-a dat demisia, pina la inlocuirea lui efectiva cu noul presedinte ales? Sau ... (vezi toată discuția)
Daca un presedinte de asociatie de locatari si-a dat demisia ... sorin46 sorin46 Daca un presedinte de asociatie de locatari si-a dat demisia de 2 saptamani, iar membrii comitetului executiv nu au convocat nici acum sedinta pt.alegerea unui ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari fara presedinte Cristina Crisan Cristina Crisan Buna ziua, Intrebarea mea este,ce se intampla daca intr-o adunare generala presedintele si-a dat demisia si nimeni din cei prezenti nu au dorit sa i-a aceasta ... (vezi toată discuția)