avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Actul aditional la CM in cat timp se inregistreaza la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Actul aditional la CM in cat timp se inregistreaza la ITM? -----URRRGEEENNNTTT!!!

Buna ziua!
Pe data de 1.04.2006 am primit si semnat un act aditional in care anunta ca, din functia de conducere (Sef Compartiment promovare), voi ajunge la o functie de executie (Specialist marketing), adica propriul meu subordonat (ma avem in jur de 10, cu aceeasi functie) si ca salariul imi va scadea. Deci acest act aditional imi modifica CM la "felul muncii" si la "salarizare". Ca motiv, au scris: "....noua structura organizatorica a societatii". Acest document a fost inregistrat de registratura societatii la 1.04.2006 (aceeasi data in care am semnat), hotararea CA a fost luata in sedinta din data de 10.03.2006. Problema este ca acest act aditional la contract a fost inregistrat la ITM in data de 22.05.2006 si am obtinut extrem de greu exemplarul meu. In cartea de munca mi s-a operat aceste modificari cu data de 1.04.2006 si retinerea de salariu la fel, incepand cu luna aprilie. Intrebarea mea este urmatoarea: Nu cumva ei au depasit termenul legal de inregistrare a actelor aditionale la ITM si totul e o mare cacialma?
In luna iunie am intrat in concediu de odihna 2 saptamani si dupa aceea intr-un medical de 2 saptamani (ulcer). Luni, pe data de 10.07.2006 m-am intors la serviciu unde, in secunda 2 mi-au inmanat un preaviz la concediere pentru motive care nu tin de persoana angajatului (ca urmare a reorganizarii activitatii se desfiinteaza postul - numai al meu, restul de aproape 10, raman). Hotarea a fost luata in CA in data de 5.07.2006 si hartia inregistrata la registratura societatii pe data de 6.07.2006, perioada cand eram in concediu medical.
Mi s-a spus: nu ai inteles din aprilie?
Societatea nu intra la concedieri colective pentru ca se opresc pe luna la un numar de 29 de persoane (lunar sunt concediate, incepand cu luna aprilie, 29 bucati "negri pe plantatie").

Ce pot face???
Acum sunt in preaviz. In ruptul capului nu vreau sa ma intorc. Dar sa nu ma dea afara dupa bunul plac. VA rog, imi puteti raspunde..
UURRRGEEENNNTTT!!!
Ultima modificare: Vineri, 14 Iulie 2006
elema_80, utilizator
Cel mai recent răspuns: cristop , utilizator 10:30, 17 Iulie 2006
1) Cum procedez in continuare? Fac o reclamatie la ITM? (poate le frige vreo amenda, referitor la intarzierea inregistrarii la ITM a actului aditional).

2) In schimb, mai stringenta este problema: Cum reactionez eu in acest preaviz? Care sunt pasii? Timpul trece si maine-poimaine este termenul. M-am dus si mi-am aratat coltii pe la personal si pe la juridic, si ti-am spus ce s-a intamplat: cei de la personal au zis ca nu are rost, pierdere de timp, ca ei au pile, si marile juriste ca aste e ultima "zvacnire" :)).

3) Raspunde-mi la asta (am dat copy-paste :D): daca e vorba de reorganizarea activitatii si de reorganizare compartimente, nu ar trebui sa desfiinteze posturile care au aceeasi denumire? Noi suntem in jur de 10 Specialisti marketing (: 1: la anul iese la pensie si are facultate, majoritatea termina sau au terminat facultatea si eu, care am terminat facultatea, fac master si am o multime de cursuri de pregatire pe alte domenii, inclusiv diplome recunoscute .
Pentru a-mi sustine cauza, am de gand sa ma leg si de CCM la nivel de unitate, adica sa ii bat cu propriile lor arme :D ------ "la aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante si natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine: salariatii cu grade de indisciplina, cu gradul de competenta profesionala cel mai scazut, care desfasoara activitati comerciale sau sunt patroni ai altor societati comerciale, care au avut concediu fara plata la cerere mai mare de 30 zile calendaristice, cumuleaza pensia cu salariul, indeplinesc conditiile de pensionare, au si alte surse de venituri". Ma pot leg de asta? Ce zici?
Si daca ma supar eu rau de tot si intru intr-o "reorganizare a activitatii", adica in concediu medical B-) (ca si asa trebuia sa mi-l prelungesc ca nu m-am refacut dupa ulcerul ala, dar am zis sa fiu angajat model) ???
Preavizul se suspenda? Mi se prelungeste perioada? Cum dovedesc eu ca preavizul este nul. Ce mijloace. Eu fac o scrisoare oficiala si le-o voi pune la dispozitie. Dar e suficient? Anunt ITM-ul sau este suficienta "consumarea evenimentului in-house"?
Si daca ma supar eu rau de tot si intru intr-o "reorganizare a activitatii", adica in concediu medical B-) (ca si asa trebuia sa mi-l prelungesc ca nu m-am refacut dupa ulcerul ala, dar am zis sa fiu angajat model) ???
Preavizul se suspenda? Mi se prelungeste perioada? Cum dovedesc eu ca preavizul este nul. Ce mijloace. Eu fac o scrisoare oficiala si le-o voi pune la dispozitie. Dar este indeajuns? Anunt ITM-ul sau este suficienta "consumarea evenimentului in-house"?
1. Da, poti sa le faci reclamatie la ITM. Insa, daca spui ca sunt asa "bazati", s-ar putea sa dureze pana raspund cei de la ITM, pana se "misca" la firma ca sa faca respectivul control etc etc si, in timpul asta, iti expira termenul in care ai putea sa-i dai in judecata.

2. Mi se pare mai eficient insa sa te duci direct in instanta si sa pui accentul pe doua aspecte: 1. preaviz dat cand tu erai in concediu; 2. CCM la nivel de unitate care prevede o anumita ordine in concediere. 3. sa faca dovada desfiintarii efective a postului pe care l-ai avut. Nu uita ca cererea la instanta se face in 30 de zile de la momentul cand ti s-a comunicat decizia angajatorului!
Nu te lasa intimidata de "amenintarea" ca-ti pierzi tineretea si banii prin instanta. Legislatia muncii este una pro-angajat. Tocmai de aceea, dupa cum iti spuneam, litigiile de munca sunt scutite de taxele de timbru, se judeca in regim de urgenta (codul muncii spune ca termenele nu pot fi mai mari de 15 zile, sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului etc etc). Ideea e ca nu pierzi prea mult timp si nici prea multi bani (exceptand, fireste, onorariile avocatiale daca te hotarasti sa-ti iei avocat)
Chiar daca - Doamne fereste! - pierzi procesul, macar stii ca nu ai plecat cu coada intre picioare!
3. Codul Muncii, art. 66. - Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectivă. Deci nu e necesar sa desfiinteze tot departamentul. Dar repet: ei trebuie sa dovedeasca in instanta faptul ca au desfiintat efectiv acel post si ca au aprobat noua organigrama in CA
4. Contractul individual de muncă se suspendă de drept in cazul concediului medical (dovedit cu acte!). In consecinta, se suspenda si preavizul. (art.73 alin.3 din codul muncii: "În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2)". Dezavantajul este ca termenul de 30 de zile de care iti vorbeam mai sus nu se suspenda . In plus, te pot acuza - in fata instantei - de rea credinta.
Adresa din cartea mea de identitate este de Bucuresti, dar firma este din Constanta. Unde pun reclamatia si cererea de chemare in judecata? La Bucuresti, sau aici?
Eu nu am viza de flotant pentru Cta.

Alte discuții în legătură

Ajutor-revenire din maternitate-post restructurat cristina75 cristina75 Buna ziua. Am nevoie urgenta de sfaturi. Mai am 2 luni si inchei concediul de ingrijire copil. Am anuntat conducerea firmei de intentia mea de revenire la ... (vezi toată discuția)
art.60 alin. 1 codul muncii - concedierea colectiva- desfiintarea locului de munca (a postului) pe durata in care salariatul este in concediu medical ametist08 ametist08 In societatea noastra se vor efectua concedieri colective si se va reorganiza activitatea. Putem desfiinta si acele locuri de munca (posturi) ocupate de ... (vezi toată discuția)
Schimbare functie alex44 alex44 Lucrez de 3 ani ca inginer intr-o firma (srl) cu mai mult de 100 angajati,dar care nu are contract colectiv de munca.acum cateva zile,pe 23,mi s-a pus in fata ... (vezi toată discuția)