avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul energie termica - un caz special
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul energie termica - un caz special

Buna ziua,
Sunt administrator de bloc si am o mica problema in a repartiza energia termica la un apartament: Apartamentul este situat la parter si este debransat avand centrala proprie, insa prin apartament trec tevile de alimentare (cu apa calda pt incalzirea apartamentelor de mai sus).
Precizez ca se invecineaza cu alte 2 apartamente care sunt incalzite de catre agentul termic (deci 2 pereti incalziti) si subsolul care este de asemenea cald (temperatura din subsol sub acest apartament fiind de 15 grade in conditiile in care afara sunt -8 grade celsius - deci si podeaua nu chiar rece).
In Adunarea generala proprietarii au vrut sa stabileasca un procent ca valoare de plata din valoarea facturii sau din valoarea pe care o platesc alte apartamente (asemenea acestuia ca amplasare si suprafata) dar care sunt racordate la agentul termic. Am cautat prin legi si nu am gasit ceva clar scris in cazul unui asemenea caz.
Deci cat ar trebui sa plateasca proprietarul unui asemenea apartament pentru caldura, exceptant valoarea care ii revine ca si cota de proprietate din caldura de pe casa scarii?
Multumesc
Paraschiv Adrian
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:31, 13 Aprilie 2013
Probabil nu sunt destul de clara. Sa luam exemplul tau de mai sus.

- 25% din factura de caldura de 1500 lei = 375 lei pentru caldura la comun
- avand 18 ap in total cu aceeasi suprafata (norocul nostru pentru exemplificare!!!) cei 375 lei se impart la 18 (fiecare apartament are aceeasi cota-parte indiviza), deci pentru fiecare apartament revine 20.83 lei caldura la comun.

- apartamentul cu CT va avea la caldura suma de 20.83 lei.
- din factura de 1500 lei se scade 20.83 lei (caldura la comun ce revine apartamentului cu CT) si raman 1479.67 lei caldura pentru celelalte 17 apartamente care se incalzesc de la sistemul centralizat (fara repartitoare).
- pentru fiecare din cele 17 apartamente va reveni pentru caldura 1479.67 lei / 17 = 87. 01 lei.
elga50 a scris:

Probabil nu sunt destul de clara. Sa luam exemplul tau de mai sus.

- 25% din factura de caldura de 1500 lei = 375 lei pentru caldura la comun
- avand 18 ap in total cu aceeasi suprafata (norocul nostru pentru exemplificare!!!) cei 375 lei se impart la 18 (fiecare apartament are aceeasi cota-parte indiviza), deci pentru fiecare apartament revine 20.83 lei caldura la comun.

- apartamentul cu CT va avea la caldura suma de 20.83 lei.
- din factura de 1500 lei se scade 20.83 lei (caldura la comun ce revine apartamentului cu CT) si raman 1479.67 lei caldura pentru celelalte 17 apartamente care se incalzesc de la sistemul centralizat (fara repartitoare).
- pentru fiecare din cele 17 apartamente va reveni pentru caldura 1479.67 lei / 17 = 87. 01 lei.

Ei, acu' ne intelegem si e total diferit de ceea ce ai scris, acolo unde eu nu am inteles si banuiesc ca nici altii.:oops:

La multi ani!!! pentru ieri.:vishenka:
anyme a scris:

In consecinta extrageti din factura la caldura 25% si acesta il inmulttiti cu cota-parte indiviza a apartamentului respectiv. Aceasta este suma pe care ar trebui sa o plateasca apartamentul respectiv.
Apoi dupa ce i-ati repartizat aceasta cheltuiala, o scadeti din suma totala a facturii si impartiti aceasta diferenta la restul apartamentelor.

@sacalul09, va sfatuiesc sa mai cititi textul inca o data. Poate nu vad si nu inteleg eu bine.

Acelasi lucru l-am scris si initial. A inmulti cu cota-parte indiviza a apartamentului respectiv da acelasi rezultat.
Cota parte este de 5.56% a fiecarui apartament.
Deci 375 * 5.56 / 100 = 20.83 lei.

:offtopic:
:innocent: grea artimetica asta!!!!!! :)
Multumesc pentru urare, dar nu stiu cu ce ocazie(??!!)
Ultima modificare: Luni, 21 Decembrie 2009
elga50, moderator
Draga mea, cota nu este de 5.56%.Fiecare are modul lui de calcul, ca inmulteste sau imparteste, dar nu cred ca asta era problema cu aritmetica. Din raspunsul tau initial la intrebarea lui @screwyy, se intelegea, ca numai cel cu centrala trebuie sa plateasca partile comune. Eu am vrut sa punctez, ca toti prop. din condominiu, trebuie sa plateasca o suma la partile comune, deci cei 25% din factura ii imparti tuturor proprietarilor si ceea ce ramane, restul de 75%, ii imparti pe SU a apart. Asa cred ca este logic si corect. Poti face calculul si in alt fel, dar consider ca informatiile pe care le postam aici, trebuie sa cuprinda, absolut toate elementele necesare pentru lamurirea problemei. Daca ii pui in fata unui incepator in probleme administrative textul respectiv, intelege exact ce nu trebuie.

Utilizatorul a intrebat cum poate calcula caldura la comun pentru un apartament cu CT si i-am spus cum sa faca.
Ce intelegi sau ce se poate intelege cand spun ca 25% din factura care este totalul caldurii la comun din factura se inmulteste cu cota-parte indiviza a apartamentului?
Eu NU am scris, ca nici nu puteam sa scriu asa ceva, ca 25% din factura i se repartizeaza apartamentului cu CT. Vezi pe undeva ca as fi scris asta?

Alte discuții în legătură

Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 locuiesc intrun bloc in care 50% sunt incalzite cu centrale proprii 50%de la sistemul centralizat.a intrai in vigoare legea in care trebuie sa platim 50%din ... (vezi toată discuția)
Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor? gato gato Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate ... (vezi toată discuția)