avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul energie termica - un caz special
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul energie termica - un caz special

Buna ziua,
Sunt administrator de bloc si am o mica problema in a repartiza energia termica la un apartament: Apartamentul este situat la parter si este debransat avand centrala proprie, insa prin apartament trec tevile de alimentare (cu apa calda pt incalzirea apartamentelor de mai sus).
Precizez ca se invecineaza cu alte 2 apartamente care sunt incalzite de catre agentul termic (deci 2 pereti incalziti) si subsolul care este de asemenea cald (temperatura din subsol sub acest apartament fiind de 15 grade in conditiile in care afara sunt -8 grade celsius - deci si podeaua nu chiar rece).
In Adunarea generala proprietarii au vrut sa stabileasca un procent ca valoare de plata din valoarea facturii sau din valoarea pe care o platesc alte apartamente (asemenea acestuia ca amplasare si suprafata) dar care sunt racordate la agentul termic. Am cautat prin legi si nu am gasit ceva clar scris in cazul unui asemenea caz.
Deci cat ar trebui sa plateasca proprietarul unui asemenea apartament pentru caldura, exceptant valoarea care ii revine ca si cota de proprietate din caldura de pe casa scarii?
Multumesc
Paraschiv Adrian
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:31, 13 Aprilie 2013
la noi in bloc, cei cu centrala, dupa ce si au pus centrale, nu au mai platit nici un procent, mi se pare si mie cam aiurea sa plateasca ei ceva, ca le trec tevile prin apartament
la noi in bloc, cei cu centrala, dupa ce si au pus centrale, nu au mai platit nici un procent, mi se pare si mie cam aiurea sa plateasca ei ceva, ca le trec tevile prin apartament


Mie nu mi se pare normal ce ai spus tu, legal si moral ar fi ca cei cu centrala sa plateasca pentru partea comuna (tevile care le traverseaza apartamentul). Sa iti dau un exemplu. Locuiesc intr-un bloc cu 9 etaje in care doar 6 suntem fara centrala si s-a hotarat in mod abuziv ca doar cei fara centrala sa suporte cheltuielile termice. Astfel pentru o camera (un calorifer - am repartitoare pe calorifere) cat am incalzit pana acum a venit caldura in valoare de 400 RON pentru luna noiembrie. Am fost la firma care facureaza agentul si mi-au spus ca am de platit asa de mult pentru ca peste 50% din facutura sunt pierderile pe parte comuna.
Puteti sa imi spuneti exact care e legea (poate indicati si articolul) care demostraza ca e un gest abuziv din partea administratorului de a imparti factura agentului termic astfel. Nu inteleg de ce unii se zgarcesc sa plateasca 15 sau 20 RON (poderea corespunzatoare celor cu centrale) desi sunt obligati prin lege. Acei oameni nu sunt adevarati vecini daca ajungi sa nu iti mai pese de altii. Daca era invers situatia cum v-ati fi simtit.

Sarbatori fericite.
Plata caldurii pe tevile verticale, precum si in spatiile comune (acolo unde sunt si functioneaza calorifere) nu este reglementata de legea 230/2007, asa ca nu avem ce propuneri sa facem pentru modificarea legii), ci sunt specificate in normele ANRSC, facute pe baza calculelor tehnice si nu dupa ureche si nici daca cineva cu centrala termica de apartament crede ca e sau nu corect, drept, normal etc.
Aceste norme trebuie aplicate atata timp cat ele exista.
Abuzurile din asociatii privind acest aspect se pot remedia prin intermediul instantelor de judecata, actul normativ fiind tocmai aceste reglementari ANRSC.

Pentru cine este interesat, link-ul pentru aceasta metodologie se gaseste in articolul-topic din fruntea sectiunii noastre la "Documentatie specifica asociatiilor de proprietari"
Ordinul nr. 255 din 14 aprilie 2006 spune ca:

23. LA articolul 44 alineatul 2 va avea urmatorul cuprins:
"Factura individuala reprezentand contravaloarea energiei termice pentru incalzire, ce trebuie achitata de un proprietar al unui spatiu cu destinatie de locuinta, desprins de la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica, dar care are asigurata alta sursa de caldura, va contine contravaloarea cotei individuale de energie termica aferente partilor comune [ C(indiv. pc ap)]:

C(indiv. pc ap) = Q(indiv. pc inc.) x P(NR)

P(NR) reprezinta pretul national de referinta sau pretul local dupa caz"

Cred ca asta explica tot. Ma poate contrazice cineva?

Parte comuna include si tevile transversale ale sistemului centralizat de energie terminca nu?
Ultima modificare: Joi, 24 Decembrie 2009
bo1ka, utilizator
@bo1ka,
Cu referire la ultima postare: corrrrect!
Nu sunt de acord ca administratorul tau face un abuz. De unde stii acest lucru? Pana la proba contrarie, eu zic ca el respecta o decizie a com. executiv.
Bun, deci ca sa lamurim cateva aspecte: legile sunt legi, bune, rele, strambe - dar trebuiesc respectate. Insa tot aceste legi lasa la aprecierea fiecarei asociatii - functie de diversitatea de situatii existente, sa aprecieze, stiintific sau mai stiu eu cum acel procent din factura lunara a energiei termice din factura care se repartizeaza pentru partile comune, eventual pentru tevile din apartamente - practic o hotarare a AG. Intreb, asa ca omul, dvs. ati participat la AG in care s-a hotarat ceva in aceasta privinta? Eu zic ca nu ati fost si atunci 'geaba vorbim... Daca nici nu ati pus in discutie aceasta problema, ce vina are administratorul? (nu tin partea acestuia, dar nici nu vreau sa se inteleaga ca mesterul administrator face ce vrea acolo in as. dvs., iar daca asa face, va meritati soarta!).
Deci, verificati aceste lucruri si mai vorbim.
Cu stima, A. Grecu

Alte discuții în legătură

Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 locuiesc intrun bloc in care 50% sunt incalzite cu centrale proprii 50%de la sistemul centralizat.a intrai in vigoare legea in care trebuie sa platim 50%din ... (vezi toată discuția)
Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor? gato gato Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate ... (vezi toată discuția)