avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul energie termica - un caz special
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul energie termica - un caz special

Buna ziua,
Sunt administrator de bloc si am o mica problema in a repartiza energia termica la un apartament: Apartamentul este situat la parter si este debransat avand centrala proprie, insa prin apartament trec tevile de alimentare (cu apa calda pt incalzirea apartamentelor de mai sus).
Precizez ca se invecineaza cu alte 2 apartamente care sunt incalzite de catre agentul termic (deci 2 pereti incalziti) si subsolul care este de asemenea cald (temperatura din subsol sub acest apartament fiind de 15 grade in conditiile in care afara sunt -8 grade celsius - deci si podeaua nu chiar rece).
In Adunarea generala proprietarii au vrut sa stabileasca un procent ca valoare de plata din valoarea facturii sau din valoarea pe care o platesc alte apartamente (asemenea acestuia ca amplasare si suprafata) dar care sunt racordate la agentul termic. Am cautat prin legi si nu am gasit ceva clar scris in cazul unui asemenea caz.
Deci cat ar trebui sa plateasca proprietarul unui asemenea apartament pentru caldura, exceptant valoarea care ii revine ca si cota de proprietate din caldura de pe casa scarii?
Multumesc
Paraschiv Adrian
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:31, 13 Aprilie 2013
Eu lociuesc in blocul respectiv de 2 ani, pana acum nu am sesizat problema deoarece factura la caldura nu a fost mare. Decizia luata de AG trebuie sa respecte legea.Punct. Si administratorul sub presiunea majoritatii a decis sa taxeze toate partile comune doar in carca celor fara centrala. Ti se pare moral in primul rand asta? Cand au luat toti apartamente acolo au acceptat ca tevile de caldura sa le treaca prin apartament. Nu poti acum sa faci tu cum vrei ca in vestul salbatic.Orice decizie AG trebuie sa aiba temei legal. Nu sunt avocat dar cred ca in privinta asta am dreptate.

Sarbatori fericite.
@bo1ka
Aveti si nu aveti dreptate. Orice decizie a comitetului trebuie sa respecte hotararile adunarii generale. Daca o hotarare a adunarii generale va nedreptateste sau considerati ca este luata fara respectarea legii, aveti dreptul sa o contestati in instanta in termen de 45 de zile. Dar pana la obtinerea unei hotarari definitive care sa anuleze acea hotarare a adunarii generale, aceasta-si produce efectele.
Iar daca nu a contestat-o nimeni in termen de 45 de zile indeamna ca toti proprietarii sunt de acord cu hotararea respectiva. Puteti sa o schimbati la urmatoarea adunare generala.
Si totusi, daca cei cu centrale sunt majoritari e clar ca au luat deciyia de a nu mai plati nimic, lucru cu care, sa fiu sincer nu sunt de acord. Daca cei de la firma au spus ca 50% sunt pierderi... acestea ar trebui suportate de toata lumea, chiar si de cei care au centrale.
Stiu ca orice decizie a AG trebuie contestata in 45 de zile dar si asa daca eu ma mut intr-un bloc in care s-a luat o astfel de decizie cu 2 luni inainte atata timp cat decizia este ilegala ea poate fi contestata. Nu cred ca odata ce au trecut 45 de zile ea este definitiva si irevocabila.
Referitor la distribuirea facturii termice doar catre cei fara centrala, am povestit si cu alti administratori de bloc si care mi-au spus ca la ei in asociatie aceasta e imparte corespunzator si celor cu centrala.
Acum am o intrebare pentru ca inca nu stiu suficient in acest domeniu, orice decizie luata de AG se consemna printr-un proces verbal ce se inregistreaza undeva?
Si inca una, stiu ca orice hotarare luat in AG trebuie validata de majoritatea celor prezenti la ea, DAR ACEASTA TREBUIE SA AIBA TEMEI LEGAL, astfel nu din punctul meu nu e legala. Gresesc?
Imi puteti spune totodata cum pot ataca aceasta decizie de a factura agentul termic doar celor fara centrala. As prefera sa nu se ajunga la proces.
Orice hotarare a AG sau orice decizie a CE trebuie sa fie circumscrise legilor si normativelor in vigoare. Altfel oricine poate ataca aceste hotarari si decizii. Legea e lege si trebuie respectata.
Cine crede ca e deasupra legii sau ca "legea in bloc o fac ei!!" gresesc si e posibil sa gaseasca un locatar care sa vrea sa ii aseze acolo unde le e locul, adica acolo unde trebuie respectata legea, aducandu-i in fata justitiei sa spuna acolo de ce se considera mai presus de lege..

Alte discuții în legătură

Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 locuiesc intrun bloc in care 50% sunt incalzite cu centrale proprii 50%de la sistemul centralizat.a intrai in vigoare legea in care trebuie sa platim 50%din ... (vezi toată discuția)
Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor? gato gato Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate ... (vezi toată discuția)