avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul energie termica - un caz special
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul energie termica - un caz special

Buna ziua,
Sunt administrator de bloc si am o mica problema in a repartiza energia termica la un apartament: Apartamentul este situat la parter si este debransat avand centrala proprie, insa prin apartament trec tevile de alimentare (cu apa calda pt incalzirea apartamentelor de mai sus).
Precizez ca se invecineaza cu alte 2 apartamente care sunt incalzite de catre agentul termic (deci 2 pereti incalziti) si subsolul care este de asemenea cald (temperatura din subsol sub acest apartament fiind de 15 grade in conditiile in care afara sunt -8 grade celsius - deci si podeaua nu chiar rece).
In Adunarea generala proprietarii au vrut sa stabileasca un procent ca valoare de plata din valoarea facturii sau din valoarea pe care o platesc alte apartamente (asemenea acestuia ca amplasare si suprafata) dar care sunt racordate la agentul termic. Am cautat prin legi si nu am gasit ceva clar scris in cazul unui asemenea caz.
Deci cat ar trebui sa plateasca proprietarul unui asemenea apartament pentru caldura, exceptant valoarea care ii revine ca si cota de proprietate din caldura de pe casa scarii?
Multumesc
Paraschiv Adrian
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:31, 13 Aprilie 2013
Am interpretat gresit mesajul tau, am avut impresia ca ai o critica de adus sistemului centralizat de incalzire, care pana una alta e de folos multor, foarte multor oameni, asa scump cum pare.
Scuze!
Cred că această problemă nu va reuși să găsescă un răspuns care să mul?umească totate părțile. Motivația pentru care se cere plată din partea celor cu CT, este că țevile ce trec prin apartament ar încălzi o cameră. Dar dacă ele sunt reci, nu se pot încălzi ele țevile din căldura camerei ? Pe urmă de ce trebuie să ne luptăm noi între noi cei cu CT și cei cu centralizată, ca să acoperim ineficiența furnizorului. Adică să le plătim lor incompetența. S-a uitat cineva ce salarii au directorii de acolo? S-a uitat cineva cât de umflate sunt schemele de personal (de cele mai multe ori rude, nepotism, etc.) A analizat cineva cum se fac cheltuielile la aceste sociatăți care dintr-o dată au devenit private, în sensul că toată proprietatea e de stat, dar s-au trezit unii că sunt directori, că sunt buni manageri, etc. Nu vreau să dau nume, și nici exemple. Acum și aici. Dar marea problemă este aici. Nimeni nu-și pune problema ce plătim noi de fapt: incompetența și corupția la nivelul acestori furnizori. În rest ... ca de obicei, distragerea atenției.

Imi cer scuza pentru această părere
Aceasta lupta din unele asociatii se da pentru ca fiecare vrea sa scape mai ieftin. De aici aceasta lupta chioara intre cei CU si cei FARA.
Mie nu mi se pare normal, sincerm, ca cei cu CT sa mai plateasca acel procent, doar pentru ca tevile le traverseaza apartamentul. In fond, cei care si-au pus CT au o situatie materiala buna si nu cred ca prefera sa tina centrala inchisa si sa stea toata familia in jurul tevii respective pentru a se incalzi.
Si in toata aceasta discutie trebuie avut in vedere ca (1) legea trebuie aplicata asa stramba cum e si (2) trebuie vazut care sunt acele principii care, aplicate, sa faca in asa fel incat legea modificata sa nu fie mai proasta decat cea actuala.

S-a mai intamplat in istorie ca sub binele declamat sa se ascunda un mare rau.
elga50 a scris:


Eu am mai incercat sa explic de ce s-a creat aceasta situatie, dar detinatorii de CT ar dori sa se comporte precum "dovleacul din poveste" care e gazduit in casuta atunci cand e mic alaturi de ceilalti locatari si pe masura ce creste ii da pe toti afara!!!!!

Initial e un locatar care vine cu jalba-n bat la asociatie (nu la presedinte, acesta doar semneaza, ci la toti ceilalti membrii ai asociatiei) sa obtina avizul pentru tot ce presupune o instalare de CT, il obtine (avizul), dupa care...atunci cand e pus la plata caldurii pe spatiile comune si pe tevile verticale nu vrea sa mai plateasca, incepe sa aduca argumente .......


daca, nu este o suparare, am si eu o intrebare in acest sens :
exista legislatie pentru cele sus mentionate ?
deoarece, la mine in pivinita sunt apometrele de apa calda si caldura a blocului,
ca urmare, fiecare locatar in parte, a venit la mine sa le inchid cand si au pus centrala proprie de apartament,
dar, nici unul din ce i 9 apartamente, nu au venit la mine sa imi ceara acordul in acest sens, precum sustineti dvs : "..ci la toti ceilalti membrii ai asociatiei..."
cea ce sustineti dvs doamna elga50 mi se pare logic si legal, stand intr un condimoniu comun,
dar, curios ca, vecini mei, parese ca, nu au avut nevoie de acordul meu, oare cum asta ?

Alte discuții în legătură

Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 locuiesc intrun bloc in care 50% sunt incalzite cu centrale proprii 50%de la sistemul centralizat.a intrai in vigoare legea in care trebuie sa platim 50%din ... (vezi toată discuția)
Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor? gato gato Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate ... (vezi toată discuția)