Buna ziua,
Sunt administrator de bloc si am o mica problema in a repartiza energia termica la un apartament: Apartamentul este situat la parter si este debransat avand centrala proprie, insa prin apartament trec tevile de alimentare (cu apa calda pt incalzirea apartamentelor de mai sus).
Precizez ca se invecineaza cu alte 2 apartamente care sunt incalzite de catre agentul termic (deci 2 pereti incalziti) si subsolul care este de asemenea cald (temperatura din subsol sub acest apartament fiind de 15 grade in conditiile in care afara sunt -8 grade celsius - deci si podeaua nu chiar rece).
In Adunarea generala proprietarii au vrut sa stabileasca un procent ca valoare de plata din valoarea facturii sau din valoarea pe care o platesc alte apartamente (asemenea acestuia ca amplasare si suprafata) dar care sunt racordate la agentul termic. Am cautat prin legi si nu am gasit ceva clar scris in cazul unui asemenea caz.
Deci cat ar trebui sa plateasca proprietarul unui asemenea apartament pentru caldura, exceptant valoarea care ii revine ca si cota de proprietate din caldura de pe casa scarii?
Multumesc
Paraschiv Adrian
Abordarea de acest tip nu este constructiva si nu va duce la vreo concluzie folositoare. Cum puteti afirma ca neg proprietatea comuna? Eu fac doar clara dinstinctie intre ce este al meu si ce este comun. Reafirm: suprafata apartamentului meu este proprietatea mea pana la ultimul ei centimetru patrat si nimeni nu poate arata vreun text de lege care sa zica ca nu este asa.
N-a spus nimeni ca suprafata apartamentului dv. ar fi altceva decat proprietate privata, dar tevile de apa, canalizare, caldura, coloanele de aerisire, cea pluviala, acestea nu sunt ale dv., ci sunt proprietate comuna.
Faptul ca va deranjeaza ca ele va trec prin apartament de-abia aici este problema pe care o aveti in a intelege intrepatrunderea intre proprietatea privata si cea comuna si faptul ca acea cladire a fost astfel proiectata.
Nu tevile au fost introduse pe proprietatea dv. dupa ce v-ati mutat in apartament, ci pe acestea le-ati gasit gata instalate, asa ca, de la bun inceput, daca nu va placea ideea, nu trebuia sa acceptati aceasta formula.
Cred ca incepem sa dam un exemplu tipic de discutie intre romanani in care fiecare considera numai ce vrea el, ajungandu-se in final... la nici o finalizare.
Deci: daca apartamentul este proprietatea mea deplina acolo se va intampla numai ceea ce accept eu sa se intample pe baza intereselor mele.
Toate celelalte conducte de utilitati le accept pentru ca imi folosesc si pentru ca ATENTIE! sunt izolate! deci nu ma deranjeaza in nici un fel in drepturile mele de proprietar ( folosinta). O conducta termica la care cineva are pretentii sa platesc ceea ce eu nu am nevoie sa cumpar, o resping in afara proprietatii mele; simplu! nu numai ca nu am nevoie de ea, dar mi se pretinde plata pentru ceea ce nu am nevoie. Faptul ca am acceptat-o la cumpararea apartamentului, nu este un motiv sa o accept si incontinuare daca conditiile se schimba - in cazul asta pretinderea unei plati pentru ceva de care eu nu am nevoie.Tehnic conducta poate fii trasa pe oriunde; tehnic ea poate fi si izolata, cee ce cred ca ar accepta orice propritar mai curand decat sa plateasca o suma.
"Intrepatrunderea" de proprietati de care vorbiti a fost o solutie tehnica specifica altor vremuri si nu este neaparat necesar sa continue daca imi afecteaza interesele. Tehnic este posibil ca toate conductele sa fie trase prin spatiul comun, casa scarii de exemplu.
Iar pentru unele conducte de utilitati ar fi chiar de dorit acest lucru pentru a permite accesul la contoare si/sau la izolare/sigilare. Este aberant sa se opreasca utilitatile la toata asociatia pentru ca exista un datornic cronic, in loc sa il izolezi numai pe el. Este si mai aberant sa aduci un om in situatia de a-si pierde apartamentul pentru ca nu are bani sa plateasca intretinerea iar Asociata il tine incontinuare client captiv in beneficiul distribuitorului . Practic Asociatia lucreaza in acest fel gratis in beneficiul distribuitorului fata de care nu are nici o abligatie si opreseaza locataraul, ale carui interese ar trebui sa le sustina.
Cat priveste legile, Asociatia ar trebui sa le interpreteze INTOTDEAUNA in spiritul drepturilor proprietarului si in favoarea locatarilor si in nici un caz in favoarea distribuitorului de utilitati.
Interesul distribuitorului de utilitati se opreste la contorul de bransament.
Mai departe este interesul proprietarilor organizati in asociatie.
Schimbarea traseului conductelor de utilitati pe care le-ati acceptat initial fara a emite vreo pretentie (nici nu aveati cum!) ar insemna modificarea proiectului initial al constructiei si s-ar putea face in cel mai rau caz cu acceptul majoritatii proprietarilor care stapanesc o proprietate comuna cu caracter fortat si perpetuu.
Aceasta este caracteristica de baza a proprietatii comune pe care o consacra si Codul Civil in toate editiile sale.
Daca este fortat, atunci toti proprietarii care au o cota-parte indiviza in acea proprietate comuna au drepturi si obligatii izvorate din acest caracter fortat, de stapanire in comun a unei proprietati care este peste tot, nedelimitata in spatiu , dar si perpetuu, adica pentru totdeauna.
Deci dv. nu puteti face chiar ce vreti in apartamentul dv. in cazul in care afectati proprietatea comuna, adica si proprietatea celorlalti, nemaivorbind de consecintele acestei afectari.
Si acum, in cazul concret al dv., ca sa scoateti coloana de caldura din apartament ar trebui sa aveti acordul celorlalti proprietari si sa va asumati financiar aceasta modificare, nu numai la dv. in apartament, ci la toate apartamentele, pentru ca nu a fost interesul tuturor, ci interesul dv de a face o asemenea modificare, plus ca ar trebui sa treceti de avizul tehnic al specialistilor ca lucrarea se poate face fara a afecta buna functionare a instalatiei.
Cat priveste chiria pe care o pretindeti "asociatiei", in fond celorlalti vecini ai dv., deopotriva proprietari intr-o anumita proportie pe conductele respective ca si dv., pai atunci ar trebui si ei sa va ceara o chirie dv. pentru tevile care le trec lor prin apartament, tevi care va aduc dv. diverse utilitati sau va scapa de altele.
Locuirea intr-un imobil a carui proprietate o aveti, la bloc, are constrangeri pe care nu le puteti ignora, si nici nu aveti cum, izvorate din proprietatea comuna pe care o stapaniti impreuna cu ceilalti proprietari fara sa puteti contesta acest lucru, o data ce l-ati acceptat cumparand o proprietate privata intr-un condominiu in care proprietatea comuna este peste tot, inclusiv strabate proprietatea privata pentru o legatura functionala a proprietatilor private.
Atunci cand emiteti pretentii, amintiti-va de caracterul fortat si perpetuu al proprietatii comune care impune obligatii ale proprietarului, dar si drepturi, pe de o parte, si pe de alta parte, constientizarea faptului ca atata timp cat vor exista proprietati private legate intre ele prin conducte si coloane comune, tot atata timp va exista si proprietatea comuna. Ca va deranjeaza sau nu acest punct de vedere, asta este problema dv. Este o idee de baza care strabate legislatia de cand exista notiunea de proprietate. Nimeni nu se poate comporta ca "unicul pe pamant" atata timp cat traieste intr-o comunitate.
Am divagat un pic de la problema concreta a dv. tocmai pentru ca mi-am dat seama ca nu intelegeti idei de baza ale proprietatii private si a cote-parti indivize prevazute in contractul dv. care va statueaza dreptul de proprietate. Altfel nu ati fi scris textul pe care l-ati scris.
Inainte de orice, va multumesc pentru "divagatie". Intr-adevar, eu nu sunt jurist si foarte probabil, nu am o intelegere corecta a teoriilor de drept. Dar, desi ati facut efortul acestei divagatii ati ramas in teritoriul teoriei si nu ati raspuns concret la probleme. Aspectele tehnice la lasam la o parte pentru ca sunt de la sine intelese chiar si la nivelul meu de cunostinte in drept( nu as putea pretinde o modificare a constructiei fara avizele tehnice de rigoare).
In rest insa dumneavoastra ati ales doar partea care sustine punctul dvs de vedere. Principial vorbind: daca Asociatia imi cere sa platesc caldura radiata de coloana de incalzire care trece prin spatiul meu,eu am urmatoarele variante de raspuns:
1. Ok, iti platesc.Cat? Cum calculezi? Si asta este o problema mare pentru ca in gandirea colectiva lumea zice ceva de felul "atatea procente", dupa ureche, ceea ce nu este acceptabil.Un calcul ingineresc facut de un expert ar fi acceptabil si cu asta problema se rezolva.
2. Nu, nu iti platesc pentru ca nu am nevoie de aceasta caldura ( am centrala mea). Care sunt variantele de actiune? a) Asociatia muta teava de pe proprietatea mea ( deci nu eu o cer ci Asociatia decide ). b) Asociatia izoleaza termic teava, ceea ce eu accept in spiritul omeniei si al bunei convietuiri in proprietatea mixta privat/comun. Si o face pe cheltuiala ei, pentru ca este interesul ei. c) Izolez eu conducta pentru ca pana la urma este si o problema de estetica a interiorului meu si o fac pe banii mei( la liberea mea decizie!), dar Asociatia nu ma mai solicita la nici o plata. d) iozolarea conductei cu plata participativa a tuturor pentru ca este vorba de o proprietate comuna.
Cred ca v-am dat destule variante ( in afara impunerii la plata caldurii emisa de conducta comuna) care sa duca la rezolvarea problemei si in spiritul bunei vecinatati, si in spiritul legislatiei proprietatii mixte privat / comun, si tehnic posibile inclusiv fara a afecta proprietatea celorlalti.
Principiul meu este clar:
NIMENI NU MA POATE OBLIGA SA CUMPAR CEEA CE EU NU DORESC.
Daca acest principiu al meu incalca spiritul de drept ( Constitutia) , va rog cu multa caldura sa imi lamuriti. Daca nu, nici o lege nu mi-l poate ingradi ( chiar daca acea lege ar exista, ar inseamna ca ea este nelegala si abuziva).
Cred ca in ceea ce priveste legislatia privind Asociatiile de proprietari/locatari sunt multe lacune, multa lipsa de informatie( ca sa nu zic incompetenta), multa gandire tipic comunista, multa pizama, chiar rautate si putina dispozitie a colocatarilor de a rezolva problemele reciproc avantajos si s-a facut cu foarte multa intruziune din partea distribuitorilor de utilitati ( legislatia este plina de prevederi care sunt clar in interesul lor). Din pacate Uniunea Asociatiilor de proprietari este total inactiva din acest punct de vedere si practic nu-si atinge scopul pentru care exista.