avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul energie termica - un caz special
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul energie termica - un caz special

Buna ziua,
Sunt administrator de bloc si am o mica problema in a repartiza energia termica la un apartament: Apartamentul este situat la parter si este debransat avand centrala proprie, insa prin apartament trec tevile de alimentare (cu apa calda pt incalzirea apartamentelor de mai sus).
Precizez ca se invecineaza cu alte 2 apartamente care sunt incalzite de catre agentul termic (deci 2 pereti incalziti) si subsolul care este de asemenea cald (temperatura din subsol sub acest apartament fiind de 15 grade in conditiile in care afara sunt -8 grade celsius - deci si podeaua nu chiar rece).
In Adunarea generala proprietarii au vrut sa stabileasca un procent ca valoare de plata din valoarea facturii sau din valoarea pe care o platesc alte apartamente (asemenea acestuia ca amplasare si suprafata) dar care sunt racordate la agentul termic. Am cautat prin legi si nu am gasit ceva clar scris in cazul unui asemenea caz.
Deci cat ar trebui sa plateasca proprietarul unui asemenea apartament pentru caldura, exceptant valoarea care ii revine ca si cota de proprietate din caldura de pe casa scarii?
Multumesc
Paraschiv Adrian
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:31, 13 Aprilie 2013
In HG.1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari scrie:
Art.32
[...]
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.

dar cei care sunt fara centrale termice ar fi multumiti sa plateasca pentru teava de gaz care si-a montat-o cel cu ct este exact acelasi lucru
Domnule Mircha
Intradevar, apartamentul este proprietatea dvs, dar el face parte din cadrul unui bloc. Trebuie sa intelegeti ca in exercitarea drepturilor dvs nu puteti sa incalcati drepturile celorlalti proprietari.
Toate aspectele discutate in acest topic, sunt aspecte prevazute in legistatie, inclusiv constitutia pe care o intelegeti gresit. Asa ca, va place sau nu va place, trebuie sa le respectati.

Nu stiu de unde aveti dvs impresia ca proprietatea echivaleaza cu dreptul de a face orice ce va place. Nicaieri pe pamantul acesta si chiar in afara lui, nimeni nu poate sa faca ceea ce-i place. Intotdeauna trebuie sa tina cont si drepturile celorlalti. De ce? pentru asa spun regulile care guverneaza o societate, indiferent ca sunt simple legi pentru organizarea unui asociatii de proprietari, constitutii, sau tratate internationale.


Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2013
grandanat, utilizator
Ordinul 483/2008 emis de ANRSC stabileste cum se imparte energia termica ce se consuma pentru proprietatea comuna. La Cap. v.,art.12 se regasesc mai multe situatii de stare si este precizat modul de calcul!
Nu trebuie confundat costul caldurii instalatiei comune cu costul incalzirii indirecte, prin pereti. Problema incalzirii indirecte a fost studiata sub aspect tehnic de specialisti. „Determinarea consumului de căldură şi a sumei de plată la apartamentele de bloc încălzite indirect” - ing. Balazs Istvan, Energomur SA Tg. Mures, Rev Instalatorul 8/2003 (www.artecno.ro/instalatorul/instal11-8)
"Spaţiile (camere sau apartamente) neincalzite din cladirile de locuit preiau o cantitate importanta de caldura de la apartamentele incalzite normal. Acest fenomen de încălzire indirectă duce la realizarea unor temperaturi interioare mult superioare fata de temperatura exterioara, ceea ce duce la pierdere de caldura prin anvelopa spatiului respectiv. Evident, cantitatea de caldura pierduta este egala cu cea primita de la spatiile adiacente si, in situatia actuala, din cauza lipsei reglementarilor adecvate, este suportata (platita) de vecini."
Debranşarea apartamentelor din clădirile condominiale de la sistemele de încălzire centrală” - L. Dumitrescu, D. Constantinescu, Rev. Instalatorul, nr. 4/2004

Sub aspect juridic, exista temei in Codul civil. Inclusiv Ordinul ANRSC 343/2010, prevede la nivel declarativ
Art. 2. - principii:
a) asigurarea unei repartizări echitabile a energiei termice înregistrate de contorul de la branşament între proprietarii din condominiu;
b) „beneficiarul plăteşte" - proprietarul care beneficiază direct ori indirect, individual sau colectiv de energia termică consumată în condominiu trebuie să participe cu o cotă-parte la achitarea acesteia;
Desi ordinul se refera la cazul folosirii repartitoarelor, principiul este valabil, intrucat inchiderea completa a robinetelor termostatate ale caloriferelor echivaleaza cu o debransare.
Practic, din pacate, nici o firma din Romania nu aplica factori de corectie privind incalzirea indirecta, la repartizarea costurilor, iar ANRSC se face ca ploua.
Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2013
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 locuiesc intrun bloc in care 50% sunt incalzite cu centrale proprii 50%de la sistemul centralizat.a intrai in vigoare legea in care trebuie sa platim 50%din ... (vezi toată discuția)
Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor? gato gato Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate ... (vezi toată discuția)