avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul energie termica - un caz special
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul energie termica - un caz special

Buna ziua,
Sunt administrator de bloc si am o mica problema in a repartiza energia termica la un apartament: Apartamentul este situat la parter si este debransat avand centrala proprie, insa prin apartament trec tevile de alimentare (cu apa calda pt incalzirea apartamentelor de mai sus).
Precizez ca se invecineaza cu alte 2 apartamente care sunt incalzite de catre agentul termic (deci 2 pereti incalziti) si subsolul care este de asemenea cald (temperatura din subsol sub acest apartament fiind de 15 grade in conditiile in care afara sunt -8 grade celsius - deci si podeaua nu chiar rece).
In Adunarea generala proprietarii au vrut sa stabileasca un procent ca valoare de plata din valoarea facturii sau din valoarea pe care o platesc alte apartamente (asemenea acestuia ca amplasare si suprafata) dar care sunt racordate la agentul termic. Am cautat prin legi si nu am gasit ceva clar scris in cazul unui asemenea caz.
Deci cat ar trebui sa plateasca proprietarul unui asemenea apartament pentru caldura, exceptant valoarea care ii revine ca si cota de proprietate din caldura de pe casa scarii?
Multumesc
Paraschiv Adrian
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:31, 13 Aprilie 2013
Prin acordul asociatiei se intelege avizul dat de comitetul executiv, respectiv presedintele asociatiei. Acestia (comitetul si presedintele) fiind alesi de proprietari se intelege ca au in vedere interesul general.
Deci nu trebuia sa vina la Dv. la usa sa va ceara acordul.
s-a discutat despre peretii comuni prin care detinatorul primeste caldura de la incalzirea centralizata.Dar aici se poate pune foarte bine problema si in sens invers - caldura va migra mereu de la camera cu temperaturi mai mari catre cea mai putin incalzita.
Cu cota parte pt spatiile comune sunt de acord , iar pt tevi care trec printr un apartament dotat cu CT exista si varianta izolarii tevilor , Apare doar problema - cine va suporta cheltuiala pt izolarea tevilor.Pt ca logic se incearca taxarea unui locatar pt o cantitate de caldura pe care nu o solicita , intrucat isi poate asigura necesarul de caldura prin mijloace proprii.
Cu riscul de a fi criticat de unii va prezint modul cum s-a rezolvat la noi in asociatie problema agentului termic si apei calde.
Cu mai multi ani in urma s-au desfiintat caloriferele de pe casa scarii, uscaroare, holuri si s-au facut usi mai bune la intrarea in scara si nu a mai platit nimeni agent termic consumat pentru spatii comune.
Cu autorizari si acorduri s-au tras primele instalatii pentru centrale termice de apartament la care s-au bransat treptat cam in 5-6 ani toate apartamentele.
In aceasta perioada de 5-6 ani cat au functionat in paralel cele 2 sisteme, cei cu CT de apartament nu au platit nimic din factura agentului termic centralizat. De ce?
Pentru ca nu se incalzeau spatiile comune si pentru ca s-au dat declaratii pe proprie raspundere ca fiecare proprietar si-a izolat tevile calde ce treceau prin apartamentul lor. Administratorul si comitetul au verificat acest lucru cu ocazia citirii apometrelor din casa fiecaruia sau dupa ce-si instala fiecare centrala de apartament.
In 2007 era necesar sa se faca lucrari la instalatia veche de caldura si apa calda. In adunarea generala din martie 2007 s-a hotarat cu majoritate de voturi ca cei care au CT de apartament nu vor contribui la reparatia instalatiei vechi.
Cei 10 proprietari din 115, nu au contestat hotararea si-au renuntat si ei la sistemul centralizat. S-au bransat treptat pana in septembrie 2007 la instalatia de gaz noua. In septembrie 2007 am reziliat contractul cu CET-ul. Apoi treptat s-au taiat conductele de la subsol si fiecare si le mai taie si-acum prin apartamente.
Sigur ca cei 10 nu au fost multumiti initial, dar in iarna urmatoare au constatat scaderea costurilor cu incalzirea de la 700 lei, de exemplu la un apartament cu 3 camere, la cel mult 200 lei incluzand gazul si energia electrica consumate de centrala de apartament. Si acest lucru in conditiile in care putem pastra o temperatura in casa intre 22 si 24 de grade celsius si fara a suferi acele mari fluctuatii obligatorii prin sistemul centralizat.
Corect ceea ce a spus @adriantot. La mine pe scara, nu mai avem nici un calorifer functional, deci, cel cu centrala(adica eu), nu are de ce sa plateasca ceva pentru spatiile comune, iar in casa am toate tevile izolate cu rigips respectand conditiile care au fost expuse de @elga50.
Liviu G a scris:

[...] se incearca taxarea unui locatar pt o cantitate de caldura pe care nu o solicita [...]


Acesta ar putea fi un principiu conform caruia ar putea fi reglementata aceasta stuatia.

Alt principiu este acela ca persoana care s-a debransat, in momentul in care i s-a semnat acordul de separare, a fost si ea de acord ca tevile sa treaca prin apartamentul sau si sa plateasca energia termica emanata de acestea.

Ambele principii mi se par in aceeasi masura importante. Toate aceste lucruri sunt clarificate de lege?

Ii las pe cei mai documentati sa raspunda.

Alte discuții în legătură

Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 locuiesc intrun bloc in care 50% sunt incalzite cu centrale proprii 50%de la sistemul centralizat.a intrai in vigoare legea in care trebuie sa platim 50%din ... (vezi toată discuția)
Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor? gato gato Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate ... (vezi toată discuția)