Iulian Manea a scris:
Cazul analizat aici provoaca dezbateri aprinse pentru ca situatia este un amestec de tipul nici cal, nici magar. Anumite interese economice au creat o lege stramba care permite (1) debransarea de la sistemul comun de incalzire (acesta poate fi sistemul centralizat mostenit de la comunisti sau o centrala de bloc) si (2) dupa debransare trebuie sa platesc caldura pentru cele doua surse de incalzire: centrala proprie si tevile ce-mi traverseaza proprietatea. (O intrebare: in cazul in care toti ceilalti proprietari au repartitoare de caldura si-si pot controla consumul de ce eu n-o pot face? Sau se poate pune repartitoare pe tevile care traverseaza proprietatea?)
Locuirea in comun trebuie sa presupuna unanimitatea; ori toti cu centrala proprie, ori sistem comun de incalzire.
Imi permiti sa spun ca este o parere surprinzator de curioasa pentru mine?
Eu am mai incercat sa explic de ce s-a creat aceasta situatie, dar detinatorii de CT ar dori sa se comporte precum "dovleacul din poveste" care e gazduit in casuta atunci cand e mic alaturi de ceilalti locatari si pe masura ce creste ii da pe toti afara!!!!!
Initial e un locatar care vine cu jalba-n bat la asociatie (nu la presedinte, acesta doar semneaza, ci la toti ceilalti membrii ai asociatiei) sa obtina avizul pentru tot ce presupune o instalare de CT, il obtine (avizul), dupa care...atunci cand e pus la plata caldurii pe spatiile comune si pe tevile verticale nu vrea sa mai plateasca, incepe sa aduca argumente (
pe care nu le-a avut in vedere nici cand s-a mutat in bloc, nici cand si-a cumparat apartamentul si nici cand a cerut avizul asociatiei pentru montarea CT) ca legea e stramba, ca blocurile sunt comuniste, ca sistemul centralizat e comunist etc.
Sistemul de incalzire centralizat nu este comunist, intamplarea face ca blocurile sa se fi construit pe vremea comunistilor, dar asta nu le face mai putin eficiente si ...la urma-urmelor sa fie "o casa pentru fiecare".
Condominiile tip "bloc de locuinte" isi au obarsia in Franta si Germania tocmai din perioada marii industrializari care aducea din mediul rural viitoarea muncitorime a oraselor si care trebuiau cazati undeva. Asta s-a petrecut si la noi in perioada industrializarii socialiste.
Asa s-au nascut celebrele cartiere ale marilor orase, din aceste blocuri de locuinte
incalzite cu cel mai eficient si mai lipsit de pericol de explozii si incendii sistem de furnizare a apei calde si caldurii - sistemul centralizat.
Legea nu este stramba daca da dreptate majoritatii in pofida unei minoritati, daca ia de bun sistemul cu care a fost proiectat imobilul si consacra democratic felul in care se administreaza
proprietatea comuna.
...............................
Am sa va spun un amanunt pe care nu stiu cata lume il cunoaste. Pentru detinatorii de CT care au tevile izolate cu perete de rigips sau alte materiale.
Acestia
pot fi scutiti de plata caldurii pe tevile verticale (nu si pe spatiile comune) daca
diferenta de temperatura masurata pe peretele izolatiei de la tevile de caldura si temperatura din camera
este mai mica de 0,5 grade C. Masuratoarea se face atunci cand este livrat agentul termic la maximul temperaturii de livrare.
Cu alte cuvinte daca transferul de energie termica de la tevi (prin peretele despartitor) este atat de mic (sub 0.5 grade C) incat nu creste temperatura in camera. In afara acestui calcul toata discutia este inutila.
...................................
Nu v-ar ajuta cu nimic repartitoarele pe tevile verticale, intrucat calculul facut prin metodologia ANRSC este tehnic, asta pe de o parte si pe de alta parte daca pe teava circula apa foarte fierbinte valoarea caldurii la comun va fi mai mare, daca apa este mai rece si valoarea va fi proportional mai mica pentru ca ea reprezinta un procent din factura.