avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul energie termica - un caz special
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul energie termica - un caz special

Buna ziua,
Sunt administrator de bloc si am o mica problema in a repartiza energia termica la un apartament: Apartamentul este situat la parter si este debransat avand centrala proprie, insa prin apartament trec tevile de alimentare (cu apa calda pt incalzirea apartamentelor de mai sus).
Precizez ca se invecineaza cu alte 2 apartamente care sunt incalzite de catre agentul termic (deci 2 pereti incalziti) si subsolul care este de asemenea cald (temperatura din subsol sub acest apartament fiind de 15 grade in conditiile in care afara sunt -8 grade celsius - deci si podeaua nu chiar rece).
In Adunarea generala proprietarii au vrut sa stabileasca un procent ca valoare de plata din valoarea facturii sau din valoarea pe care o platesc alte apartamente (asemenea acestuia ca amplasare si suprafata) dar care sunt racordate la agentul termic. Am cautat prin legi si nu am gasit ceva clar scris in cazul unui asemenea caz.
Deci cat ar trebui sa plateasca proprietarul unui asemenea apartament pentru caldura, exceptant valoarea care ii revine ca si cota de proprietate din caldura de pe casa scarii?
Multumesc
Paraschiv Adrian
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:31, 13 Aprilie 2013
Desigur lucrarile unei AG (de la cap la coada) se consemneaza intr-un proces-verbal. Practic as. prop. are un regisru special destinat acestui scop, numerotat, ba mai mult la noi este "cusut" , sigilat si mai are si o remarca: "contine 174 file, data inceput.... data terminat... Presedinte....."
Apoi, o AG are temei legal daca respecta prevederile legii.... adica este convocata din timp (adusa la cunostinta tuturor proprietarilor prin convocator cu semnaturi) sau convocatorul este pus la avizierul as. prop. Nu mai intru in amanunte (loc de desf., data, ora, ordine de zi, etc). Ca masura de prevenire, la orice convocare, atentionam proprietarii ca daca nu se intruneste cvorumul de cel putin 50%+1 dintre proprietari, lucrarile AG se suspenda si se reconvoaca pe data de ..... (cam peste 10 zile) in acelasi loc, ora si ordine de zi. Cu acestea zise, la noi din 504 apartamente, la reconvocare participa in jur de 50-60 proprietari... Hotararile luate sunt legale si obligatorii pentru toata lumea. In mod obligatoriu, facem un rezumat al PV pe care il afisam la avizierele de la toate scarile.
Cum poti sa ataci hotararea de a se factura energia termica (de pe spatiile comune si tevile din apartamente): pai te adresezi in scris com. executiv, ceri explicatii, vii cu argumentele legale - aratate si in postarile anterioare. Asa cum se afirma mai sus, este posibil ca "baietii" sa lucreze acoperit de vre-o hot. a AG si uite, peste 1-2 luni la viitoarea AG puteti schimba metoda.Daca nu obtii rezultatele scontate (adica sa se repartizeze costuri cu ET de pe spatiile comune la toti proprietarii din bloc), poti sa deschizi proces impotriva as. prop., nu aveti alta cale. Nu este normal sa se repartizeze acele costuri numai proprietarilor fara centrala termica.
Cazul analizat aici provoaca dezbateri aprinse pentru ca situatia este un amestec de tipul nici cal, nici magar. Anumite interese economice au creat o lege stramba care permite (1) debransarea de la sistemul comun de incalzire (acesta poate fi sistemul centralizat mostenit de la comunisti sau o centrala de bloc) si (2) dupa debransare trebuie sa platesc caldura pentru cele doua surse de incalzire: centrala proprie si tevile ce-mi traverseaza proprietatea. (O intrebare: in cazul in care toti ceilalti proprietari au repartitoare de caldura si-si pot controla consumul de ce eu n-o pot face? Sau se poate pune repartitoare pe tevile care traverseaza proprietatea?)

Locuirea in comun trebuie sa presupuna unanimitatea; ori toti cu centrala proprie, ori sistem comun de incalzire.
Va multumesc pentru faptul ca imi dati dreptate si pentru toate indicatiile din posturile anterioare. Am sa fac totul ca la carte si o sa vad ce rezultate o sa obtin. Daca mai sunt uni care mai au ceva de adaugat la aceasta discutie va rog sa postati, astfel voi si mai informat si mai hotarat in ceea ce am sa fac.
Iulian Manea a scris:

Cazul analizat aici provoaca dezbateri aprinse pentru ca situatia este un amestec de tipul nici cal, nici magar. Anumite interese economice au creat o lege stramba care permite (1) debransarea de la sistemul comun de incalzire (acesta poate fi sistemul centralizat mostenit de la comunisti sau o centrala de bloc) si (2) dupa debransare trebuie sa platesc caldura pentru cele doua surse de incalzire: centrala proprie si tevile ce-mi traverseaza proprietatea. (O intrebare: in cazul in care toti ceilalti proprietari au repartitoare de caldura si-si pot controla consumul de ce eu n-o pot face? Sau se poate pune repartitoare pe tevile care traverseaza proprietatea?)

Locuirea in comun trebuie sa presupuna unanimitatea; ori toti cu centrala proprie, ori sistem comun de incalzire.


Imi permiti sa spun ca este o parere surprinzator de curioasa pentru mine?

Eu am mai incercat sa explic de ce s-a creat aceasta situatie, dar detinatorii de CT ar dori sa se comporte precum "dovleacul din poveste" care e gazduit in casuta atunci cand e mic alaturi de ceilalti locatari si pe masura ce creste ii da pe toti afara!!!!!

Initial e un locatar care vine cu jalba-n bat la asociatie (nu la presedinte, acesta doar semneaza, ci la toti ceilalti membrii ai asociatiei) sa obtina avizul pentru tot ce presupune o instalare de CT, il obtine (avizul), dupa care...atunci cand e pus la plata caldurii pe spatiile comune si pe tevile verticale nu vrea sa mai plateasca, incepe sa aduca argumente (pe care nu le-a avut in vedere nici cand s-a mutat in bloc, nici cand si-a cumparat apartamentul si nici cand a cerut avizul asociatiei pentru montarea CT) ca legea e stramba, ca blocurile sunt comuniste, ca sistemul centralizat e comunist etc.

Sistemul de incalzire centralizat nu este comunist, intamplarea face ca blocurile sa se fi construit pe vremea comunistilor, dar asta nu le face mai putin eficiente si ...la urma-urmelor sa fie "o casa pentru fiecare".
Condominiile tip "bloc de locuinte" isi au obarsia in Franta si Germania tocmai din perioada marii industrializari care aducea din mediul rural viitoarea muncitorime a oraselor si care trebuiau cazati undeva. Asta s-a petrecut si la noi in perioada industrializarii socialiste.
Asa s-au nascut celebrele cartiere ale marilor orase, din aceste blocuri de locuinte incalzite cu cel mai eficient si mai lipsit de pericol de explozii si incendii sistem de furnizare a apei calde si caldurii - sistemul centralizat.

Legea nu este stramba daca da dreptate majoritatii in pofida unei minoritati, daca ia de bun sistemul cu care a fost proiectat imobilul si consacra democratic felul in care se administreaza proprietatea comuna.
...............................
Am sa va spun un amanunt pe care nu stiu cata lume il cunoaste. Pentru detinatorii de CT care au tevile izolate cu perete de rigips sau alte materiale.

Acestia pot fi scutiti de plata caldurii pe tevile verticale (nu si pe spatiile comune) daca diferenta de temperatura masurata pe peretele izolatiei de la tevile de caldura si temperatura din camera este mai mica de 0,5 grade C. Masuratoarea se face atunci cand este livrat agentul termic la maximul temperaturii de livrare.
Cu alte cuvinte daca transferul de energie termica de la tevi (prin peretele despartitor) este atat de mic (sub 0.5 grade C) incat nu creste temperatura in camera. In afara acestui calcul toata discutia este inutila.
...................................
Nu v-ar ajuta cu nimic repartitoarele pe tevile verticale, intrucat calculul facut prin metodologia ANRSC este tehnic, asta pe de o parte si pe de alta parte daca pe teava circula apa foarte fierbinte valoarea caldurii la comun va fi mai mare, daca apa este mai rece si valoarea va fi proportional mai mica pentru ca ea reprezinta un procent din factura.
Ultima modificare: Duminică, 27 Decembrie 2009
elga50, moderator
De ce e curioasa parerea mea? Ca nu agreez amestecul sistemului centralizat de incalzire cu centralele de apartament? Sistemul a fost proiectat initial pentru un anumit numar de consumatori iar acum sunt mai putini; nu cumva cei ramasi racordati la sistemul centralizat platesc mai mult tocmai pentru ca parametrii actuali de functionare nu mai sunt cei optimi?

Sunt de acord cu debransarea in conditiile in care toti cei de pe scara respectiva doresc acest lucru. Poate parea utopic, dar e in ton cu ce sustii ca in momentul in care locuiesti intr-o locuinta care presupune si existenta unui spatiu comun trebuie sa-ti asumi acest lucru.

Bineinteles ca nu am sustinut ca acest lucru e prevazut in lege, dar pentru ca s-a facut altfel apar acum astfel de discutii.

Alte discuții în legătură

Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 locuiesc intrun bloc in care 50% sunt incalzite cu centrale proprii 50%de la sistemul centralizat.a intrai in vigoare legea in care trebuie sa platim 50%din ... (vezi toată discuția)
Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor? gato gato Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate ... (vezi toată discuția)